Appel crumble plaatcake

Het is herfst en wat is er niet lekkerder dan de geur van een zelfgemaakt zoet baksel in huis? Ik heb een heerlijke luchtig eappel crumble plaatcake voor jullie klaargezet. Zet een kop thee, duik op de bank met een dekentje en geniet van dit heerlijke bakrecept met appel.

Apple crumble plaatcake

September en oktober is de oogsttijd van de appel. Voor de appel plaatcake heb ik een heerlijke Hollandse appel gebruikt: de Maribelle. Ken jij deze appel al? Ik had er nog nooit van gehoord, maar spotte deze appels bij mijn PLUS. Wat blijkt, de Maribelle wordt dichtbij geteeld in de Betuwe. De appel heeft een frisse smaak, is sappig en heeft een lekkere bite. De Maribelle eet je direct uit de hand, verwerk je in een appelmoes of bakrecept.

Appel crumble plaatcake

PLUS heeft deze appel in het assortiment opgenomen, omdat deze variant duurzamer is dan vele andere appels. Het is een sterk ras, waardoor er nauwelijks ziektes bij voorkomen en er bijna geen gewasbeschermingsmiddelen worden verbruikt. Daarbij is de transportketen minimaal. De broers Welllner zijn de grootste Maribelle telers van Nederland en zijn Planet Proof gecertificeerd. Dit houdt in dat de appel duurzamer is geproduceerd en daardoor beter is voor natuur, milieu en klimaat. PLUS stapt bij steeds meer producten en productgroepen over op een verantwoordere keuze, zodat iedereen een steentje kan bijdragen aan een betere wereld.

Appel kruimel cake

Nu je dit allemaal weet, smaakt de appel crumble plaatcake nog lekkerder toch? De Maribelle heeft sinds kort dus een plekje gekregen op onze fruitschaal. Elke ochtend start ik de dag met appel in mijn havermout pap. Dit brachthet idee om een appel plaatcake te maken. Door het gebruik van yoghurt wordt de cake lekker luchtig en de citroenrasp maakt het fris. De crumble zorgt voor een knapperige kruimellaag. Het water loopt mij weer in de mond, nu ik er weer aan denk.

Appel crumble plaatcake

Appel crumble plaatcake

recept voor 9 stuks

  • 185 gram gezeefde bloem
  • 2 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 125 gram suiker
  • 3 eieren
  • 125 ml volle yoghurt
  • 90 ml zonnebloemolie
  • rasp 1/2 citroen
  • 300 gram Maribelle appel
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram rozijnen
  • 1 theelepel bloem

extra nodig: bakblik 20 bij 20 cm, bakpapier

crumble

  • 85 gram bloem
  • 70 gram suiker
  • 50 gram roomboter

Hoe maak je een appel crumble plaatcake?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. In een andere kom meng je de eieren, yoghurt, zonnebloemolie en citroenrasp. Voeg de inhoud van beide kommen bij elkaar en roer goed door.
  3. Bekleed het bakblik met een stuk bakpapier.
  4. Schil de appels, verwijder het kolkhuis en snijd in dunne plakjes. Meng 1 theelepel kaneel met 1 eetlepel suiker, doe dit op een bord en haal de appel plakjes hierdoor, zodat ze allemaal bedekt zijn met de kaneelsuiker. Voeg een theelepel bloem toe aan de rozijnen, roer tot alle rozijnen bedekt zijn met bloem. Dit zorgt ervoor dat de rozijnen niet naar de bodem zakken.
  5. Giet de helft van het beslag in de bakvorm. Verdeel de helft van de plakjes appel en rozijnen erover. Giet vervolgens de rest van het beslag erover en dek af met het restant van de plakjes appel.
  6. Smelt de boter in een steelpannetje en roer de bloem en suiker erdoor, totdat je een kruimelig deeg krijgt. Verdeel de crumble over de appel plaatcake.
  7. Zet het bakblik 40 – 45 minuten in de oven. Laat even afkoelen, voordat je het aansnijdt.

Tip: koop de volle yoghurt van PLUS. Een aantal zuivelproducten waaronder de yoghurt zijn On the way to Planet Proof. Dit houdt in dat de boeren zich extra inzetten voor o.a. het welzijn van de koe.

Baktip: ben gek op bakken? Probeer deze perencake met amandelspijs eens.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zin om te bakken? Maak dan deze makkelijke appel crumble plaatcake.

Appel kruimelcake

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS Supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Recept: Linda Foto credits: Het Spijsdecor


Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.