Na de Kerst breekt de leukste tijd van het jaar aan: Linda’s borrelweek! Op mijn social media deel ik alleen nog maar borrelhapjes. Mijn nieuwste borrel recept is dithapje van gekarameliseerde rode ui met vijgen, brie en serranoham. Het hapje is net zo smakelijk als het eruitziet. Je kunt dit recept maken met verse vijgen of vijgenjam.
Twee jaar geleden kregen wij als afscheidscadeau van al onze buren een vijgenboom. De boom heeft een ereplekje in de tuin gekregen. Vanaf het begin heeft de vijgenboom enorm veel verse vijgen gegeven. Deze zomer was er niet tegenaan te eten. Ik kreeg de tip om de vijgen in te vriezen om later jam van te maken, aangezien er ook al 8 potten jam in de kast stonden.
De vijgenjam heb je nodig voor dit zalige hapje. Ik ben gek op gekarameliseerde rode ui. Naast suiker gebruik je vijgen (vers of jam) om de rode ui mee te karameliseren.
Kom morgen terug voor nieuwe borrelhapjes.
Gekarameliseerde rode ui met vijgen, brie en serranoham
recept voor 20 hapjes
- 1 rode ui
- 3 vijgen of 3 eetlepels vijgenjam
- olijfolie
- 2 eetlepels bruine suiker (niet nodig indien je jam gebruikt)
- 1 eetlepel balsamico
- takje vers tijm
- 5 plakken serranoham
- 1 verse roombrie
- 20 toastjes
Hoe maak je gekarameliseerde rode ui met vijgen, brie en serranoham?
- Snijd de rode ui fijn. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui op zacht vuur 5 minuten. Snijd de vijgen in hlel kleine stukjes. Voeg de vijgen(jam), suiker (achterwege laten indien je jam gebruikt), balsamico en verse tijm toe aan de pan en bak zachtjes zo’n 20 minuten. Het mengsel moet een stroperige structuur krijgen.
- Snijd elke plak ham in 4 stukjes. Beleg elk toastje met een plakje ham, leg er een stukje brie op en sluit af met een theelepel gekarameliseerde rode ui.
Voorbereiding voor Oud en Nieuw:
Maak de gekarameliseerde rode ui met vijgen van te voren, zodat je ter plekke het hapje kunt bereiden.
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.
Recept: Linda Foto credits: HetSpijsDecor