Nog geen beoordelingen

No waste soep met groente afval

Persoonlijk heb ik een hekel aan eten weggooien. Ook al maak ik een weekplanning, nog blijft er van alles over. Dit komt omdat we ineens besluiten uit eten te gaan, bij vrienden blijven plakken of ineens geen zin hebben in de geplande nasi. Daarbij maakt de blog het soms ingewikkelder. Meestal koop ik van alles en verzin ik in de keuken hoe ik het recept daadwerkelijk aanpak. Het gevolg is dat er halve courgettes, wortelen of uien over zijn. Natuurlijk verwerk ik deze restjes weer, maar dat lukt niet altijd. Deze Facebookpost van EetPaleo van een tijdje terug zette mij aan het denken om een no waste soep te maken. Zelf maak ik al jaren soep van een broccoli stronk. En er blijkt meer mogelijk.

Marinka bewaart namelijk alle restjes groente maar ook afval van groente in een handige grote diepvrieszak. Vervolgens maakt ze er in de slow cooker soep van. Minimaal 3 jaar staat dit apparaat werkeloos te zijn in mijn keuken. Juist doodzonde. Eindelijk haal ik de slow cooker weer eens te voorschijn voor deze anti verspilling soep. Gedurende 2 weken heb ik spruitjes bladeren, broccoli stronken, stukken ui, wortel, bloemkool bladeren etc bewaard. Het groente afval maak je eerst schoon voordat je het toevoegt aan een diepvrieszak. Vervolgens voeg je de bevroren groente toe aan de pan. Makkelijker kan bijna niet.

No waste soep van groente afval en restjes

Manlief zag de slow cooker op het aanrecht staan. Wat ben je nu weer aan het doen? Soep maken van groente afval. Zijn gezicht sprak boekdelen. Ik verwacht ook niet dat hij een hapje proeft. Van deze soep neem ik een kop bij de lunch of aan het einde van de dag, als ik trek begin te krijgen. Gewoon voor een extra groente momentje. Dank Marinka, nu ben ik erachter hoe simpel het is om groente afval te verwerken.

Enne, heb jij nog een goede anti verspilling tip? Laat het dan weten in de opmerkingen.

No waste soep van groente afval en restjes

No waste soep

Ingrediënten

4 porties
  • 500 gram afval groente
  • 1 liter water
  • 1 / 2 bouillon blokjes naar smaak
  • peperkorrels
  • laurierblaadje
  • verse peterselie of bieslook

Extra nodig

  • zip lock zak van 2,5 liter (mijn favoriet zijn de zakken van de Ikea) en slow cooker

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Bewaar gedurende een week of 2 alle restjes groente maar ook het afval. Was de groente en bewaar in een diepvrieszak.
  • Voeg de bevroren groente, water en bouillonblokjes toe aan de pan. Vul een thee ei met een laurier blaadje en een stuk of 5 peperkorrels en hang in de soep. Zet de slow-cooker 3 uur op Low. Haal het thee ei eruit. Pureer vervolgens en maak af met verse kruiden zoals peterselie en bieslook.

Linda’s Tips

  • Tip: je kunt de soep na het pureren zeven. Persoonlijk heb ik nog graag wat te kauwen en laat de extra vezels gewoon zitten.
No waste soep van groente afval en restjes

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.