5 uit 3 beoordelingen
bereiding 30 minuten

Gehaktschotel met sperziebonen en satesaus

Deze gehaktschotel met sperziebonen en satésaus is een makkelijke maaltijd die binnen 30 minuten op tafel staat. Lekker met rijst, kroepoek en gebakken uitjes. Het is een echte gezinsfavoriet, want wie wil er nu niet dippen met kroepoek in de satésaus?

Sperziebonen is één van de meest gegeten groenten. Sperziebonen met gehakt een aardappel is een combinatie die bij velen wekelijks op tafel komt. Dit een leuke Aziatische twist op een traditionele sperziebonen recept. Bij het maken van gehaktschotel moest ik denken aan Gado Gado. Dit inspireerde mij door taugé en satésaus aan sperziebonen met gehakt toe te voegen.

Gehaktschotel

Sperziebonen gehaktschotel

Deze gehaktschotel maak je gewoon in een (hapjes) pan en is ideaal voor op een doordeweekse dag. Met een paar simpele stappen draai je een voedzame maaltijd in elkaar. Precies wat je wilt na een (lange) werkdag. De gehaktschotel bevat meerdere soorten groenten (ui, sperziebonen en taugé). Terwijl de rijst en sperziebonen koken, rul je het gehakt en voeg je de ingrediënten voor een zelfgemaakte satésaus toe. Voilà, je kunt aan tafel.

De satésaus of pindasaus maak je met pindakaas, sambal, kokosmelk en ketjap. Deze producten staan standaard in mijn keukenkastjes. Natuurlijk kun je ook kant-en-klare satésaus toevoegen. Geloof mij, deze zelfgemaakte satésaus is lekkerder. Kijk wat bij je past.

Gehaktschotel

Mijn zoon zei bij de eerste hap: “kun je dit vaker maken mama? Dit is echt heel lekker.” Te grappig want normaal vist hij overal de taugé tussenuit. De taugé kun je ook vervangen door champignons, paprika of kleine bloemkoolroosjes.

Zoek je nog meer sperziebonen recepten met een Aziatische twist? Kijk dan eens bij deze ovenschotel met sperziebonen. Of serveer sperziebonen bij een Thaise curry of kip teriyaki.

Gehaktschotel met sperziebonen

Gehaktschotel met sperziebonen en satésaus

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 400 gram sperziebonen
  • 300 gram gehakt
  • 2 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 gram taugé

Saté saus

  • 4 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels ketjap
  • 2 tl sambal
  • 200 ml kokosmelk

Voor erbij

  • kroepoek
  • gebakken uitjes

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een gehaktschotel?

  • Kook de rijst volgens de instructie.
  • Kook de sperziebonen in 5-7 minuten gaar.
  • Bak ondertussen het gehakt in een droge koekenpan goudbruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak 5 minuten.
  • Roer de pindakaas, ketjap manis, sambal en kokosmelk door het gehaktmengsel en meng goed door elkaar. Voeg de sperziebonen en taugé toe en laat kort binden tot een saus. Proef of je meer ketjap, pindakaas of sambal wilt toevoegen of voeg nog meer smaakmakers toe, zie Linda's tips.
  • Serveer de gehaktschotel met rijst, kroepoek en gebakken uitjes.

Linda’s Tips

  • Vervang de sambal eens door zoete chilisaus of voeg eens een scheutje sojasaus toe.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.