5 uit 1 beoordeling
bereiding 20 minuten
marineren 10 minuten

Asperge carpaccio

Vandaag staat er een asperge carpaccio oftewel carpaccio van asperges op het menu. Dit is een lekker fris en licht gerecht met asperges. Het voorgerecht is koud en eenvoudig voor te bereiden. Precies waar ik van houd.

Asperge carpaccio

We kennen allemaal carpaccio als een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken van dun gesneden rauw rundvlees. Tegenwoordig wordt de term ook gebruikt voor dun gesneden vis, vlees en groente. Dit seizoen had ik zin in een ander recept met asperges en kwam zo op het idee van carpaccio van asperges.

Heb je wel eens rauwe asperges gegeten? Dat is precies wat je met deze asperge carpaccio doet. Eerst schil je de asperges zoals je gewend bent en verwijder je het harde uiteinde. Vervolgens gebruik je een dunschiller om mooie aspergelinten te maken. Het lijken net een soort pappardelle pasta linten. De asperge marineer je kort in olijfolie, citroen, mosterd, kruiden en honing. Door de citroensap verandert de asperge iets van structuur en proeft hij minder rauw.

Carpaccio van asperges

Een van de smaakvrienden van carpaccio is serranoham. Dit bak je in een pan kort krokant en verkruimel je in kleine stukjes. Het zilte van de ham past perfect bij de gemarineerde asperges. Mocht je een vegetarier aan tafel hebben, vervang de serranoham door geroosterde amandelen met een snufje zout. Dit is een andere boezemvriend die qua smaak perfect bij de asperge carpaccio past.

Geniet van de asperges nu ze in het seizoen zijn. Bekijk hier de verzameling van recepten met asperges.

Asperge carpaccio, makkelijk koud voorgerecht met asperges

Asperge carpaccio

Ingrediënten

4 personen
  • 500 gram witte asperges
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels honing
  • 2 theelepels (Dyon) mosterd
  • 8 takjes bieslook
  • 2 takjes platte peterselie (+ extra als topping)
  • 60 gram serranoham

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je asperge carpaccio?

  • Schil de asperges en verwijder het witte uiteinde.
  • Snijd plakken met een dunschiller of mandoline. Bewaar de asperge koppen.
  • Maak een marinade met de olijffolie, citroensap, kruiden, honing en mosterd. Leg de aspergelinten 10 minuten in de marinade.
  • Verwarm een koekenpan zonder boter en bak de serranoham krokant. Laat kort afkoelen op een bord met keukenpapier. Breek of snijd in stukjes.
  • Haal de asperges uit de marinade. Verdeel over 4 borden. Strooi de serranoham erover eventueel nog extra gesneden platte peterselie. Decoreer met de asperge koppen. Serveer direct.

Linda’s Tips

  • Alternatief voor de serranoham is geroosterde amandelen. Laat kort afkoelen, hak in grove stukken en maak af met een snufje vers gemalen zeezout.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.