3 x feestelijk gevulde pasteibakjes

Voor vandaag heb ik toch weer iets leuks voor jullie in petto. Met de kerst voor de deur heb ik een twist gegeven aan pasteibakjes door drie feestelijk gevulde pasteibakjes te maken. Een vegetarische vulling met kaas, eentje met wild en de derde is zelfs zoet! Om het verhaal compleet te maken, geef ik je ook spijs-wijn tips.

Voor de boodschappen van deze blog ben ik naar Aldi gegaan. Naast een fijne keuze aan basis artikelen pakken zij ieder jaar uit met een feestassortiment. Van ontbijt tot lunch en van borrel tot een uitgebreid diner met begeleidende wijnen om de feestdagen compleet te maken. Zo is het feest voor iedereen compleet en passend bij elke portemonnee.

Ter inspiratie voor deze recepten heb ik eerst even de feestfolder bekeken. Ik doe dit eigenlijk altijd, zodat ik weet welke extra producten verkrijgbaar zijn. In deze periode van het jaar vind ik boodschappen doen helemaal geweldig. Mijn oog viel op de pasteibakjes, de eendenborst en karamel-zeezout pasta voor op brood. In de winkel bedacht ik uiteindelijk om 3 verschillende variaties voor gevulde pasteibakjes, die net even anders zijn dan je gewend bent.

Met deze 3 vullingen heb je voor ieder wat wils. Voor de vegetarische gasten maak je de camembert met knoflook. Voor de vleesliefhebbers serveer je de champignon ragout met eendenborstfilet. Beide recepten zijn ideaal als voorgerecht of als onderdeel van de borrel. De laatste vulling is een zoete variant om het diner mee af te sluiten. Een waarschuwing: de karamel-zeezout vulling is gevaarlijk lekker!

Ook zijn deze feestelijk gevulde pasteibakjes goed voor te bereiden, zodat je optimaal kunt genieten aan tafel.

3 x feestelijke gevulde pasteibakjes

3 x feestelijk gevulde pasteibakjes

Camembert knoflook:

recept voor 4 personen:

  • 1 camembert Destrier
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 eetlepel Amarone Cardinali
  • 4 pasteibakjes
  • 4 theelepels aardbei cranberry jam (Confifrucht – winter edition)
  • voor erbij: Amarone Cardinali

Hoe maak je een camembert knoflook vulling?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Haal de camembert uit de verpakking. Zet deze terug in het houten doosje en omwikkel met aluminiumfolie. Kerf de bovenkant in. Snijd het teentje knoflook heel fijn en ook een paar naalden rozemarijn. Duw deze voorzichtig in de kaas en druppel er wat wijn in. Zet 10 minuten in de oven.
  3. Zet de temperatuur terug naar 165 graden en voeg de pasteibakjes 15 minuten toe om te verwarmen.
  4. Verdeel de camembert over de pasteibakjes. Serveer direct met een likje aardbei cranberry jam en een glaasje Amarone.

Voorbereiding vooraf: Snijd de knoflook en de rozemarijn. De rest van het recept doet de oven zijn werk en kun je dit voorgerecht ter plekke afmaken.

Wijnsuggestie: Amarone Cardinali. Deze krachtige rode wijn uit Italië past goed bij de smaak van de camembert en het zoetje van de aardbei cranberry jam. Serveer de wijn ook bij hertenbiefstuk of een ander lekker stuk gebraden vlees.

3 x feestelijke gevulde pasteibakjes

Champignon ragout met eendenborstfilet

Recept voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 takjes verse tijm (of 1 theelepel gedroogd)
  • 250 gram kastanje champignons
  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 1 theelepel mosterd
  • snufje peper en zout
  • 1 eendenborstfilet, ontdooid
  • 4 pasteibakjes
  • voor erbij Domaine La Margue Costières de Nîmes
  • extra nodig: aluminiumfolie

Stappen om een champignon ragout met eendenborstfilet te maken:

  1. Snijd de ui en knoflook fijn. Haal de blaadjes tijm van de takjes en snijd de kastanje champignons in plakjes. Verwarm een koekenpan en bak hierin in 5 minuten de ui en knoflook glazig. Voeg dan de tijm en kastanje champignons toe totdat de champignons bruin zijn.
  2. Verwarm in een steelpannetje (1,5 liter) de roomboter. Roer met een houten pollepel de bloem erdoor tot een papje. Bak de bloem in twee minuten gaar. Voeg dan beetje voor beetje de bouillon toe en roer met een garde tot een gladde saus. Voeg de gebakken groente, mosterd en peper en zout naar smaak toe en laat even staan.
  3. Verwarm de pasteibakjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  4. Verwarm een koekenpan tot hoge temperatuur. Kerf ondertussen het vel van de eendenborst in met een mes, zodat er ruiten ontstaan. Kruid met een snufje peper en zout aan beide zijden. Leg met de vel kant in de gloeiend hete pan zonder vet. Bak tussen de 3 en 5 minuten (afhankelijk of je van rosé houdt of niet) en bak nog even een minuutje aan de andere kant. Omwikkel met aluminiumfolie en laat even rusten. Snijd vervolgens in plakjes.
  5. Vul de pasteibakjes rijkelijk met de ragout. Leg 2 tot 3 plakken eendenborstfilet erop en serveer met de La Margue.

Voorbereiding voor kerst: maak de champignon ragout geheel van te voren. Verwarm de ragout, tijdens het bakken van de eendenborstfilet. Mocht je ragout over hebben, dan is dit ook lekker de volgende dag op brood.

Wijnsuggestie: Domaine La Margue Costières de Nîmes. Deze wijn heeft negen maanden gerijpt op eikenhouten vaten. De wijn combineert heerlijk bij de malse eendenborstfilet. Ook lekker bij stoofvlees, biefstuk, hert of kaas.

3 x feestelijke gevulde pasteibakjes

Karamel-zeezout mascarpone:

recept voor 4 personen:

  • 250 gram mascarpone
  • 4 flinke eetlepels karamel-zeezout boterham pasta
  • 4 chocoladeflikken (à 200 gram) of kerstkransjes (à 200 gram)
  • 4 pasteibakjes
  • extra nodig: wegwerpspuitzak of diepvieszakje
  • voor erbij: Prosecco Spumante Brut

Stappen om karamel-zeezout mascarpone pasteitje te maken:

  1. Verwarm de oven op 165 graden. Verwarm de pasteibakjes volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Meng de mascarpone met de karamel-zeezout boterhampasta. Doe de vulling in een spuitzak of diepvrieszakje. Knip een hoekje af en spuit de vulling in het warme pasteibakje. Decoreer met een chocoladeflik of een kerstkransje. Serveer met de Prosecco.

Voorbereiding voor kerst: bewaar de vulling in een zakje in de koelkast tot gebruik. Ter plekke vul je de warme pasteibakjes.

Wijnsuggestie: Prosecco Spumante Brut. Deze bubbel is lekker fris en past goed bij het zoete van de zeezout caramel vulling. Ook lekker om een kerstbrunch mee te starten. Voeg eens een paar blauwe bessen toe aan het glas voor een extra feestelijk tintje.

3 x feestelijke gevulde pasteibakjes

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Aldi. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.