Nog geen beoordelingen

Salade met gekarameliseerde witlof en appel

Dinsdag staat sinds vorige week in het teken van gezonde(re) lunch recepten. Ik wil om de week een lunch salade recept te plaatsen. De andere 2 keren plaats ik een ander idee om te lunchen Alleen mislukte vandaag een wrap recept, vandaar dat jullie nu opgescheept zitten met wederom een winterse salade met gekarameliseerde witlof en appel.

In mijn tas zit altijd een klein notitieboekje om ideetjes in op te schrijven. Dit heeft niet alleen maar met eten te maken. Ook mooie quotes, films of zakelijke aantekeningen staan erin. De notities in mijn telefoon zijn hier ook een goed hulpmiddel voor. Alleen houd ik persoonlijk nogal van het “echte” schrijfwerk.

salade met gekarameliseerde witlof

Vandaag kwamen die recept ideetjes uit het boekje goed van pas. Mijn wrap was niet gelukt. Daarbij had ik trek en weinig tijd. Waarom kies ik dan voor karameliseren? Eigenlijk is het niet meer dan even de witlof met appel 4 minuten aanbakken, de zoetstof erbij (ahornsiroop) en vervolgens nog 3 minuten in de pan. Ik bak de groente bewust niet te lang, zodat de witlof knapperig blijft. Al met al stond deze salade net zo snel op tafel als één van mijn andere lunch recepten.

Oja, in mijn notities werd de witlof met peer en walnoten gecombineerd. Een appeltje erbij is net zo lekker en dat geldt ook voor de hazelnoten of welke andere noot dan ook. Varieer lekker met de lunch!

salade met gekarameliseerde witlof

Salade met gekarameliseerde witlof en appel

Ingrediënten

1 persoon
 • 2 stronken witlof (bij voorkeur even groot)
 • 1 appel of 1 peer
 • (kokos) olie om in te bakken
 • 1 eetlepel ahornsiroop
 • 1 eetlepel hazelnoten of walnoten
 • 40 gram blauwe kaas

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

 • Verwijder de onderkant van de witlof. Snijd doormidden en verwijder het harde gedeelte. Verwijder het klokhuis van de appel met een appelboor en snijd in even dikke plakken.
 • Verwarm een grote koekenpan op medium hoog vuur met olie. Bak de witlof en appel om en om 4 minuten. Voeg de ahornsiroop toe en bak nog 3-5 minuten mee.
 • Rooster ondertussen in een kleine koekenpan een eetlepel hazelnoten. Snijd de kaas in plakjes.
 • Haal de witlof en appel uit de pan. Leg de blauwe kaas op de warme witlof en strooi de hazelnoten erover.

Linda’s Tips

 • Tip: je kunt het karameliseren ook achterwege laten en de salade is zijn geheel rauw eten. Snijd de witlof en appel dan fijn. Maak een dressing van 1 eetlepel olijfolie, 1/2 eetlepel honing en een snuf zout en peper. Hussel alle ingrediënten door elkaar.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.