Deze tagliatelle met romige preisaus doet mij erg aan vroeger denken. Mijn moeder maakte deze pasta met preisaus met behulp van een zakje. Wij waren er gek op thuis. Met het gevolg dat het 6 jaar lang elke maandag op het menu stond (volgens mijn zusje).
Inmiddels verslinden de kids mijn versie ook. Op een of andere manier zijn ze gek op gebakken prei. Daar maak ik graag gebruik van. Prei is een goedkope groente en makkelijk te bereiden. Even kort bakken in de pan of smoren met boter of stoven met bouillon en kruiden.
De pasta met romige preisaus past helemaal in de categorie: makkelijke maaltijd. Wat is het niet fijn om met 6 ingrediënten (zout en peper niet meegerekend) een gerecht in elkaar te draaien.
Tagliatelle met romige preisaus
recept voor 4 personen
- 100 gram spekjes
- 200 gram kip dijfilet (of gewone kipfilet)
- 3 flinke preien (1 kilo “vuile” prei)
- 250 gram tagliatelle (of andere pasta naar keuze)
- 200 ml (soja) room
- handje amandelen
- zout en peper naar smaak
Stappen om tagliatelle met romige preisaus te maken:
- Verwarm een koekenpan en bak hierin de spekjes goudbruin. Snijd ondertussen de kip in stukjes. Voeg de kip toe. Als het goed is hoef je geen extra olie toe te voegen vanwege het vet van de spekjes. Bak een paar minuutjes.
- Verwijder de onderkant van de prei en het buitenste blad. Snijd doormidden en was beide helften onder stromend water. Zo verwijder je het zand. Snijd de preien in ringetjes. Bak een minuutje mee en voeg de room toe. Zet het vuur lager, deksel op de pan en laat 8 – 10 minuten zachtjes pruttelen. Zorg dat je een deksel gebruikt, anders kan de saus teveel indikken. Is de saus toch te droog geworden? Een scheutje van het pastavocht doet dan wonderen.
- Kook ondertussen de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing.
- Hak de amandelen grof. Giet de pasta af en voeg toe aan de romige saus. Breng de saus op smaak met zout en peper en strooi de amandelen erover.
Tip: heb je geen deksel voor de koekenpan? Dek de pan dan af met een stuk bakpapier.
Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Pinterest | Bloglovin’ | Google+
Lijkt me overheerlijk! Ga ik beslist maken. Voor mijn man doe ik er dan tagiatelle bij. Voor mij omdat ik glutenvrij ben quinoa! Hetzelfde ‘ prutje’, sorry voor deze oneerbiedige aanduiding! Is trouwens ook nogeens koolhydraat beperkt!
Gegarandeerd dit wordt smullen!
Geef dit recept sowieso…aan glutenvrije mede mensen als, aan andere stellen door!
Groetjes,
Jeannie
En nog een reactie, want ik keek even of ik ooit iets over dit recept had gezegd: dit recept komt hier echt heel vaak op tafel. Onze vijfjarige zoon kijkt telkens tussendoor of wij niet teveel opscheppen, zodat er niets meer voor hem overblijft. 🙂 En toen zwager in de buurt was en ik hem een restje gaf, had hij dat koud opgegeten.. oftewel.. opgesmuld ;), want hij wilde direct het recept weten en daarom kookte ik het die week nog maar een keer voor hem. Kortom, wat ons betreft een succesrecept!
Heb dit nu voor de tweede keer gemaakt. Dit keer variant met hesp ipv kip. En met macaroni ipv linguine. Was super!
Leuk Virginie, goed om te horen. Groeten, Linda