3.6 uit 9 beoordelingen

Griekse gehaktballetjes (keftedes)

Manlief maak ik enorm blij met gehaktballen. Het liefst zo groot en zo veel mogelijk. Mijn carnivoor heeft het soms moeilijk met mij. Zeker als ik weer in een groentefase zit (zoals nu) en bedacht heb dat teveel vlees niet goed is. Om hem te plezieren ligt de vriezer nu vol met Griekse gehaktballetjes.

Op elke Griekse menukaart prijken de keftedes (griekse gehaktballetjes). Een vriendin van mij heeft 7 jaar op Kreta gewoond en heeft haar recept met mij gedeeld. Ze gebruikt hiervoor een kookboek dat meer dan 20 jaar oud is. Ik heb de receptuur nog een beetje aangepast door onder andere extra verse kruiden toe te voegen. Daarbij kun je de Griekse gehaktballetjes bakken in een laagje olijfolie of grillen. Met name het laatste vind ik altijd zo gezellig staan.

Griekse gehaktballetjes met tzatziki maak je makkelijk zelf met dit Griekse recept van een vriendin van mij.

Griekse gehaktballetjes (keftedes)

Ingrediënten

20 stuks
  • 2 witte boterhammen
  • 100 ml melk
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel vers gesneden munt
  • 1 flinke eetlepel verse gesneden platte peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram gemengd gehakt
  • 1 ei
  • 1 theelepel oregano
  • 2 eetlepels rode wijn azijn
  • zout en peper naar smaak
  • 20 saté prikkers
  • bloem
  • olie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Snijd de korsten van het brood. Vul een plat bakje met de melk en leg het brood erin om te weken.
  • Snijd de rode ui en knoflook heel fijn. Snijd de munt en peterselie klein.
  • Knijp het vocht uit het brood. Meng met het gehakt, de ui, knoflook, gesneden kruiden, ei, oregano, azijn en een snuf zout en peper in een kom. Zet vervolgens minimaal een uurtje in de koelkast. Dit komt de smaak ten goede.
  • Week ondertussen de saté prikkers in een bak met water.
  • Maak balletjes van 35 gram en druk plat tot een worstje. Vul een ondiep bord met de bloem en rol de balletjes erdoor. Steek er een saté prikker door.
  • Grill in 10 – 15 minuten gaar op de barbecue of in de grill pan. Een andere optie is om de gehaktballetjes te bakken in een flinke laag olijfolie. Serveer met zelfgemaakte tzatziki (zie link bij Linda's tips)

Linda’s Tips

Deze Griekse gehaktballetjes passen goed bij een barbecue. Heb jij mijn E-book met 15 makkelijke barbecue recepten al gedownload?

Download button

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.