4.7 uit 3 beoordelingen
bereiding 20 minuten
Oventijd 10 minuten

Chocolade lava cake met salted caramel

De chocolade lava cake met salted caramel is een toetje om je vingers én bord bij af te likken. Vorig week heb ik het recept voor caramelsaus online gezet. Met de mededeling dat dit nodig was voor het kerstdessert. Eindelijk is het zover. Met de caramelsaus maak je een gezouten variant. En ja wat past daar nog meer bij? Chocolade? Yes please. Een chocolade lava cake met salted caramel. Alleen het idee al dat de warme chocolade met caramel uit de cake loopt…

Het idee voor de lava cake met caramel spookte al weken in mijn hoofd. De uitvoering bleek in eerste instantie wat lastig te zijn. Ik had bedacht een verantwoorde versie te maken met palmsuiker en amandelmeel. Ook wilde ik minder boter gebruiken en vol goede moed ging ik aan de slag. Alleen bleef mijn lava cake volkomen vloeibaar. Best lekker hoor, niks mis mee. Alleen was dit niet de bedoeling.

Lava cake met salted caramel

Ik kreeg direct flashbacks naar mijn dessert van twee jaar terug. Het lukte niet om een verantwoorde pavlova te maken. Het zweet brak mij uit, hoe nu verder? Van de afdeling “zoete recepten” heb ik nooit zoveel begrepen. Ik doe vaak maar wat en dat resulteert regelmatig in mislukkingen. Ik heb mijn oorspronkelijke ideeën aan de kant geschoven en gekozen voor de “standaard verhoudingen”. Ok, ik gebruik iets minder suiker omdat de caramel ook al zoet is. Daarbij maak ik kleine lava cakejes. In het nieuwe jaar ga ik met een andere versie aan de slag.

Oh en gooi de eiwitten niet weg. Hiermee kun je schuimpjes (meringues) maken. Gebruik hiervoor het basis recept van de schuimkrans.

Lava cake met salted caramel

Lava cake met salted caramel

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 100 gram pure chocolade >72% cacao
  • 100 gram roomboter
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers geel > eiwit meringues
  • 50 gram kristal suiker
  • 25 gram spelt bloem
  • 6 eetlepels dulce de leche
  • maldon zout grof zeezout
  • optioneel: poedersuiker en rode besjes
  • extra nodig: 4 tot 6 ovenschaaltjes of muffin vormen

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Smelt de chocolade en boter au-bain marie. Breng op smaak met snufje zeezout, dit lift de smaak van de chocolade op. Laat even afkoelen.
  • Klop de eieren met het suiker tot een romige massa. Schep de chocolade erdoor en dan de bloem.
  • Vet de ovenschaaltjes in en vul tot de helft met het beslag. Meng de dulce de leche met een flinke snuf maldon zout. Dit zijn van die zoutkristallen zoals in de Tony Chocolonely. Verdeel de salted caramel over de schaaltjes en dek af met het restant van het beslag.
  • Zet de schaaltjes 10 minuten in de oven, totdat de bovenkant gaar is. Snijd de lava cake aan de zijkant los met een warm mes en keer om op een bordje. Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer er rood fruit bij. Direct opeten anders stolt de lava.

Linda’s Tips

  • Voorbereiding voor kerst: maak het chocolade dessert tot en met stap 3 en bewaar het beslag in de koelkast. Verwarm de oven voor en pak het dessert op vanaf stap 4.
Lava cake met salted caramel

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer makkelijke en lekkere kerstrecepten.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.