Cloud bread taart

Cloud bread, heb je er al van gehoord? Of ken je de naam oepsies misschien? Alleen al om die naam wilde ik ze nooit maken. Cloud bread oftewel wolkjes brood klinkt vele malen aantrekkelijker. Mijn Pinterest tijdlijn staat er vol mee. Laatst postte Reny haar hartige variant met rozemarijn. Ik weet nog dat ik een bericht achterliet op haar site: ‘Wanneer gaan wij samen dat blog nou starten? Ik heb ook zoiets in de planning’. Om het vervolgens toch maar over een hele ander boeg te gooien: zoete cloud bread taart.

cloud bread taart

Trends, ik heb ze nooit begrepen en zal er nooit bij horen. Hoe komt het dat cloud bread taart zo populair is? Het is een alternatief voor mensen die geen brood eten, want het bevat geen koolhydraten. In de basis bevat dit “brood”: eieren, kaas, bakpoeder en eventueel zoetstof. Voor de hartige variant zou ik het zoetje weglaten. Maar ja, vandaag kies ik er juist voor om er zoete broodjes mee te bakken. In het deeg dan ook kaneel, rozijnen en een beetje honing. En even heel belangrijk, het is geen zoete omelet geworden. Het is juist luchtig en zoet.

Vervolgens stapel ik de broodjes op tot een cloud bread taart. Het zijn in mijn ogen ook net kleine pannenkoekjes. Wat een feest en de vulling is gemaakt van kwark of dikke Griekse yoghurt.

Wanneer eet je nu cloud bread? Tja, eigenlijk elk moment dat je normaal brood zou eten. Aangezien ik er een zoet recept van gemaakt heb, zou ik kiezen voor het ontbijt. Zo’n heerlijk verwenontbijt op de zondagochtend of gewoon omdat je er zin in hebt. Geniet ervan.

cloud bread taart

Cloud bread taart

voor 4 personen:

  • 3 eieren (op kamertemperatuur)
  • 100 gram hüttenkäse of roomkaas
  • 1/2 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels rozijnen
  • 1 eetlepel honing

vulling

  • 175 gram kwark of dikke Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel citroensap
  • Optioneel: 1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
  • 1 bakje frambozen (of blauwe bessen of mango)

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Zet 2 kommen klaar, waarvan 1 vetvrij. Je kunt met een halve citroen door de kom gaan of wat azijn op keukenpapier doen en door de kom halen. Zorg ook dat de gardes van de mixer vetvrij zijn.
  3. Splits de eieren. Laat de eiwitten in de vetvrije kom glijden. Het eigeel in de andere kom. Voeg hieraan de roomkaas, bakpoeder, kaneel, rozijnen en honing toe.
  4. Klop de eiwitten stijf met de mixer. Zodra er pieken ontstaan ben je klaar. Voeg langzaam het eigeelmengsel toe. Roer er rustig doorheen. Niet te lang, want je wilt het beslag zo luchtig mogelijk houden.
  5. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en schep hierop 12 hoopjes cloud bread. Gebruik hiervoor een ijslepel, zo heb je altijd een goede maat.
  6. Zet ongeveer 20 minuten in de oven. Haal uit de oven.
  7. Ondertussen maak je de vulling. Roer de kwark of Griekse yoghurt met citroensap en eventueel suiker goed door elkaar. Besmeer elk wolkje met een flinke eetlepel van het mengsel en verdeel de frambozen over de wolkjes (minimaal 3 per broodje). Stapel 3 broodjes op elkaar en serveer direct.

cloud bread taart

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.