4.7 uit 3 beoordelingen
bereiding 45 minuten

Hutspot met ketjap en gehakt

Hutspot met ketjap. Vandaag geef ik heerlijke draai aan een traditionele Hollandse stamppot. Wortelen, uien, aardappelen vormen de basis van een klassieke stamppot. Vandaag is het tijd voor een hutspot met ketjap, dit geeft een verrassende twist aan deze stamppot. Niet alleen de uien worden gebakken in ketjap maar ook de gehaktballetjes maak je met ketjap.

Hutspot recept

Hutspot maken is een kwestie van even koken, stampen en klaar. Maar deze hutspot variatie voegt een extra dimensie toe. Om de stamppot nog smaakvoller te maken, bak je eerst de uien in ketjap alvorens ze door de aardappelen te roeren. De gekarameliseerde ui geeft een lekkere bite aan de hutspot. Vervolgens voeg je smaakvolle gehaktballetjes toe, ook met ketjap bereid. Dit vormt de basis voor dit hutspot recept. Indien gewenst kun je nog kruiden zoals komijn of gember aan de ui toevoegen. Of een lepeltje sambal voor pit.

Hutspot met ketjap. Gebakken uien met ketjap en ketjap in het gehakt

Voorkom natte hutspot

Tot slot nog 2 tips voor deze hutspot met ketjap. Hutspot bevat vaak veel vocht. Dit kun je voorkomen door droogstomen. Zet de pan met gekookte aardappels en winterpeen even terug op het vuur, zodat het vocht kan verdampen.

Hutspot met gebakken uien in ketjap. Gehakballetjes met ketjap

Smeuïge stamppot

Voeg altijd warme melk en boter aan je aardappelpuree toe. Dit maakt de aardappelpuree extra smeuïg. Maak niet de fout om even snel koude melk aan de pan toe te voegen. De warme melk verbetert de structuur van aardappels en de smaak.

Meer stamppot anders – stamppot recepten met een twist

Naast dit hutspot met ketjap recept maak ik graag een stamppot anders. Lees anders het blog met 10 tips voor stamppot met een twist eens door. Zo ben ik dol op een zoete aardappelstamppot met broccoli.

Hutspot met ketjap

Hutspot met ketjap en gehakt

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 kg hutspotgroente
  • 1 kg aardappel, geschild en in stukken
  • olijfolie om in te bakken
  • 3-4 eetlepels ketjap
  • 100 ml melk
  • 20 gram roomboter

Gehaktballen

  • 500 gram half-om-half gehakt
  • 20 gram paneermeel
  • 50 ml melk
  • 1 ei
  • 3 eetlepels ketjap
  • snufje zout en peper naar smaak
  • boter / olie om in te bakken

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je hutspot met ketjap?

  • Meng het gehakt, paneermeel, ei, ketjap en peper en zout. Kneed goed door elkaar en zet het gehakt het liefst 30 minuten weg in de koelkast, zodat de smaken kunnen intrekken. Maak balletjes van gelijke grootte (+/- 50 gram).
  • Verwarm een koekenpan met olijfolie of een klontje boter naar smaak. Bak de balletjes op middelhoog vuur rondom goudbruin. Laat de balletjes in 15-20 minuten op laag vuur garen. Keer regelmatig.
  • Neem de zak met vers gesneden hutspotgroente. Scheid de ui zoveel mogelijk van de winterpeen. Het maakt niet als er kleine stukjes ui bij de winterpeen zit of andersom.
  • Kook de aardappelen met de winterpeen en een snufje zout 20 minuten in een ruime pan.
  • Verwarm ondertussen een koekenpan met een scheutje olijfolie en bak hierin de ui op middelhoog vuur glazig. Voeg ketjap toe en laat 15 minuten zachtjes bakken.
  • Giet de aardappel en winterpeen af. Uit de aardappel en peen kan veel vocht komen. Zet kort op het vuur en laat droogstomen. Verwarm de boter en de melk, voeg toe aan de pan en stamp tot een puree.
  • Schep de gekarameliseerde ui door de stamppot en serveer met de balletjes gehakt.

Linda’s Tips

  • Is de hutspot te nat? Verwarm de hutspot op laag vuur en blijf roeren totdat het overtollige vocht verdampt. Of voeg een beetje paneermeel toe, dat zal het vocht opnemen. 

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.