5 uit 1 beoordeling

Ricotta pannenkoeken met frambozen

Pannenkoeken bij het ontbijt, beter kan de dag niet beginnen toch? Heerlijk vind ik het om het weekend rustig op te starten en net even meer “werk” van het ontbijt te maken. De luchtige ricotta pannenkoeken met frambozen zijn de bom hier thuis. Mijn dochter bleef maar om mij heen drentelen en vragen wanneer ze mocht proeven: ‘Mam dit is te gek, maak je ze met Pasen weer?’

Het recept voor deze ricotta pannenkoeken komt uit het fantastische kookboek All Day Breakfast van Denise Kortlevers. Geen verrassing misschien dat ik kookboeken als romans lees. Bij de tekst: ‘vederlichte subtiel zoete pannenkoekjes waar niemand genoeg van krijgt’ was ik om.

ricotta pannenkoeken

Ik ben nog net niet naar de winkel gerend om ricotta te halen. Denise serveert een friszoete lemon curd door de ricotta. Heerlijk lijkt mij dat. Helaas kan ik dit bij mij in de buurt niet zo makkelijk krijgen en ik had even geen recept bij de hand. Zachte zoete frambozen leek mij ook een goed idee. Voor mij zijn dit net kleine snoepjes en ik word helemaal verliefd op die prachtige kleur.

Qua recept heb ik de helft van haar hoeveelheden aangehouden en er mini pannenkoekjes van ongeveer 5 cm doorsnede van gemaakt. Zo heb je 3 pannenkoekjes per persoon. Nou waar wacht je nog op?

ricotta pannenkoeken

Ricotta pannenkoeken

Ingrediënten

12 pannenkoekjes
  • 250 gram ricotta
  • 1 ei gesplitst
  • 60 ml melk
  • 50 gram speltbloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • roomboter
  • 1 bakje verse frambozen
  • 1 eetlepel honing
  • poedersuiker

Optioneel

  • halve citroen & paar blaadjes munt

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je ricotta pannenkoeken

  • Meng de helft van de ricotta met het eigeel en melk in een kom. Zeef de bloem, bakpoeder en het snufje zout erover en meng snel door elkaar heen. Klop het eiwit in een andere kom stijf. Hiervoor is het essentieel dat zowel de kom (bij voorkeur geen plastic want lastig vetvrij te krijgen) als de gardes van de mixer vetvrij zijn. Ik gebruik hiervoor een halve citroen die ik door de kom haal en ook over de gardes. Vervolgens met keukenpapier droog deppen.
  • Schep het opgeklopte eiwit per eetlepel kort door het ricottadeeg. De bedoeling is dat het deeg zo luchtig mogelijk blijft, dus niet te veel roeren is het advies van Denise.
  • Verwarm een koekenpan met een klontje roomboter. Schep 4 kleine hoopjes (1 flinke eetlepel) in de pan. Bak in een paar minuten goudbruin aan beide kanten. Herhaal dit met de rest van het deeg. Houd de gebakken pannenkoekjes eventueel warm in de oven (100 graden).
  • Ondertussen prak je de helft van de frambozen en schep je luchtig door de andere helft van de ricotta. Roer er 1 eetlepel honing door.
  • Serveer de ricotta pannenkoeken met de frambozen ricotta. Strooi de frambozen erover en bestuif met een beetje poedersuiker en optioneel met vers gesneden munt.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

ricotta pannenkoeken

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.