Nog geen beoordelingen

Paddenstoelen stroganoff uit Veg van Jamie Oliver

Maandag of dinsdag staat bij ons in het teken van een vegetarische maaltijd. Dit recept van de paddenstoelen stroganoff komt uit het kookboek Veg van Jamie Oliver. Het boek is al enige tijd uit, inmiddels is zelfs al een nieuw boek 7 x Anders verschenen, maar de mag de pret niet drukken. Ik neem jullie nog even graag mee in dit heerlijke smaakvolle boek.

Veg staat natuurlijk in het teken van de vegetarische keuken. Het leuke aan dit boek vind ik dat de recepten uit alle streken van wereld komen en erg goed op smaak zijn gemaakt met verschillende kruiden. Jamie heeft het niet over vegetarisch eten, maar noemt het zelf een groenteboek. Hij hoopt je te inspireren om eens iets nieuws uit te proberen door nieuwe smaak combinaties te maken met groente, kruiden, peulvruchten of noten. Deze insteek spreekt mij erg aan, zeker omdat ik zelf een beetje blijf hangen in mijn eigen standaard Vega-reportoire.

Veg van Jamie Oliver

In totaal staan er 116 recepten in het boek die variëren van curry’s (mijn favo vega gerechten), pasta, salades, burgers, eenpansgerechten (ook favoriet hier), uit de oven tot rijst & noedels recepten. Daarnaast is er ook aandacht voor de brunch, vrijdagavond snacks en hartige baksels. Aan het einde van het boek is er nog een onderdeel met hints en tips om je gerechten nog meer op smaak te brengen zoals te gekke toppings, azijn of tips voor smaakmakers.

Kortom: Veg is een boek voor iedereen die op zoek is naar inspiratie voor smakelijke gerechten boordevol groente waarbij je het vlees niet mist. Zowel de geoefende als de beginnende kok komt aan zijn trekken en je kunt kiezen voor snelle doordeweekse maaltijden of in het weekend experimenteren met een uitgebreider recept.

Uit het boek Veg heb ik een stroganoff paddenstoelen gekozen dat normaal natuurlijk met vlees wordt gemaakt. Voor een vega twist gebruik je gemengde paddenstoelen. De structuur en smaak van paddenstoelen heeft een vleesachtige structuur dus een perfecte vervanger wat mij betreft.

Paddenstoelen stroganoff

Paddenstoelen stroganoff

Ingrediënten

Aantal personen2 personen
  • 150 gram rijst
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 zilveruitjes
  • 2 cornichons (kleine augurken van het merk Maille of Kühne)
  • 4 takjes peterselie
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 50 ml whiskey
  • 1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
  • 80 gram demi crème fraîche
  • kopje gekookt water
  • snufje zout en peper naar smaak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Borstel de paddenstoelen schoon en snijd in stukjes. Snijd de rode ui en de knoflook fijn en de zilveruitjes en cornichons flinterdun. Pluk en snipper de peterselieblaadjes en snijd de steeltjes fijn.
  • Verwarm een droge (!) koekenpan met anti aanbaklaag en bak hierin de paddenstoelen en rode ui 5 minuten op hoog vuur, terwijl je blijft roeren. Dit zorgt ervoor dat de nootachtige smaak van de paddenstoelen vrij komt.
  • Voeg een eetlepel olie toe en roer de knoflook, zilveruitjes, cornichons, peterseliesteeltjes en kappertjes erbij. Schenk na 3 minuten de whisky in de pan. Kantel de pan voorzichtig naar een kant, steek de alcohol voorzichtig aan de zijkant aan met een lange gasaansteker*.
  • Zodra de vlammen gedoofd zijn voeg je paprikapoeder, crème fraîche en de peterselie toe en meng goed door elkaar. Giet een scheutje kokend water toe zodat het paddenstoelenmengsel een mooie sausachtige consistentie krijgt en voeg zout en peper naar smaak toe. Serveer de paddenstoelen stroganoff met de rijst.

Linda’s Tips

  • Tip: zorg bij het flamberen dat de afzuigkap uitstaat en houd een deksel bij de hand

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Jamie Oliver Foto credits: My Lucie

Voor dit blog heb ik een gratis boek ontvangen van de uitgever, lees hiervoor mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.