• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Afval scheiden in de keuken, zo doe ik dat

Afval scheiden in de keuken

april 25, 2018 door Linda 11 Reacties

Tot ruim een jaar geleden scoorde ik een dikke onvoldoende op het gebied van afval scheiden in de keuken. Een dinertje bij vrienden heeft mijn ogen geopend. Door het afval beleid van hun gemeente hadden ze nog maar 2 kleine zakjes afval per maand (!), terwijl ik dagelijks een vuilniszak naar de container bracht. Ik had allerlei smoesjes om mijn afval niet te scheiden. Van het feit dat mijn keuken niet groot is tot het feit dat het plastic bij ons niet wordt opgehaald. Het roer ging om!

Benieuwd wat het afval scheiden tot resultaat heeft geleid? Laat ik je eens meenemen wat ik allemaal veranderd heb het afgelopen jaar. Het bleek allemaal heel simpel te zijn.

Al loop ik nog wel tegen een aantal praktische zaken aan. Wat doe je bijvoorbeeld met die stinkende zakken plastic? Als jullie nog fijne tips voor mij hebben, hoor ik het graag.

Plastic, Metalen, Drankkarton (PMD)

Bij mij wordt het plastic niet separaat opgehaald. Voor mij was dit dan ook direct de reden om plastic niet te scheiden. Daarbij heb ik geen ruimte voor een grote prullenbak, dus waar laat ik het plastic dan? Uiteindelijk hangt er nu een 20 liter zak aan een haakje in de voorraadkast. Naast plastic mogen pakken melk en blik ook in de zak en dit zorgt ervoor dat ik 4 tot 5 zakken plastic per week verzamel! De volle zakken bewaar ik in de schuur.

Ik ben mij rot geschrokken hoeveel PMD afval wij wekelijks hebben. Het enige minpuntje is dat ik een paar keer per week de zakken moet wegbrengen naar mijn supermarkt 350 meter verderop. Vaak breng ik dit lopend weg, zo kom ik aan extra lichaamsbeweging.

GFT

De Groente Fruit Tuin container wordt wekelijks geleegd. Voorheen zette ik de container 1x per maand aan de weg met tuinafval. Ik vond het teveel moeite (lees 15 meter lopen) om groente en fruit restjes in de container in de tuin te gooien. Als oplossing heb ik een klein zinken emmertje met deksel gekocht en in de keuken gezet. Tijdens het koken zet ik het bakje op het aanrecht en leeg gemiddeld 1-2 per dag het emmertje in de grote container in de tuin. Het is eigenlijk een werkje van niks.

Afval scheiden in de keuken

Nespresso cups

Wie van jullie heeft ook een Nespresso apparaat? Wist je dat je de gebruikte cups gratis voor recycling kunt aanbieden bij een DHL punt? Bij de koffie bestelling kun je gratis speciale groene zakken bijbestellen. Naast ons koffie apparaat staat een bakje waar de lege cups in verdwijnen, om vervolgens over te gooien in de grote groene zak. Voor het lelijke witte bakje zoek ik eigenlijk nog een elegante oplossing.

Papier

Het scheiden van papier hebben wij altijd al gedaan. Bij ons parkeerterrein staat een ondergrondse papier en glas container. Ideaal. In de voorraadkast staat een krat. Tot vorig jaar gooide ik alleen folders, post en kartonnen dozen weg. Nu verdwijnen ook de lege wc rollen, verpakkingen en wat al niet meer in het krat. Dit zorgt ervoor dat het krat 1 keer per week geleegd moet worden, anders stroomt het over.

Glas

In de schuur staat een emmer waar alle lege flessen appelsap, wijn, passata en potten pindakaas in verdwijnen. Een keer per week pakken we de emmer op om naar de ondergrondse container te brengen.

Resultaten voor het restafval

Voorheen had ik bijna dagelijks een volle vuilniszak, nu is dit hooguit 1 keer per week. Bij alle verpakkingen kijk ik tegenwoordig goed wat ermee moet gebeuren. Zo zijn er ook instinkers, want karton dat nat is geworden moet bij het restafval bijvoorbeeld. Sinds kort heb ik de afvalwijzer pas ontdekt. Handig voor als je het even niet weet.

De volgende stap is om mijn gezin er nog meer bij te betrekken. Het is zo’n gewoonte om alles maar in de prullenbak te gooien, waar ik nog regelmatig bananen schillen en plastic aantref.

Conclusie: ik ben echt geschrokken wat de impact is van ons nieuwe afval scheiden beleid. Het is eigenlijk een kleine moeite en slechts een investering in tijd. Nu ben ik wel benieuwd, scheid jij ook afval? En heb je nog praktische tips voor mij?

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+

Categorie: INSPIRATIE, PERSOONLIJK Tags: afval, afval schieden, duurzaamheid

Lees Interacties

Reacties

  1. Elly Slegtenhorst zegt

    april 29, 2018 om 10:29 am

    Hoi Linda, met heel veel plezier lees ik jou nieuwsbrieven en zeker deze over het gescheiden inzamelen van afval. Normaliter ben ik niet zo van het reageren maar nu “”moet”” ik toch even. Je schrijft namelijk namelijk dat er nog steeds bananenschillen in de afvalemmer verdwijnen. Maar daar horen ze ook. Net als de schillen van mandarijn en sinaasappel composteren ze namelijk niet. De schillen worden hard en leerachtig en het duurt dan ook echt heel veel jaar voordat ze echt verdwenen zijn.
    Ik werd ook door iemand met mijn neus op dit feitje gedrukt en vanaf toen gooi ik inderdaad die schillen bij het restafval.

    lieve groet
    Elly

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 13, 2018 om 10:32 am

      Hi Elly, wat leuk dat je een reactie plaatst. Dat vind ik leuk. Ik geloof direct dat het lang duurt voordat de schillen verteren. Op de afvalwijzer (link in artikel) zie ik alleen wel staan dat bananenschillen in de GFT bak moeten. Maar goed, kijk wat bij je past. Gr. Linda

      Beantwoorden
  2. Anne zegt

    april 30, 2018 om 8:14 pm

    Bij ons wordt groen en rest opgehaald. En papier. Plastic niet.
    In de keuken hadden wij vanaf ons trouwen een mooie, grote zinken afvalemmer. Sinds enkele jaren ben ik ook plastic gaan scheiden. Ik heb bij Dille en Kamille een iets kleine zinken emmer gekocht en die staat er gezellig naast. In beiden een zak. De ene is voor restafval, de andere voor plastic. Rest gaat in de container buiten, plastic lever ik bij de supermarkt in. Zo ook geen last van stinkend plastic in je keuken. Tja, wel een afvalemmer extra, maar ze staan ook leuk in onze keuken, dus niet per se erg. GFT zamel ik in huis onder de gootsteen in, daar heb ik een kleine prullenbak staan (zat er al in). Eenmaal vol, gooi ik die buiten weer leeg in de groene kliko.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 13, 2018 om 10:33 am

      Hi, dat klinkt goed

      Beantwoorden
  3. marloes zegt

    mei 1, 2018 om 6:46 pm

    Hallo, zou ik mogen vragen waar het kleine zinken emmertje met deksel gekocht is.
    Ik ben er ook naar op zoek.
    Ik hoor het graag, Groetjes Marloes

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      mei 13, 2018 om 10:32 am

      Hi Marloes, volgens mij bij de Xenos. Maar weet het niet helemaal zeker. En anders is het Blokker of Action geweest. Succes met zoeken. Gr. Linda

      Beantwoorden
  4. Rosanne zegt

    juli 25, 2018 om 9:46 am

    Ik heb van huis uit recyclen mee gekregen.

    Wij hebben een dubbele vuilnisbak in de keuken voor “vuil”plastic en voor restafval. Daarnaast staat mijn boodschappen tas in de keuken, daarin gaan lege pakken, plastic flessen (met en zonder statiegeld) en leeg glas.
    Elke keer wanneer ik naar de winkel ga neem ik dus de lege spullen mee, zo is het nooit mega veel en krijgt niets de kans om te gaan stinken. De zak met “vuil”plastic (verpakkingen van vlees en andere etenswaren en de kleinere losse plastic verpakkingen) gaat mee wanneer ik de weekelijkse grote boodschappen ga doen.

    Papier en karton wordt bij ons op school ingezameld dus dat gaat in een lege doos en eens in de zoveel tijd mee naar school.
    Daarnaast spaar ik de herbruikbare materialen apart voor school (wcrollen, eierdozen etc)

    Én we sparen de doppen apart voor de blinden geleide honden.

    Als ik het zo allemaal opschrijf lijkt het heel veel werk maar het is gewoon zo’n gewoonte dat het geen extra moeite is.

    Beantwoorden
  5. Mildred zegt

    juli 25, 2018 om 10:24 am

    Idee voor het witte bakje: een mooie glazen vaas, pot of accubak of iets dergelijks. Staat gezellig met die gekleurde cups.
    Verder scheiden wij hier ook het afval, en ook hier scheelt het veel… En verbaas ik mij hoeveel plastic je telkens weer hebt…

    Beantwoorden
  6. Marie zegt

    april 8, 2020 om 3:27 pm

    Ik ben sinds een aantal maanden ook gedisciplineerd bezig met het scheiden van mijn afval. Toch is het niet gemakkelijk om dit te doen wanneer je een grote familie hebt. Tegenwoordig heb ik verschillende afvalbakken in mijn keuken staan, zodat het scheiden gemakkelijker wordt voor iedereen. Dit kan ik aanraden!

    Beantwoorden
  7. Isabel zegt

    juni 12, 2020 om 2:17 pm

    Van Nespresso-cups gaan mijn duurzame wenkbrauwen heel erg fronsen. Ik heb heel ambitieus een drie-in-één-vuilnisbak op de kop getikt voor de keuken. Hierin kun je het afval heel handig scheiden. Natuurlijk is de PDM-bak het eerste vol.

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      juni 15, 2020 om 4:21 pm

      Hi Isabel, klopt dat de Nespresso cups niet duurzaam zijn, maar we bewaren ze wel om te recyclen. Inmiddels heb ik zelfs een 4 in 1 prullenbak, waardoor het hele gezin meewerkt met afval scheiden. Elke stap is er eentje.

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu 191 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • Weekmenu 191 makkelijke recepten Weekmenu 191 – makkelijke recepten
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.