Nog geen beoordelingen
bereiding 5 minuten
oventijd 10 minuten

Vijgen uit de oven

Het vijgenseizoen is in volle gang. Vandaag dan ook een heerlijk hapje: vijgen uit de oven.

Als je mijn Instagram Stories volgt, dan weet je dat ik een fantastische vijgenboom heb. Elk jaar wordt de boom mooier en groter. We kunnen er niet tegenaan eten, al doet mijn zoon zijn uiterste best 😊

Vijgen hebben van zichzelf een delicate smaak. Een vijg vers uit het handje of van de boom in mijn geval, is heerlijk. Bij verwarming wordt de zoete smaak van de vijg intenser. Combineer dit met de zilte smaak van ham, crunchy noten en pittige kaas en je hebt een ware smaakexplosie.

Vijgen uit de oven, vijgen hapje

Dit hapje met vijgen uit de oven met rauwe ham, blauwe kaas, gezouten amandelen en honing is echt goddelijk. Makkelijk om te maken en staat binnen 5 minuten klaar om de oven in te schuiven. Dit vijgen recept is lekker als borrelhapje, voorafje of voeg dit toe aan een groene salade.

Gevulde vijgen uit de oven maken

De verse vijg snijd je open tot een bloem. De vrucht omwikkel je met rauwe ham. Vervolgens vul je de vijg met kaas, noten en honing. Met de vijgen uit de oven kun je naar hartenlust variëren. Elke soort rauwe ham kun je gebruiken, zolang de ham maar goed smelt in de oven. Ik kies in dit hapje voor blauwe kaas, maar geitenkaas, feta of een romige kaas als mascarpone of burrata kan ook. Voor de noten kun je denken aan pistache, walnoten, hazelnoten of pecannoten.

Gevulde vijgen uit de oven

Vijgen uit de oven

Ingrediënten

Aantal personen4 stuks
  • 4 verse vijgen
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 30 gram blauwe kaas
  • 2 eetlepels gezouten amandelen, gehakt
  • 4 theelepels honing

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kerf aan de bovenkant van de vijg een kruis, tot halverwege de vrucht. Knijp aan de onderzijde zodat de vijg open gaat staan als een bloem. Rol een plakje ham om de vijg, verdeel de kaas en amandelen erover. Zet in een ovenschaaltje. Giet de honing erop.
  • Zet 9 – 10 minuten in de oven, totdat de ham knapperig is en de kaas gesmolten.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.