Couscous salade met groenten en makreel

Couscous is zo’n product dat bij iedereen in de voorraadkast moet staan. Deze couscous salade met groenten en makreel is Lekker, gezond en simpel klaar te maken. Traditioneel wordt couscous gestoomd, dit kost alleen meer tijd. De snelle manier is met kokend water, beetje olie en een snufje zout. Een slimme basis voor een goed gevulde groente salade.

Salades lenen zich bij uitstek om meerdere groenten in te verwerken. Hoe meer kleuren op je bord, des te meer verschillende vitamines en mineralen je binnen krijgt. Ik heb nu gekozen voor courgette, komkommer, paprika en bosui (voor de pit). Wat mij betreft varieer je met tomaten, broccoliroosjes, peulvruchten, of boontjes. Doe mij een plezier en verwerk minstens 3 soorten groenten.

De ultrasnelle manier om couscous te bereiden is door dit graantje in een grote kom te doen. Voeg kokend water toe tot een halve centimeter boven de couscous. Dek af met een stuk vershoudfolie of deksel. Ondertussen doe je alle voorbereidingen. Haal het folie van de kom, roer alle korrels los met een vork en breng op smaak met olijfolie en zout. Nu kan je de couscous toevoegen bij de rest van het eten. Simpel toch?

couscous salade 2Couscous salade met groenten en makreel

recept voor 4 personen:

  • 200 gram volkoren couscous
  • olijfolie (om mee te bakken)
  • 1 courgette
  • 1/2 komkommer
  • 1 (punt) paprika
  • 2 bosuitjes
  • +/- 6 zongedroogde tomaatjes
  • 2 eetlepels zwarte olijven
  • 1 gerookte makreel (goede kwaliteit MSC, visboer)
  • 1 limoen (sap & rasp)
  • 1 dl extra virgin olijfolie
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • 2 eetlepels fijngesneden platte peterselie
  • optioneel: (rucola) sla

Hoe maak je het klaar:

  1. Kook de (volkoren) couscous volgens de gebruiksaanwijzing of gebruik de ultrasnelle methode.
  2. Snijd de courgette in plakken van een halve centimeter en bak in 8 minuten bruin aan beide kanten in een koekenpan.
  3. Snijd de komkommer en puntpaprika in stukjes en de bosuitjes in ringen.
  4. Vis een stuk of 6 zongedroogde tomaatjes uit de pot en snijd in stukjes. De zwarte olijven in ringen.
  5. Controleer de makreel op graatjes en pluk in stukjes.
  6. Maak een dressing van de olijfolie en limoensap & -rasp. Roer de kruiden erdoor en breng op smaak met peper en een klein snufje zout. De makreel heeft al een ziltige smaak.
  7. Hussel de couscous, alle groenten en makreel door elkaar. Giet de dressing erover.
  8. Serveer eventueel op een bedje van sla.

Tip: het advies is om 2 x per week vis te eten, waarvan 1x een vettere vissoort. Met makreel heb je direct je portie goede vetten binnen. Een “vette” beschermer voor hart en vaatziekten.

Tip: neem het restant de volgende dag mee als lunch naar kantoor.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.