Mosselen met spaghetti

Het mosselseizoen is weer gestart! Ik ben gek op mosselen en tot mijn verbazing staat er geen enkel recept met mosselen op de blog. Meestal maak ik een eenvoudig mosselpannetje met groente, knoflook en witte wijn. In Zeeland heb ik nieuwe inspiratie opgedaan. Wist je dat je mosselen heel makkelijk en snel kunt wokken? Nou ik wist het wel, maar had deze bereiding nooit eerder gebruikt. Voor alles is een eerste keer en demosselen met spaghetti zijn een dikke vette aanrader.

In april heb ik 1,5 dag kunnen genieten van zilte zaligheden. Van oesters, kokkels, scheermesjes, mosselen tot Oosterscheldekreeft. Bij een kookworkshop van de heren van Taste Culinair werden kokkels en mosselen gewokt. Deze bereiding van mosselen, is eigenlijk nog makkelijker dan het 3x opkoken in de mosselpan. Ik wilde deze bereiding dus graag met jullie delen. Mosselen klaarmaken is echt niet moeilijk en kan altijd!

Mosselen met spaghetti

Mosselen met spaghetti

Tijdens mijn minitripje heb ik trouwens nog meer geleerd over mosselen. Zo kunnen die witte uitstulpingen (zeepokken) op een mossel helemaal geen kwaad. Daarbij maakt het helemaal niks uit in smaak of een mossel meer wit of oranje is. Tevens is mosselkwekerij 100% duurzaam. Nadat alle goede mosselen uitgezocht zijn, gaat de bijvangst (zeewier, zeekrabbetjes, maar ook te kleine mosselen voor de consumptie) terug de zee in!

Kortom: zet de mosselen snel eens op tafel!

Mosselen met spaghetti

Mosselen met spaghetti

recept voor 4 personen

  • 2 kilo mosselen
  • 500 gram spaghetti
  • 4 eetlepels boter
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/4 – 1/2 theelepel chili vlokken
  • 100 – 120 ml witte wijn
  • citroensap naar smaak
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • optioneel: stokbrood voor het kookvocht

Stappen om mosselen met spaghetti te maken:

  1. Spoel de mosselen schoon met koud water. Verwijder de kapotte mosselen. Staan er mosselen open, tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Ze sluiten dan automatisch. Zo niet, gooi de mossel dan weg.
  2. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
  3. Snijd de ui in stukjes en bak in de helft van de boter op middelhoog vuur. Haal de ui uit de pan en zet apart.
  4. Snijd de knoflook fijn. Verwarm de pan opnieuw met de andere helft van de boter en bak hierin de knoflook 30 seconden op een laag vuur. Voeg de chili vlokken en witte wijn toe. Breng zachtjes aan de kook. Voeg de mosselen toe, hussel door elkaar en sluit af met een deksel en wacht totdat alle mosselen open gestoomd zijn. Dit is een kwestie van een paar minuten. Voeg de ui toe aan de open mosselen.
  5. Neem een grote schaal en meng hierin de spaghetti met de mosselen en voeg wat van het heerlijke kookvocht toe. Breng op smaak met citroensap en peterselie. Serveer direct. Voeg eventueel stokbrood toe om te dopen in het kookvocht.

Tip: gooi het kookvocht niet weg. Je kunt het invriezen in een ijsblokjesvorm en gebruiken als bouillon in een visgerecht of saus.

Mosselen met spaghetti

Recept: Linda Foto credits: My Lucie
Dank je wel VVV Zeeland voor deze heerlijke ziltige persreis!

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.