Makkelijk en bewust eten op de camping

Kamperen tijdens de zomer maanden is de ideale manier om tot rust te komen. Lekker buiten zijn in de natuur. Weg van je werk, de stad en de drukte en quality time met je vrienden, partner of het gezin. Bij echt ontspannen hoort ookmakkelijk en bewust eten. Een hele uitdaging om dat voor elkaar te krijgen tijdens het kamperen, zeker als het gezin groot is, maar wel een hele leuke! De tips in dit artikel van Anita Mulderij helpen je erbij.

Makkelijk en bewust eten op de camping

2. Neem camping tools mee

Of je nu gaat kamperen in een tent of met de caravan, in beide gevallen heb je weinig ruimte om uitgebreid te koken. Maar betekent dat dat bewust eten niet mogelijk is? Nee!

De makkelijke ongezonde verleidingen liggen natuurlijk wel op de loer, dus een goede voorbereiding is belangrijk. De camping snackbar, het restaurant, kant- en klare maaltijden, zakken chips en koekjes. Als je bewust wilt eten zal je creatief moeten zijn om elke dag een mooi en voedzaam gerecht op tafel te kunnen zetten.

Je maakt het jezelf makkelijk door een aantal handige spullen mee te nemen:

  • Een blender: ideaal om makkelijke smoothies mee te maken die bomvol zitten met vitamines en mineralen die je goed kunt gebruiken tijdens de vakantie.
  • Een soepmaker: dit is een soort blender die de groenten direct opwarmt, erg handig om binnen no time een lekker soepje mee klaar te maken.
  • Een barbecue: de makkelijkste manier om je vlees en groente op te bereiden tijdens het kamperen.
  • Een koelbox: handig om je voedsel koel in te houden.
  • Een waterkoker: handig om thee mee te zetten en water mee te koken om een lekker makkelijk en voedzaam ontbijt met havermout mee klaar te maken.

Zeker als je vaker gaat kamperen doe je er goed aan om hier in te investeren. Je maakt er het leven op de camping een stuk leuker en makkelijker door.

2. Neem een voorraad aan spullen mee

Het is fijn om een kleine voorraad aan lang houdbare producten mee te nemen die het koken op de camping een stuk makkelijker maken. Je kunt kleine flesjes en potjes vullen zodat ze weinig ruimte in beslag nemen.

Zorg ervoor dat je olijfolie, tahin, citroen, plantaardige melk, kokosmelk, gezeefde tomaten, wat droge kruiden, tonijn uit blik, peper en zeezout, havermout, azijn, eieren, thee, peulvruchten, quinoa, noten, zaden, pitten en dadels bij je hebt. Of koop een aantal van deze producten bij aankomst van de bestemming.

Hier vind je gratis E-book met aantal heerlijke recepten die je op de camping klaar kunt maken.

Camembert op de barbecue

3. Neem de tijd

Vanuit het drukke leven kan het contrast met de rust op de camping erg groot zijn. Het kan zelfs betekenen dat je even af moet kicken, waardoor je je onrustig kunt voelen.

Neem jezelf voor tijdens deze trip overal de tijd voor te nemen. Onthaasten is enorm goed voor je gezondheid en alleen al de intentie zetten om overal de tijd voor te nemen deze vakantie, zorgt er voor dat je een relaxter gevoel ervaart.

Wees bewust aanwezig bij wat je doet en doe alles met je volle aandacht. Pas dit vooral ook toe wanneer je je maaltijden gaat voorbereiden.

Je hebt natuurlijk altijd de keuze om een snelle hap te halen bij de campingsnackbar, maar waarom zou je dat doen, als je in alle rust heerlijke makkelijke maaltijden kunt koken.

Geniet van het in het moment zijn, het nergens anders mee bezig hoeven zijn en voel hoe anders dat is dan wanneer je thuis bent. Zet je telefoon en computer uit zodat je daar geen afleiding van hebt.

Neem ook de tijd om de maaltijden die je maakt rustig op te eten. Op deze manier geniet je er veel meer van.

4. Kies je momenten

Verleidingen liggen overal op de loer tijdens de vakantie. Een ijsje hier, een frietje daar, biertjes, koekjes, taartjes, ga zo maar door en het is vakantie dus helemaal goed om daar ook van te genieten. Maar elke dag is niet nodig zeker niet als je bewuste en voedzame maaltijden eet.

Neem voor de eerste paar dagen wat stukken groenten en fruit mee. Bananen, appels, courgettes, komkommer, paprika en wortelen blijven behoorlijk wat dagen goed en kun je gemakkelijk bij verschillende maaltijden gebruiken.

Ook rauwe verse spinazie is ideaal om mee te nemen in de koelbox, het blijft lang goed en je kunt het gebruiken als basis van je salade, door je smoothie en door een groente omelet.

Als je voldaan bent doordat je voedzame maaltijden eet, heb je minder behoefte aan snacks. Kies je momenten en geniet er op die momenten met volle teugen van. Zo zit je ook tijdens de vakantie lekker in je lijf en hoef je na de vakantie niet op dieet om van je vakantiekilo’s af te komen.

watermeloen recept

5. Maak van het eten een speciale gelegenheid

Hoe vaak komt het nou voor dat je in alle rust buiten kunt eten? In het gewone dagelijks leven eet je zo vaak gehaast, of als gezin allemaal apart van elkaar.

Maak er tijdens het kamperen een feest van en dek altijd de tafel, ga rustig zitten en neem de tijd. Schenk een lekker glaasje drinken in en maak een gezellig samenzijn van het eten.

Geniet van de tijd met elkaar en wees ook hier in het moment. Adem een paar keer diep in voordat je eet, kauw goed op je eten, eet met mes en vork en leg die regelmatig neer. Neem de tijd om mooie gesprekken met elkaar te voeren, elkaar aandacht te geven en met elkaar te lachen.

Wees dankbaar voor het voedsel en de tijd met elkaar en geniet!

Kijkje in mijn leven augustus samen a

Download nu het gratis E-book koken op de camping voor makkelijke en snelle recepten tijdens de vakantie.

https://mailchi.mp/lekkeretenmetlinda/e-book-koken-op-de-camping

Dit is een gastblog: Anita Mulderij van Jasper Alblas

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.