Nog geen beoordelingen

Surinaamse bruine bonen met kip en rijst

Vandaag heb ik niet een recept voor jullie bedacht maar Francesca van de blog Francesca Kookt. We kennen elkaar al jaren en ik ben dol op haar eten. Zo maakte ze vorig jaar de Surinaamse bruine bonen in een aantal stories op Instagram. Ik kreeg er instant trek van en ik heb het recept de volgende dag ook gemaakt. Het Surinaamse gerecht werd aan tafel vol enthousiasme ontvangen.

Op één of andere manier liet het recept mij niet los. Ik moest er weer aan denken toen ik de Eetkalender in handen had. Dit Surinaamse bruine bonen recept staat er namelijk ook in. Francesca heeft dit jaar haar 5e Eetkalender met 250 recepten voor het hele gezin uitgebracht. Het is eigenlijk een kookboek en kalender in één. Ik zal het even uitleggen. De Eetkalender geeft antwoord op de vraag: Wat eten we vandaag? Van maandag tot en met donderdag variëren de recepten in vis, vlees en vega. Op vrijdag is er een vaste kliekjesdag met restjes van de afgelopen week. Op zaterdag en zondag is het tijd voor weekendrecepten. Daarnaast biedt de Eetkalender genoeg ruimte om alle afspraken in te plannen. Leuk cadeautje voor de feestdagen toch? Kijk anders even op de site van Francesca, want daar staat veel meer uitgelegd en zie je ook een aantal voorbeelden van de inhoud.

francesca kookt eetkalender 2020 cover

Even terug naar het recept. In het originele recept kun je kouseband toevoegen. Deze groente eet ik eigenlijk nooit en snijbonen zijn ook een prima alternatief. Je kunt er ook voor kiezen om snijbonen weg te laten. Zoals jullie weten eet ik graag 2 soorten groente bij elke maaltijd, dus ik stop de extra veggies er gewoon lekker bij.

Surinaamse bruine bonen met kip en rijst

Surinaamse bruine bonen met kip en rijst

Ingrediënten

4 personen
  • 1 flinke ui
  • 4 teentjes knoflook
  • zonnebloemolie
  • 2 kleine vierkante Maggiblokjes (kijk naar de rood/gele verpakking)
  • 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper
  • 4 pimentkorrels
  • 300 gram kip
  • 300 gram snijbonen (optioneel)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 800 gram bruine bonen uit pot mag met vocht en al in de pan
  • snufje zout
  • 300 gram rijst

Bereiding

  • Snijd de ui en knoflook fijn. Verwarm een grote pan of wok met een scheutje zonnebloemolie en bak de uien en knoflook 2 minuten. Voeg de maggi blokjes, zwarte peper en pimentkorrels erbij en bak nog even een minuut mee.
  • Snijd de kip in stukjes erbij en bak totdat de kip rondom dichtgeschroeid is. Voeg daarna de tomatenpuree, tomaten (in stukjes), laurierblaadjes en snijbonen erbij en bak 2 minuten mee.
  • Voeg als laatste de bruine bonen uit pot (met vocht) in de pan. Schenk een kopje kokend water erbij totdat alle ingrediënten net onder staan. Laat dit Surinaamse gerecht 45 minuten met deksel schuin op de pan, zachtjes stoven totdat de kip heel mals is en de saus wat is ingedikt. Roer af en toe en voeg een scheutje heet water toe als de saus droog kookt.
  • Serveer met gekookte rijst.

Linda’s Tips

  • Tip van Francesca: maak zuur van komkommer en rode ui erbij. En vergeet de sambal niet.
Surinaamse bruine bonen met kip en rijst
Surinaamse bruine bonen met kip en rijst. Lekker met snijbonen erbij. Een lekkere voedzame maaltijd vol groente en smaak.

Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.