Ga terug
+ porties

Kenmerken

Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 45 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 10 gram panko Japans broodkruim
  • 20 gram gepelde pistachenoten
  • 1 teentje knoflook fijn gesneden
  • 10 gram basilicum blaadjes
  • snufje zout en peper
  • 1 lamsrack van 450 gram op kamertemperatuur
  • 25 gram roomboter
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 zachte gedroogde vijgen fijn gesneden
  • 250 ml runderbouillon
  • 600 gram zoete aardappel geschild en in blokjes van 2 cm
  • 50 ml slagroom
  • 30 gram ongezouten amandelen
  • snufje zeezout

Voor erbij

  • 4 glaasjes Offley Reserva Forrester

Extra nodig

  • serveerringen van 8 cm of ijstang

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Neem 20 gram roomboter, panko, pistachenoten, knoflook en basilicum toe aan de hakmolen van de staafmixer en maal tot een egale massa.
  • Dep het vlees droog. Kruid het vlees met zout en peper. Bak de lamsrack om en om in 2 minuten goudbruin in een koekenpan met het restant boter. Laat de pan met bakvet staan. Zet het vlees in een ovenschaal. Smeer het vlees in met de mosterd en verdeel het kruidenmengsel erover en druk goed aan. Plaats de ovenschaal 15 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie tot gebruik.
  • Kook ondertussen de zoete aardappelen in 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn. Roer de slagroom erdoor.
  • Verwarm de koekenpan met het bakvet opnieuw. Voeg de vijgen en bouillon toe, breng aan de kook en laat dit in 5 minuten op middelhoog vuur tot de helft inkoken.
  • Rooster de amandelen 3 minuten in een droge koekenpan. Laat 2 minuten afkoelen. Hak grof en strooi er een snufje zeezout over.
  • Verwarm 4 borden in de oven, nadat het vlees eruit is gehaald. Zet een serveerring van 8 cm doorsnede op een warm bord. Doe hierin een kwart van de zoete aardappelcrème. Strijk de bovenkant glad met een lepeltje en trek de ring voorzichtig omhoog. Je kunt ook een ijstang gebruiken om bolletjes zoete aardappel op het bord te scheppen. Snijd de lamsrack tussen de botjes door. Leg 2 stukjes vlees tegen de zoete aardappel crème aan. Schep de vijgenjus ernaast. Strooi de amandelcrunch erover.

Dit recept heb je geprint vanaf www.lekkeretenmetlinda.nl