Freekeh salade

Na quinoa (spreek uit Kien-wha) is er een nieuw graantje op de markt met een bijzondere naam Freekeh. Freekeh wordt het nieuwe superfood genoemd. Nu heb ik het daar niet zo op. Wat blijkt het is gelukkig gewoon tarwe.

Freekeh is een jonge en groene tarwe. De granen worden geroosterd en dit zorgt voor een licht rokerige nootachtige smaak. Waarom is freekeh dan zo gezond? Het bevat maar liefst 4 x meer vezels dan zilvervliesrijst. Die vezeltjes zijn van belang om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Ze zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft en je dus minder snaait. De stofwisseling krijgt hiermee ook nog eens een boost. Een vezelrijk eetpatroon beschermt je tegen hart en vaatziekten. Daarnaast is freekeh een fijne mineralen bom met relatief veel magnesium, kalium, calcium en ijzer. Een indrukwekkend lijstje met gezondheid voordelen heeft dit graantje.

Freekeh salade met abrikoos

De hamvraag is nu, hoe smaakt freekeh? Leuk dat het gezond is, maar smaak blijft nog steeds het belangrijkste. Ik ben overtuigd, de smaak is super. In het kader van de variatie komt freekeh hier vaker op tafel. Als vervanger voor rijst, quinoa, couscous of bulgur en met name in mijn lunchsalades. Ik heb nog 2 pakken staan, dus dat komt goed.

De freekeh combineert eigenlijk overal mee. Ik had een fotoshoot en moest nog een recept bedenken om tijdens het fotograferen te maken. Een kort check van mijn voorraadkast en koelkast leverde onderstaande salade op. Marqt had ooit een couscous salade met noten, abrikozen en appelsap in het assortiment. De combinatie van de abrikozen met noten is de basis voor deze gezonde lunchsalade.

Freekeh salade met abrikoos 3a

Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 100 gram Freekeh
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 1 klein sjalotje
  • 3 eetlepels extra virgine olijfolie
  • 2 eetlepels appel azijn
  • rasp van een halve citroen
  • snufje zout en peper naar smaak
  • 2 handen sla naar keuze
  • 2 eetlepels feta
  • optioneel: koriander

Hoe maak je het klaar:

  1. Kook de freekeh 15 minuten volgens de gebruiksaanwijzing. Giet af en laat afkoelen.
  2. Rooster de hazelnoten in een klein droge koekenpan en laat afkoelen.
  3. Snijd de abrikozen en sjalotje in kleine stukjes.
  4. Maak een dressing van de olijfolie, azijn, rasp van een halve citroen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Doe de gekookte freekeh, abrikozen, sjalotje en sla in een kom. Giet de dressing erop, verkruimel de feta erover en strooi de hazelnoten erop. Lekker met grof gehakte koriander.

In dit recept heb ik gebruik gemaakt van een toegestuurd product, de Artisans Freekeh.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.