5 uit 1 beoordeling
bereiding 15 minuten
oventijd 25 minuten

Pompoenstamppot

Het stamppot seizoen is in volle gang. Tijd voor een nieuwe variatie. Ik houd van stamppot met een twist. Vandaag dan ook een pompoenstamppot met crunchy geitenkaasballetjes. Het is een makkelijke vegetarische stamppot voor doordeweeks.

Een traditionele aardappel groente vlees maaltijd staat hier niet zo vaak op tafel. Al ben ik dol op een stamppot. Met name na een drukke werkdag is het heerlijk om zonder nadenken, aardappels en groente te koken. Een worst verwarmen en eventueel spekjes te bakken en klaar is de maaltijd. Een stamppot kan niet mislukken en dat is fijn.

Pompoenstamppot

De klassieke stamppot kan meer variatie gebruiken, wat mij betreft. Probeer eens een andere groente als basis zoals in deze pompoenstamppot. De pompoen rooster je met olie en kruiden in de oven. Groenten roosteren zorgt voor extra smaak en daar houd ik juist van. Dat geeft een extra touch aan de stamppot.

Terwijl de pompoen in de oven staat en de aardappel koken, bereid je de rest van de maaltijd voor.

Pompoenstamppot met geitenkaas

Pompoen heeft een aantal boezemvrienden. Geitenkaas is daar een voorbeeld van. Ik heb een fantastisch boek Smaakvrienden van Angelique Scheimck. Hierin haal ik oneindig veel inspiraties voor smaakcombinaties en bereidingen met groenten. Helaas is dit boek niet meer verkrijgbaar, alleen nog tweedehands voor enorme prijzen.

Door dit boek heb ik o.a. geleerd dat amandelen en salie een goed huwelijk vormen met pompoen. De amandelen worden gehakt en van de geitenkaas draai je balletjes. Vervolgens rol je de geitenkaas door het notenkruim. Heb je een keer minder tijd? Snijd de geitenkaas dan in stukjes en strooi de amandelen over de pompoenstamppot er gewoon over. Net zo lekker.

De salieblaadjes bak je met boter goudbruin. Zowel de jus als de knapperige salieblaadjes zijn een heerlijke aanvulling op de pompoenstamppot.

Pompoenstamppot

Pompoenstamppot

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 flespompoen, in stukjes zonder draden en pitten (800 gram kant en klare pompoen)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 kilo aardappelen, geschild in stukken
  • 50 ml melk
  • klontje boter
  • 125 gram zachte geitenkaas (Bettine Honing)
  • 100 gram gezouten amandelen
  • 50 gram boter
  • 20 blaadjes salie

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een pompoenstamppot?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de olijfolie met de koriander en smeer de pompoen hiermee in. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 25 minuten in de oven. Stamp tot een puree.
  • Kook ondertussen de aardappelen in 15-20 minuten gaar. Verwarm de melk en de boter, voeg de aardappelen toe en stampt tot puree.
  • Stamp ondertussen de amandelen fijn in een vijzel of gebruik een mes. Leg de amandelen op een bord. Snijd ondertussen de geitenkaas plakjes in vieren. Draai tot een balletje en rol door de amandelen.
  • Maak de saliejus door de boter te smelten en de salieblaadjes in 5 minuten krokant te bakken.
  • Meng de pompoen en aardappel door elkaar. Serveer met de geitenkaas balletjes, salieblaadjes en de saliejus.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.