Pizza van de bbq (+tips voor je eigen pizza beleggen)

Pizza van de barbecue, heb jij dit weleens gedaan? Het is makkelijk, snel en onwijs lekker met behulp van een pizzasteen en een verse deegrol. Daarbij geef ik je tips voor je eigen pizza beleggen voor een gezellige pizza party!

Bij barbecueën denk je vast aan het grillen en roosteren van vlees, vis en groente. De barbecue kan nog zoveel meer. In het blog vandaag vertel ik alles over een pizza maken van de barbecue. Hiervoor heb je een bbq met deksel nodig, om een oven na te bootsen. Wij gebruiken hiervoor onze kamado (Basterd).

Pizzaparty

Voor het gemak en de snelheid maak ik gebruik van kant en klaar vers pizzadeeg van Tante Fanny. Ik ben gek op alle verse degen van Tante Fanny De smaak en kwaliteit is goed. In mijn koelkast ligt altijd wel een rol vers deeg.

De verse degen kun je naast bereiding in de oven ook gebruiken voor een heerlijke flammkuchen of pizza van de bbq. Een pizza van de barbecue (kamado) is nog lekkerder wat ons betreft. De bodem is krokant door de pizzasteen en je proeft licht de smaak van rook en vuur terug in de pizza. Yum!

Voordat ik jullie tips geef over pizza beleggen, vertel ik graag meer over de benodigdheden voor een pizza van de barbecue. Naast de bbq met deksel en pizzasteen is het handig om een pizzaschep te hebben. Hiermee kun je de pizza’s makkelijk op de steen schuiven en de pizza er weer af halen. Daarbij gebruik ik semola of mais griesmeel op de schep, zodat het deeg niet plakt. In het verleden hebben wij ook bloem gebruikt, alleen verbrandt dit snel.

Pizza schep voor pizza van de bbq

Tips pizza beleggen

Met het verse pizzadeeg van Tante Fanny kun je direct aan de slag. Met weinig ingrediënten tover je een pizza van de bbq. Meestal zet ik allerlei bakjes met ingrediënten klaar. Zo kan iedereen een pizza (stuk) naar smaak maken. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een pizza met een minimum (3-4) aan ingrediënten, zoals de Italianen doen. Mijn ervaring is echter dat iedereen daar anders over denkt en eigen favoriete combinaties voor beleggen heeft. Dat maakt een pizzaparty ook zo leuk, omdat dit voor ieder wat wils is.

Pizza beleggen

De pizzasaus kun je zelf maken, hiervoor geef ik je een recept. Je kunt ook kiezen voor nog meer gemak en een kant en klare pizzasaus (bv Mutti) kopen. Kijk wat bij je past. Gebruik niet te veel saus, want hierdoor wordt de bodem te nat. Let op bij andere “natte” ingrediënten, zoals mozzarella. Zorg dat je het vocht uit de kaas knijpt of droogdept. Beleg de pizza’s kort van te voren. Deze tips zorgen ervoor dat de bodem lekker krokant is.

Pizza van de bbq

Pizza maken van de bbq

voor 4 personen

pizzadeeg:

pizzasaus maken (koop kant en klare pizzasaus of passata met kruiden)

  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • olijfolie
  • optioneel: theelepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 2 theelepels rozemarijn
  • 1 blik tomaten

pizza beleg ingrediënten (maak een keuze uit):

  • kaas: 2 bollen mozzarella, gorgonzola, gruyèrekaas, pecorino, ricotta, zachte geitenkaas
  • vlees(waren): ham, salami, rauwe ham, nduja (pittige worst), pulled pork, pulled chicken
  • vis: tonijn, ansjovis, zalm
  • groente: ui, champignons, paprika, courgette, artisjok, rucola
  • fruit: rijpe peer
  • extra smaakmakers: pesto, truffel tapenade, olijven, kappertjes, bbq saus, munt, pistache

Pizza beleggen voor een pizzaparty

Extra nodig:

  • kamado bbq
  • pizzasteen
  • semola of mais griesmeel
  • pizza schep

Pizzasaus maken:

  1. Snijd de knoflook en ui fijn. Verwarm een koekenpan met een scheutje olijfolie. Bak de ui en knoflook op middelhoog vuur glazig. Voeg eventueel een schepje suiker toe. Dit zorgt ervoor dat de ui sneller karamelliseert. Bak de kruiden een minuutje mee en voeg vervolgens het blik tomaten toe. Laat de pizzasaus 15-20 minuten pruttelen. Maal tot een egale saus met de staafmixer. Laat de saus afkoelen, voordat je dit op de pizza smeert.

Hoe maak je pizza van de bbq?

  1. Voor het Tante Fanny deeg stook je de bbq op tot 250 graden. Gebruik je een kamado, ga dan voor indirecte hitte en verwarm de pizzasteen mee.
  2. Bereid het beleg van de pizza voor in bakjes of bordjes.
  3. Gebruik het verse pizzadeeg direct uit de koelkast. Snijd de rol in tweeën en leg de andere helft terug in de koelkast tot gebruik.
  4. Snijd de rechthoek in twee gelijke delen. Verwijder het bakpapier van het deeg.
  5. Strooi semola op de pizzaschep. Leg beide helften op de schep en besmeer elk met 1 eetlepel pizzasaus.
  6. Beleg vervolgens met je favoriete ingrediënten. Bak in 8-10 minuten krokant en gaar.

Pizza beleg suggesties:

Ben je op zoek naar nieuwe smaak combinaties? Bekijk deze pizza toppings eens.

  • tomatensaus, mozzarella en direct na het bakken rauwe ham, rucola en paar druppels goede olijfolie erover
  • tomatensaus, mozzarella, champignons, ui, artisjok en olijven
  • tomatensaus, mozzarella, gorgonzola, rijpe peer en direct na het bakken rauwe ham
  • tomatensaus, mozzarella, gegrilde groente
  • zachte smeerbare geitenkaas, geroosterde courgette, pistache en bij het serveren verse munt erover
  • tomatensaus, mozzarella, mascarpone, truffeltapenade en direct na het bakken rauwe ham en rucola

Kijk eens bij The Lemon Kitchen voor een zalige Siciliaanse pizza met venkel en burrata.

Bewaar deze recepten op Pinterest!

Wil je deze recepten opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Pizza maken van de bbq

Recepten: Linda Fotografie: Linda & Jadis (The Lemon Kitchen)
Dit artikel betreft een samenwerking met Tante Fanny. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.