Uitleg bikini body guide van Kayla Itsines

Oh, ik beken. Mijn bikini body is nog lang niet klaar voor de zomer. Ik hik er al maanden tegenaan en heb besloten om in actie te komen. Een bikini body heb ik nooit gehad en zal ik ook nooit krijgen. Alleen als ik mij lekkerder wil voelen in de bikini, dan zal ik in beweging moeten komen. Om je fit en energiek te voelen is het niet voldoende om alleen naar je eetpatroon te kijken. Sporten hoort hier ook bij. Via Instagram zie ik fantastische resultaten van Kaylya Itsines voorbij komen. Kayla wie? Een Australische dame die iedereen aan het sporten krijgt. En nu ben ik dus aan de beurt.

Ik ben gek op lekker eten, alleen heb ik mijn hobby de afgelopen tijd iets te driftig uitgeoefend. Met het gevolg dat mijn kleren iets te straks zitten. Ik baal er zo van en ik heb moeite om het tij te keren. Mijn eerste stap is om flink te gaan bewegen. Sporten is voor mij belangrijk. Samen met collega Linda heb ik al een paar keer de Food & Moving Expercience gegeven. Verwacht nu niet dat ik een snelle hardloper of een atletisch figuur ben. Verre van dat. Alleen merk ik wel dat zowel mijn lijf als mijn hoofd blij wordt van beweging. Een sterk lichaam zorgt voor zelfvertrouwen.

Wat houdt het Bikini Body Guide programma van Kayla Itsines in?
Het doel van Kayla is dat iedere vrouw haar ideale lijf krijgt, zelfvertrouwen heeft en gelukkig is. En dat is nu precies wat ik nodig heb. De resultaten meet je middels foto’s die je elke 4 weken maakt. Natuurlijk kun je ook de weegschaal gebruiken, maar een foto zegt meer dan kilo’s. Via haar site bestel je de guide en ontvang je een pdf met alle instructies voor 12 weken. De trainingen bestaan uit 3 onderdelen: resistance, cardio (LISS of HITT) training en rehabilitation (streching). Bij het e-book zit een handig schema, waarin je de activiteiten kunt plannen. In de eerste 4 weken doe je 2 tot 3 resistance trainingen+ 2-3 LISS training en 1 x stretching.

bikini body guide kayla itsines

Resistance training
Dit is eigenlijk een krachttraining met je eigen lijf en extra gewichten. Elke krachttraining heeft 2 verschillende circuits. In één circuit zitten 4 oefeningen. Voor een circuit heb je 7 minuten de tijd en doe je 2 keer. In totaal sport je dus 4 x 7 minuten met hele korte pauzes van 30 seconden. De workouts zijn combinaties van verschillende spiergroepen (armen, buik, benen of een full body workout) die getraind worden en cardio (conditie). De bedoeling is dat je zoveel mogelijk oefeningen doet binnen de tijd.

LISS lissing
Dit is een low inpact training. Hierbij moet je denken aan 35-45 minuten wandelen, fietsen of zwemmen. Het idee is dat je sport op een lage intensiteit in een constant ritme. Zo kan je lichaam bijkomen van de resistance training en val je niet terug in kracht. Volgens Kayla werkt wandelen het beste om vet te verliezen. Daarnaast geeft het je stofwisseling een boost.

uitleg Bikini Body guide Kayla Itsines

HIIT
Na 8 weken komen er HIIT trainingen bij. Dit zijn interval trainingen van 30 seconden sprinten en dan 30 seconden rust en herhaal deze cyclus 10-15 minuten. Ik zie hier nu al tegenop om eerlijk te zijn.

Stretching
Je lijf rust geven is net zo belangrijk als sporten. Dus 1 dag in de week worden de spieren gestretcht en is het tijd om te relaxen.

Welke materialen heb je nodig?
Het ideale aan de workouts van Kayla is dat je dit thuis in je eigen tijd kan doen. Geen excuses verzinnen, gewoon 3x per week een sportmoment kiezen. Vergeet ook de LISS training niet. Het wandelen is niet zo’n opgave, alleen even inplannen.

Sportkleding en schoenen
Check je sportschoenen (hoe lang heb je ze eigenlijk al? Na een jaar of 2 is de demping eruit) en een goede sportbeha is essentieel. Trek een luchtig shirtje aan met een fijne sportbroek.

Materialen
Daarnaast maakt Kayla gebruik van professionele fitness spullen. Ik wil eerst weten of het programma bij mij past. Ik maak dan ook gebruik van alternatieve middelen:

  • yogamat > tuinstoelkussen (verschuift over de grond, maar voor de buikspieroefeningen een fijne ondergrond)
  • medicine ball > 2 losse gewicht schijven van totaal 2,5 kilo
  • gewichten > 2 losse schijven of gebruik 2 flessen water
  • stepbank > de eerste twee traptrede
  • springtouw > springtouw van mijn dochter of maak de springbeweging zonder touw

Waarschijnlijk heb je vast iemand in de familie- en/of vriendinkring die bijvoorbeeld gewichtjes of een springtouw ongebruikt in de kast heeft liggen. Leen die materialen even voordat je alles nieuw aanschaft.

Water
Vul een flesje met water. Drink tussendoor niet teveel, want dat klotst in je buik. Drink na de workout voldoende.

Telefoon/muziek
Voor de workouts heb je een timer nodig en hiervoor gebruik ik mijn telefoon. Ook staat hier een fijne workout playlist op. Zorg voor opzwepende muziek, die trekken je door de workout heen.

Mijn ervaringen?
Jeetje, ik dacht dat ik een soort van sportief was. De oefeningen van Kayla zijn echt zwaar. Na elke resistance sessie ben ik blij dat het erop zit en ben ik trots op het feit dat ik het volgehouden heb. In dit volgende blog vertel ik jullie mijn ervaringen van de Bikini Body Guide van de eerste 4 weken.

Ben je nieuwsgierig geworden? Op de site van Kayla kunt je haar programma 7 dagen gratis proberen. Zijn er meer dames die bezig zijn met Kayla of overweeg je om er mee te starten? Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Categorieën

Categorieën Sport

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.