Het hoge woord is eruit!

Zo het hoge woord is eruit! Heb je gisterenavond toevallig RTL Late Night gekeken? Het moment van de waarheid is daar. Ik loop al maanden rond om dit blog te schrijven. Alleen durfde ik niet. Dit blog is zo persoonlijk en ik geef mezelf er zo mee bloot. Daar komt ie dan: ik ben te zwaar. En dan heb ik het niet over een paar kilo, maar een paar kilo meer.

Mijn hele leven al is mijn gewicht een soort golfbeweging. 5 kilo eraan 5 kilo eraf. Eigenlijk heel overzichtelijk. Na de komst van de kinderen had ik het zwaar. Heel zwaar. De zwangerschappen zag ik als een vrijbrief om van alles te eten. Na mijn 2e kind schrok de weegschaal zich rot. De combinatie van 2 kinderen vond ik een behoorlijke kluif. Op een gegeven moment heb ik het heft weer in eigen handen genomen. Zoonlief huilde niet meer elke avond (om gek van te worden) en ik nam tijd voor mijzelf. Heel geleidelijk en bijna zonder enige moeite was ik 15 kilo afgevallen.

Alle light producten gooide ik het huis uit en ik ging alleen nog maar echte en ook lekkere ingrediënten eten. Eindelijk gaf ik toe aan avocado’s, volle yoghurt en noten, ondanks alle calorieën. Ik ging op havermout ontdekkingsreis. Mijn lunch bestond uit minder brood en hiervoor kwamen veel salades voor in de plaats. Bij het diner verkleinde ik mijn portie en nam extra groente. Ik voelde mij super en energiek en zo zag ik eruit.

Alleen had ik dat zelf niet door. Ik zag in de spiegel nog die vrouw die net haar 2e kind haar gekregen en er lange tijd nog uitzag alsof ze 6 maanden zwanger leek. Ruim 3 jaar geleden kreeg ik de kans om te starten met Lekker eten met Linda. De hele dag met koken en eten bezig zijn, wat een feest. Maar ergens onderweg ging er iets mis. Langzaam begon ik meer te eten. De decoratie die je rond de foto’s ziet liggen? Nou die eet ik op. Onder het mom van: oh die noten zijn gezond of wat er is nu mis met die halve avocado? Het balans van: vanavond ga ik uit eten dus laat ik overdag een beetje rustig aan doen was ik kwijt. En op zwakke momenten werd de voorraadkast geplunderd. Overdag is het nooit zo’n probleem geweest, alleen de avonden gebruik / gebruikte ik als excuus om van alles te snaaien. Van kaas, chips, crackers met pindakaas tot een wijntje met manlief.

Linda Lijnt

En toen kwam de oproep van Linda de Mol voorbij (ik kreeg hier vorige week donderdag een mail over) over haar project#LindaLijnt. Dit “L” woord komt niet in mijn vocabulaire voor. Het woord “afvallen”of “lijnen” zul je mij nauwelijks horen noemen. Vreselijk! Alleen heeft Linda wel een punt. Het schaamrood trok op mijn kaken toen zij op de weegschaal ging staan in haar eerste vlog. Nee, dat doe je toch niet? En dat voor het Nederlandse volk. Ik had nog meer respect voor deze dame dan ik al had. Wat onwijs stoer en ongelofelijk bewonderenswaardig.

Linda Lijnt

RTL Late Night

En dan neem ik je nu even mee terug naar gisteravond 16:55 uur. Hi Linda, ik heb even een hele andere vraag voor je. Wil je misschien aanwezig zijn bij RTL Late Night, want Linda de Mol is er voor Linda Lijnt. Je bent er samen met nog 2 dames. In mijn hoofd had ik direct allerlei excuses om niet te gaan. Manlief had een afspraak, alleen had hij het gesprek voor een gedeelte gehoord. Ja natuurlijk moet je gaan, drukte hijhet hart en anders blijf ik wel thuis.

Ja maar Linda heeft het over calorieën en die tel ik niet. En dan nog die #hashtag (#LindaLijnt). De naam is natuurlijk geniaal. Alleen wil ik weg blijven van het verboden woord “lijnen”. Mijn motto is: je kunt beter spijt hebben van iets wat je gedaan hebt, dan iets wat je niet gedaan hebt. Ik ga gewoon. Al snel werd duidelijk dat mijn aanwezigheid meer inhoudt dan ik dacht. Bij aanmelding werden wij naar de greenroom gebracht, kreeg mijn gezicht een poedertje en kreeg ik een paar korte instructies. Die avonturen achter de schermen vertel ik jullie nog wel.

Humberto had mij van te voren al gerustgesteld. Joh, maak je niet druk. Het komt allemaal goed. Alleen al naast die man staan zorgt dat je even sprakeloos bent. Wat een toffe vent. Het laatste item in de uitzending ging dan eindelijk over Linda. En wat gebeurt er? Humberto begint over het gewicht (getal op de weegschaal) van Linda en vraagt eerst Rachel, dan Romy en dan mij erover. Terwijl ik denk: whaaatttt dat gaat je helemaal niks aan en ik geef ondertussen gewoon antwoord. Helaas was er geen ruimte voor meer uitleg.

Linda Lijnt

En ik denk twee dingen. OMG wat heb ik zojuist gezegd op de nationale tv? Oh wat erg! En aan de andere kant voel ik zo’n opluchting. Eindelijk heb ik het eruit gegooid. Het is out in the open. Natuurlijk heb ik Humberto er nog op aangesproken en Linda zelf. Meid, maak je niet druk, je ziet er geweldig uit. Maar mij zit het dwars en ik wil af van dat zwembandje.

Nou, ik kan mij niet herinneren ooit zo’n persoonlijke verhaal met jullie gedeeld te hebben. Het komt recht uit mijn hart. Jullie weten nu mijn grootste geheim (en zwakte van lekker eten) en jullie zijn direct ook mijn stok achter de deur. Ik neem je mee in de strijd (zo voelt het namelijk wel) om beter voor mezelf te zorgen. In welke vorm ik dit ga doen, weet ik nog niet. Ik ga in ieder geval niet op dieet, geen calorieën tellen, maar gewoon normaal eten en meer bewegen.

Veel liefs, Linda

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.