De voordelen van peulvruchten

Peulvruchten verschijnen bij steeds meer mensen op hun bord. Een goede ontwikkeling, want peulvruchten zijn een uitstekende bron van eiwitten, vitaminen, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Een uitstekende toevoeging aan je gezonde lunchsalade of je voedzame avondmaal. En bovendien erg veelzijdig. Maar wat is het precies en wat zijn devoordelen van peulvruchten? Jasper Alblas zette ze voor je op een rijtje.

Peulvruchten: eetbare zaden

Peulvruchten zijn niets anders dan eetbare zaden. Onder peulvruchten vallen alfalfa, bonen, erwten, linzen, pinda’s en sojabonen. Je hebt ze vers (zoals tuinbonen of sperziebonen), maar ook geconserveerd of ook wel gedroogd (zoals kidneybonen of linzen). Hoewel de vitaminen en mineralen per peulvrucht verschillen, zijn alle peulvruchten een rijke bron aan eiwitten en vezels.

Voordelen van peulvruchten

1 Rijk aan eiwitten

Peulvruchten bevatten na vlees en vis de meeste hoeveelheid eiwitten. Een portie peulvruchten bevat maar liefst 15 gram eiwitten. Vrouwen hebben dagelijks zo’n 46 gram eiwitten nodig, mannen ongeveer 56 gram. Met een portie peulvruchten zit je dan al gauw op de goede weg!

avocado toast met kikkererwten

2 Rijk aan vezels

Peulvruchten zijn laag in calorieën, maar bevatten wel veel vezels en (langzame) koolhydraten. Dit betekent dat – ook al eet je maar een kleine portie – je er gauw een vol en verzadigd gevoel van krijgt. Dit voorkomt overeten of ongewild snacken. Bovendien helpen vezels je bij de spijsvertering en houden deze je bloedsuikerspiegel in balans. Als je snel af wilt vallen eet ze dan niet vaker dan drie keer per week in verband met het gehalte aan koolhydraten.

3 Veel mineralen, beetje vitaminen

Hoewel peulvruchten een uitstekende bron van mineralen zijn, bevatten ze relatief minder vitaminen. Zo vind je bijvoorbeeld kleine hoeveelheden vitamine B6 in peulvruchten. Qua mineralen zit je met peulvruchten goed: ze zitten boordevol kalium, ijzer en magnesium.

linzen pompoen soep

4 Makkelijke toevoeging aan je gezonde eetpatroon

Het voordeel van peulvruchten is dat je ze heel simpel aan allerlei gerechten toe kunt voegen. Je hoeft er geen ingewikkelde dingen mee te doen, behalve dat sommige gedroogde varianten wel erg lang moeten koken voor ze een beetje zacht worden. Maar afgezien daarvan kun je peulvruchten toevoegen aan bijvoorbeeld soepen, salades en diverse avondmaaltijden. Je kunt zelfs witte bonen toevoegen aan je smoothie of zwarte bonen gebruiken als basis voor je gezonde chocoladetoetje!

5 Goedkoop

Peulvruchten zijn goedkoop! Zeker als je ze gebruikt ter vervanging van (kwalitatief goed) vlees ben je een stuk goedkoper uit. Als je op de kleintjes moet letten dus zeker een aanrader om regelmatig aan je eetpatroon toe te voegen.

Simpele kikkererwtenburgers

Belangrijk om te weten over peulvruchten

Wel is het belangrijk om te beseffen dat peulvruchten geen grote delen van je maaltijden kunnen vervangen. Naast een hoop goede voedingsstoffen, bevatten peulvruchten ook een aantal antistoffen. Nu kan het menselijk lichaam prima omgaan met antistoffen, maar hoe minder antistoffen je binnenkrijgt hoe beter. In verhouding bevatten peulvruchten relatief veel antistoffen, tegenover minder voedingsstoffen. Zorg daarom dat je nog steeds veel groenten aan je voedingspatroon toevoegt. Peulvruchten doen het prima in soepen of salades en zijn een perfecte manier om gezonde snacks mee te maken, maar blijf erop letten dat je er niet te veel van eet.

 

Foto header: Shutterstock

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.