5 uit 1 beoordeling

Perencake met amandelspijs

Het is baktijd met deze luchtige perencake met amandelspijs. September is dé oogstmaand voor appels en peren. Vorige week hingen deze peren nog aan de boom bij fruitteler Goes. De boomgaard bevindt zich op nog geen kilometer afstand van mijn huis. Zo voelt het alsof het fruit uit mijn eigen tuin komt en smaakt het gebak nog lekkerder.

Bij een nieuwe perenoogst hoort een nieuw bakrecept. De basis van deze perencake is een recept van mijn schoonmoeder. De twist in dit recept is de toevoeging van amandelspijs door het cakebeslag. Het resultaat is een heerlijke luchtige cake met stukjes peer erin. De topping bestaat uit peerwaaiers, amandelschaafsel en abrikozenjam. Super lekker en om je vingers bij af te likken.

Perentaart met peerwaaiers

De plattelandswinkel van Goes is beperkt open. Gelukkig verkoopt mijn PLUS al jaren appels, peren en sap van deze lokale fruitteler. Het brood van de bakker uit het dorp ligt ook in het schap van mijn supermarkt. Ik vind dat ideaal, want zo kan ik in één winkel al mijn boodschappen doen en toch de locals steunen.

Mijn PLUS is flink actief met lokale ondersteuning van de buurt. Zo worden producten tegen de datum gedoneerd aan de Voedselbank, voetbalt een vereniging in shirts van PLUS. Sinds een paar weken wordt er verse sushi bereid in de winkel door een lokale ondernemer. Ieder keer word ik blij verrast met nieuwe initiatieven.

Voor dit perencake recept hoef je niet naar de Meern te komen, hoor. Koop de conference peren bij jouw PLUS en zet dit bakrecept snel op de planning. De perencake heb ik een paar keer getest en de proevers waren unaniem enthousiast. Succes gegarandeerd!

Perencake recept met amandelspijs

Perencake met amandelspijs

Ingrediënten

Aantal personen8 stukken
  • 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout
  • 100 gram amandelspijs
  • 3 vrije uitloopeieren
  • 200 gram patent tarwebloem
  • 100 gram maïzena
  • 3 theelepels bakpoeder

Vulling en topping cake

  • 4 rijpe conference peren maximaal 750 gram (niet overrijp, want dan wordt het beslag te vochtig)
  • 1 eetlepel patent tarwebloem
  • 25 gram ongezouten roomboter
  • halve citroen: 1 eetlepel sap en rasp van halve citroen
  • 20 gram amandelschaafsel
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels extra jam abrikoos
  • 1 eetlepel water

Extra nodig

  • extra nodig: springvorm 26 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte).
  • Mix de zachte boter met de suiker en het zout luchtig en romig. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
  • Prak het amandelspijs met een vork en één ei los. Mix door de zachte boter, totdat de suiker niet meer krast.
  • Voeg het tweede ei toe en mix tot het volledig is opgenomen, herhaal dit met het derde ei.
  • Zeef de bloem, bakpoeder en maïzena boven de kom. Roer snel snel en luchtig door het deeg.
  • Schil 2 peren, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes. Hussel de peer door 1 eetlepel bloem, dit zorgt ervoor dat het fruit niet naar de bodem zakt. Spatel de peer voorzichtig door het cakebeslag. Vet het bakblik in met boter of een bakspray en stort het beslag erin en strijk goed uit.
  • Schil de andere 2 peren, snijd in vier delen en verwijder het klokhuis. Snijd de stukken in lange dunne plakjes, maar laat ze bij de steelaanzet vast zitten en leg in een waaier op het deeg. Bij grote peren, zoals op de foto, zijn 6 kwarten (ipv 8) voldoende.
  • Verwarm de boter in een pannetje, voeg het sap en rasp toe en besmeer de peer hiermee. Strooi de suiker erover. Bak de perencake in ongeveer 35 minuten gaar in de oven. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is.
  • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Verwarm 2 flinke eetlepels abrikozenjam met 1 eetlepel water en bestrijk hiermee de bovenkant van de cake. Strooi het schaafsel erover.

Linda’s Tips

  • Tip: ben je vergeten om de roomboter uit de koelkast te halen? Rasp de boter en je kunt het direct gebruiken om het cake beslag te maken.

Wil je dit recept opslaan, zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Perencake recept
Perencake met abrikozenjam

Dit artikel betreft een samenwerking met PLUS Supermarkt. Lees hier mijn disclaimer.

Recept: mijn schoonmoeder & Linda| Foto credits: Het Spijsdecor


Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.