De voorbereidingen voor kerst zijn hier al in volle gang. Dit betekent ook dat mijn koelkast uitpuilt met allerlei verse artikelen. Vaak bedenk ik van te voren hoe een recept er ongeveer uit moet zien. Alleen houd ik mij hier niet (altijd) aan. Zo houd ik allerlei producten over, die ik weer niet wil weggooien. Deze spinazie aardappelsoep is dan ook een no-waste recept.
Zo’n grote zak spinazie ligt bij mij ook altijd in de weg. Hoe sneller ik daar van af ben, des te beter. De inhoud van mijn koelkast is niet berekent op dit werk. Ik kan dan ook niet wachten tot ik straks in het nieuwe huis een koelkast heb van plafond tot aan de grond.
Maar goed, die zak moest op en ik had geen idee hoe. Die avond stond een dinertje bij een sushi tent op het programma. Zo kon ik de spinazie niet voor het avondeten bewaren. Ik had het koud en ik liep een beetje door de keuken te dralen. Ach, waarom maak ik er geen soep van?
Terwijl dit lunch recept op het fornuis stond, heb ik de keuken en woonkamer opgeruimd en na 15 minuten zat ik aan deze dampende kop soep. Daar word ik nou blij van.
Spinazie aardappelsoep
Ingrediënten
- 2 aardappelen (250 gram)
- 2 kleine uien
- 1 eetlepel olijfolie
- snufje peper zout
- snufje paprikapoeder
- 500 ml water
- 1 kippenbouillon blokje
- 300 gram verse spinazie
- 3 eetlepels Griekse yoghurt of kwark
Optioneel
- pompoenpitten
Bereiding
- Schil en snijd de aardappel in blokjes. Spoel af onder de kraan. Snijd de uien in stukjes.
- Kook ondertussen een halve liter water met de waterkoker.
- Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Bak de aardappelblokjes en de uien 5 minuten. Kruid met het peper, zout en paprikapoeder.
- Voeg het water en het bouillon blokje toe en kook 5 minuten. Roer door elkaar zodat het blokje oplost.
- Voeg de spinazie toe. Kook de soep 3 minuten met de deksel op de pan. Op deze manier slinkt de spinazie.
- Pureer tot een egale massa met de staafmixer. Schenk in een kom en voeg 1 lepel Griekse yoghurt of kwark toe aan de soep.
Linda’s Tips
- Tip: ik heb graag iets te “kauwen” bij de soep. Om die reden strooi ik er een paar pompoenpitten op.
- Tip: voor mij is deze soep een extra groente momentje. Je kunt de soep nog verder op smaak brengen met Parmezaanse kaas, blauwe kaas of een gekookt eitje.
Het servies is van het Deense merk IB Laursen.