Afval scheiden in de keuken, zo doe ik dat

Tot ruim een jaar geleden scoorde ik een dikke onvoldoende op het gebied vanafval scheiden in de keuken. Een dinertje bij vrienden heeft mijn ogen geopend. Door het afval beleid van hun gemeente hadden ze nog maar 2 kleine zakjes afval per maand (!), terwijl ik dagelijks een vuilniszak naar de container bracht. Ik had allerlei smoesjes om mijn afval niet te scheiden. Van het feit dat mijn keuken niet groot is tot het feit dat het plastic bij ons niet wordt opgehaald. Het roer ging om!

Benieuwd wat hetafval scheiden tot resultaat heeft geleid? Laat ik je eens meenemen wat ik allemaal veranderd heb het afgelopen jaar. Het bleek allemaal heel simpel te zijn.

Al loop ik nog wel tegen een aantal praktische zaken aan. Wat doe je bijvoorbeeld met die stinkende zakken plastic? Als jullie nog fijne tips voor mij hebben, hoor ik het graag.

Plastic, Metalen, Drankkarton (PMD)

Bij mij wordt het plastic niet separaat opgehaald. Voor mij was dit dan ook direct de reden om plastic niet te scheiden. Daarbij heb ik geen ruimte voor een grote prullenbak, dus waar laat ik het plastic dan? Uiteindelijk hangt er nu een 20 liter zak aan een haakje in de voorraadkast. Naast plastic mogen pakken melk en blik ook in de zak en dit zorgt ervoor dat ik 4 tot 5 zakken plastic per week verzamel! De volle zakken bewaar ik in de schuur.

Ik ben mij rot geschrokken hoeveel PMD afval wij wekelijks hebben. Het enige minpuntje is dat ik een paar keer per week de zakken moet wegbrengen naar mijn supermarkt 350 meter verderop. Vaak breng ik dit lopend weg, zo kom ik aan extra lichaamsbeweging.

GFT

De Groente Fruit Tuin container wordt wekelijks geleegd. Voorheen zette ik de container 1x per maand aan de weg met tuinafval. Ik vond het teveel moeite (lees 15 meter lopen) om groente en fruit restjes in de container in de tuin te gooien. Als oplossing heb ik een klein zinken emmertje met deksel gekocht en in de keuken gezet. Tijdens het koken zet ik het bakje op het aanrecht en leeg gemiddeld 1-2 per dag het emmertje in de grote container in de tuin. Het is eigenlijk een werkje van niks.

Afval scheiden in de keuken

Nespresso cups

Wie van jullie heeft ook een Nespresso apparaat? Wist je dat je de gebruikte cups gratis voor recycling kunt aanbieden bij een DHL punt? Bij de koffie bestelling kun je gratis speciale groene zakken bijbestellen. Naast ons koffie apparaat staat een bakje waar de lege cups in verdwijnen, om vervolgens over te gooien in de grote groene zak. Voor het lelijke witte bakje zoek ik eigenlijk nog een elegante oplossing.

Papier

Het scheiden van papier hebben wij altijd al gedaan. Bij ons parkeerterrein staat een ondergrondse papier en glas container. Ideaal. In de voorraadkast staat een krat. Tot vorig jaar gooide ik alleen folders, post en kartonnen dozen weg. Nu verdwijnen ook de lege wc rollen, verpakkingen en wat al niet meer in het krat. Dit zorgt ervoor dat het krat 1 keer per week geleegd moet worden, anders stroomt het over.

Glas

In de schuur staat een emmer waar alle lege flessen appelsap, wijn, passata en potten pindakaas in verdwijnen. Een keer per week pakken we de emmer op om naar de ondergrondse container te brengen.

Resultaten voor het restafval

Voorheen had ik bijna dagelijks een volle vuilniszak, nu is dit hooguit 1 keer per week. Bij alle verpakkingen kijk ik tegenwoordig goed wat ermee moet gebeuren. Zo zijn er ook instinkers, want karton dat nat is geworden moet bij het restafval bijvoorbeeld. Sinds kort heb ik de afvalwijzer pas ontdekt. Handig voor als je het even niet weet.

De volgende stap is om mijn gezin er nog meer bij te betrekken. Het is zo’n gewoonte om alles maar in de prullenbak te gooien, waar ik nog regelmatig bananen schillen en plastic aantref.

Conclusie: ik ben echt geschrokken wat de impact is van ons nieuwe afval scheiden beleid. Het is eigenlijk een kleine moeite en slechts een investering in tijd. Nu ben ik wel benieuwd, scheid jij ook afval? En heb je nog praktische tips voor mij?

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.