Nog geen beoordelingen
bereiding 30 min

Champignonsoep met zalm

Champignonsoep met zalm is een recept van mijn vader. Soep doet het altijd goed bij het kerstdiner en een champignonsoep is een echte klassieker. Vandaag vertel ik je meer over de basis van dit champignonsoep recept en hoe je met een paar twists een kerstwaardige soep bereid.

De keren dat mijn vader deze champignonsoep op tafel heeft gezet is ontelbaar. Sinds zijn pensioen heeft hij de keuken overgenomen en kookt hij met veel plezier. Deze champignonsoep is ideaal voor een etentje, omdat je de soep goed kunt voorbereiden. Bij het serveren voeg je zalm en lente ui toe voor een feestelijke presentatie.

Champignonsoep maken

Champignonsoep maken- basis recept

Het basis recept voor champignonsoep maken is een roux. Een roux is een mengsel van gesmolten boter met bloem dat zorgt voor binding van de soep. Vervolgens heb je voor het basis recept ui, champignons en bouillon nodig, in totaal dus 5 ingrediënten.

Voor kerst wil je graag een bijzondere soep op tafel zetten, dus de eerste twist is het gebruik van funghi porcini secchi. Dit is een zakje gedroogde champignons, wat zorgt voor een intense champignon smaak. De ketjap manis en sambal zijn standaard ingrediënten voor elk gerecht van mijn vader en deze geven een beetje pit en extra smaak. De slagroom maakt de champignonsoep romig natuurlijk. Als laatste zorgen de zalm en lente uitjes voor een toffe presentatie. Daarbij maakt de zalm de soep luxer en feestelijk. Kortom, dit is een heerlijke soep voor kerst.

Champignonsoep maken met zalm

Op zoek naar nog meer soep recepten voor kerst? Wat dacht je van een romige bloemkoolsoep met croutons? De smaak is zacht en pittig tegelijk door de Boursin. Door de zelfgemaakte croutons en mooi servies ziet dit kerst voorgerecht er feestelijk uit. Ook lekker is deze doperwtensoep met gamba’s. Vorig jaar stal ik de show met deze pompoensoep met ijs! Yes, ijs in soep zorgt voor een hele bijzondere combinatie.

Romige champignonsoep maken met zalm

Ingrediënten

4 personen
  • 15 gram funghi porcini secchi zakje gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 1 ui
  • 250 gram kastanje champignons
  • 30 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 1 liter bospaddenstoelen bouillon
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 theelepel sambal
  • 100 gram zalmsnippers
  • 100 ml slagroom
  • snufje peper en zout naar smaak
  • optioneel: 3 lente uitjes

Bereiding

  • Laat de gedroogde paddenstoelen 15 minuten weken in lauw water, laat ze uitlekken en snijd in stukjes.
  • Snijd ondertussen de ui in stukjes en de kastanje champignons in plakjes.
  • Maak een roux, smelt roomboter in een pannetje, voeg de ui en bloem toe en bak 3 minuten.
  • Voeg de bospaddenstoelen bouillon en gedroogde paddenstoelen toe en breng aan de kook.
  • Bak in een droge koekenpan de kastanje champignons goudbruin. Houd twee eetlepels achter voor bij het serveren. Voeg de rest van de champignons toe aan de soep en breng op smaak met 1 eetlepel ketjap manis en theelepel sambal.
  • Roer de slagroom erdoor en breng de soep op smaak met peper en eventueel zout. Schep de champignon soep in diepe borden, verdeel de achter gehouden champignons en zalmsnippers erover. Wil je ook zo’n mooie swirl van room in de soep? Verdeel een beetje room met een theelepel over de soep. Neem een sateprikker en trek swirls door het room.

Linda’s Tips

  • Tip: wil je ook lente ui krullen? Snijd de lente ui in de lengte met een dunschiller of aspergeschiller. Leg de reepjes in een bakje water gevuld met ijsklontjes, zodat ze langzaam krullen.
  • Voorbereiding voor kerst: maak de champignonsoep tot en met stap 5. Verwarm de soep en ga dan verder vanaf stap 6.
Kerst recepten

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Romige champignonsoep recept

Recept: Linda Foto credits: HetSpijsDecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.