Kijkje in onze vakantie in Parga (Griekenland)

Griekenland. Soms weet je niet wat je mist, tot je het weer gevonden hebt. Na 8 jaar afwezigheid zetten wij weer voet op Griekse bodem. Ook boekten wij voor de 6e keer bij dezelfde organisatie die kleinschalige accommodaties aanbied. Wij hadden voor een week een appartement gehuurd in de badplaats Parga (in het noorden van Griekenland in de provincie Epiros). En als snel werd duidelijk dat wij niet weer zo lang wachten voordat wij terugkeren. Eens kijken waar ik toch zou beginnen met hetkijkje in onze vakantie in Parga met heel veel restaurant tips.

De eerste dagen hebben wij niks gedaan en dan bedoel ik ook echt niks. Ons appartement lag in de bergen en wij liepen 13.000 stappen (vindt manlief leuk om bij te houden) door heen en weer naar het dorp te lopen om twee keer per dag uiteten te gaan. Ja, eten is een gezinshobby en daar zijn we allemaal heel goed in geworden.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Ons complex telde 15 appartementen met een zwembad erbij. De eerste week van mei was het water behoorlijk koud. Dit weerhield de kinderen niet om elke dag een duik te nemen. Laat mij maar een boek lezen op een ligbed, daar ben ik toch beter in. Ik heb mij 1 keer laten overhalen en uiteindelijk was het nog best lekker. De vakantie stond in het teken van relaxen en dat is goed gelukt.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Laat ik jullie eens meenemen naar een paar fijne plekjes waar wij geweest zijn en waar wij gegeten hebben.

Koffie bij Golfo Beach

Koffie is één van mijn basis behoeftes. In het appartement lukte het niet om een fatsoenlijke bak koffie te zetten. Bijna elke ochtend liepen wij naar Golfo Beach om twee koppen koffie naar binnen te gieten. Deze taverne zit in een kleine baai Piso Krioneri beach genoemd. Het is zo’n idyllisch stukje strand omgeven door rotspartijen aan beide kanten en een mooie blauwe zee. De golven kunnen daar behoorlijk wild zijn. Het uitzicht is fantastisch vanaf de taverna. Ik kon er uren naar kijken.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Kijkje in onze vakantie in Parga

Olijfmuseum Paragaea

Natuurlijk heb ik een kijkje genomen bij het olijfmuseum Paragaea in het dorp. Via een paar kleine straatjes kom je hier terecht. Vroeger werd de olijfolie midden in het dorp geperst. Allerlei machines staan er nog. Onze guide kon super enthousiast vertellen en daarna was er een kleine proeverij met nog meer uitleg. Echt even leuk om te doen.

Eten aan de boulevard

Krioneri beach is het grotere strand in het dorp. Hier heb je een boulevard vol met restaurantjes. Voor ons zijn de Grieken zelf de graadmeter. Waar zitten de locals, want dan gaan wij er ook zitten. Probeer je ons naar binnen te trekken, dan slaan we je de hele vakantie over.

Persoonlijk houden wij het meest van authentieke restaurants. Een aantal tentjes zien / proberen er Westers uit te zien. Daar lopen wij met een grote boog omheen. Bij dit soort plekjes kan ik in Nederland ook eten. Ik kies juist houten stoeltjes en tafels met een wit/blauw geblokt kleedje uit. Het draait mij om goed eten en een vriendelijke bediening. Het seizoen was net gestart en iedereen was alleraardigst. Het leuke aan de Grieken is dat ze dol zijn op kinderen. Vaak werd ze iets extra’s toegestopt of mochten ze helpen, mee de keuken in of wat dan ook.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Ter voorbereiding op de keuze van restaurants, gebruik ik onder andere de App Tripadvisor. Ik ben het lang niet altijd eens met de reviews, maar het geeft je wel een beeld van de menukaart en ook waar het restaurant zich bevind. Tegenwoordig kun je zelfs een reis plannen in de App en je favoriete hotels, restaurantjes etc een hartje geven. Ter plekke kun je zo de locatie makkelijker terugvinden. Verder vraag ik altijd ter plekke aan bijvoorbeeld Nederlands die er wonen en werken naar tips. Onze hostess kwam met allerlei suggesties en ook spraken wij een Nederlandse dame van een toeristen winkeltje. Ze kwamen beide met dezelfde aanbevelingen. Ook taxichauffeurs kunnen je vaak goed helpen.

Taverna Arkoudas

Dit restaurant zit net voorbij het Anker. Qua uitstraling zou je er makkelijk voorbij kunnen lopen. Niet doen, het eten is er voortreffelijk en de bediening typisch Grieks. Wij zijn er twee keer geweest en hebben er heerlijk gegeten. De gegrilde octupus en sardientjes zijn te gek net als de risotto met zeevruchten. En van het huis kregen wij nog griekse yoghurt met een stukje baklava en honing. Oh zo lekker.

Kijkje in onze vakantie in Parga arkoudas a

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taverna Hellenikon

Dit restaurant zit in een zijstraatje van de boulevard. Via een paar smalletjes straatjes kom je er terecht. Dit restaurant ligt niet in de loop en daarna niet zo toeristisch. Het staat heel goed bekend met name om zijn traditionele eten. Een aantal specialiteiten zijn feta uit de oven, kaas balletjes (inderdaad een bitterbal maar dan plat geslagen) en saganiki groente.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taverna To Souli

Ook dit restaurant zit aan de boulevard. De octopus carpaccio vond ik uiteindelijk niet zo heel bijzonder. De schaal met zeevruchten was te gek. Het was een prima tentje.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taka take mam

Yes, wij zijn ook in een Griekse snackbar geweest. Nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen. Het was 1 mei en de hele omgeving trekt voor de Dag van de Arbeid naar Parga. Het was gezellig druk overal. Eigenlijk hadden we niet zo trek en zochten een broodje. Dit plekje zat vol met Grieken en dus voor ons de reden om het laatste tafeltje te bemachtigen. Ik heb hier een heerlijk pita met gyros gegeten. Dit heeft mij trouwens geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met een pita broodjes recept.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taverna Bacchos

Bij deze taverna zijn wij ook twee keer geweest. De kids vonden het er namelijk erg leuk. De eerste keer heb ik kleftiko gegeten. Dit is een typisch Griekse specialiteit met vlees, groente en aardappel in bakpapier uit de oven. Lekker, alleen erg machtig! Ik heb het niet opgekregen. De tweede keer heb wederom een zeevruchten schaal besteld met mosselen, kokkels, garnalen en sint jacobs schelpen. In Nederland is dit onbetaalbaar en hier slechts 15 euro.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Eten net buiten de drukte

Taverna Perivoli

Een keer hebben we minder goed gegeten en dat was bij Perivoli (nummer 5 volgens Tripadvisor). Dit restaurant ligt buiten het dorp en voor ons lekker dichtbij ons appartement. De sfeer is er goed en de inrichting is warm. Op de foto’s zie ik nog staan homemade food. Waarschijnlijk heb ik gewoon de verkeerde gerechten gekozen. Ik had mosselen saganiki besteld, maar die kwamen uit de vriezer. Nu ik door de foto’s heen scroll, zie ik ook een foto van toen wij klaar waren. Niemand heeft zijn bord leeggegeten….

Kijkje in onze vakantie in Parga

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taverna Tzimas

Van alle tavernas is dit een plekje met het minste uitzicht. Dit restaurant zit namelijk direct aan de weg vlakbij het busstation. Helaas. Het eten maakt een hoop goed, al was de bediening van de eigenaar niet zo tof. Dit was een oude man, terwijl (volgens ons) zijn zoon er ook rondliep en 10x leuker was. Maar goed. Hier staan ze bekend om de kleftiko die je een dag van te voren moet bestellen. De kaart is ruim en de bietensalade is een aanrader en ook de gevulde aubergine was lekker op smaak. Wij kwamen er een Nederlands stel tegen dat al 35 jaar in de regio kwam en vanaf kinds af aan al bij Tzimas at. Kijk, dat vind ik nou een leuk verhaal.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taverna To Skaloma in Lygia

Houd je van vis? Dan MOET je naar deze taverna. Na een paar dagen niks doen, werd het tijd voor actie. We besloten met de auto te gaan lunchen.. Even zonder dollen. Wij vinden het leuk om door kleine dorpjes te rijden en een beetje mee te krijgen van het echte Griekse leven. De oma’s die in het zwart de weg staan te vegen en de mannen die onder een boom een spelletje doen en koffie of Ouzo drinken. Wij zijn van plan om over een paar jaar – zonder kinderen – terug te komen en met de auto rond te rijden en te logeren in een bed and breakfast.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Maar goed, even terug naar To Skaloma. Het zit namelijk bij de vishaven. Stel je hier niet te veel van voor. In totaal liggen er misschien 10 boten. Ons was verteld dat wij rechts van de kerk een afslag naar rechts moesten nemen. Voor die afslag kon je ook naar rechts om vervolgens in de the middel of nowhere terecht te komen. Drie keer raden welke afslag wij genomen hebben. Juist ja! Wij reden met ons kleine huurautootje op een pad met onkruid waar alleen eenrichtingsverkeer mogelijk was. Ik ben maar uitgestapt om te zien of het pad wel begaanbaar bleef. Het idee om achteruit de berg af te gaan trok ons niet zo. Gelukkig zag ik na een paar honderd meter een haventje en konden wij onze weg vervolgen.

De kaart van To Skaloma zag er op het eerste ogenblik niet zo bijzonder uit. En dan komt het leuke. De ober nam ons mee naar de keuken om lades met verse vis op ijs te openen. Ik vind het zo te gek om op die manier je eigen vis uit te zoeken. De kids zijn dol op inktvis en octopus. Ik kan je vertellen dat ik naast de sepia in Barcelona van jaren geleden nog nooit zulke lekkere gefrituurde inktvis heb gegeten. En de smaak van octopus met citroen olie proef ik nog.

Kijkje in onze vakantie in Parga

Kijkje in onze vakantie in Parga

Taverna Christos Sarakiniko beach

Helaas hebben wij niet bij deze taverna gegeten, maar ik vind het nog wel even de moeite waard om te noemen. Wij stonden dus voor een gesloten deur en hebben toen ons avontuur bij de locals meegemaakt. Dat kun je hier terug lezen. De taverna zit met nog een bar/restaurant in een kleine baai op 20 minuten van Parga. Het restaurant heeft een geweldige tuin en is ruim opgezet. Daarbij kun je ook lekker een dagje vertoeven op het strand. Je kunt er met de auto of bootje komen. Wij vonden het erg jammer dat het gesloten was en kom er graag eens terug. Al is het om de zon er te zien ondergaan. Helaas ben ik vergeten foto’s te maken. Dit komt een beetje door de stress met de kids, maar deze man heeft onze middag gered.

griekse gastvrijheid

Uiteten in Griekenland is heel betaalbaar. De gewoonte is om allerlei gerechten te bestellen en die met elkaar te delen. Bij elke hoofdmaaltijd bestelden wij tzatziki, brood, salade en nog een klein hapje. De kinderen zijn nu dol op brood dippen in olijfolie. Voor een euro of 60 heb je zalig gegeten met een wijntje of biertje erbij.

Misschien mis je de restaurants Aegis, Baros, Castello, en 5 Senses in het rijtje. Dit zijn meer restaurant voor fine dining. Met twee keer per dag uiteten en twee kids om ons heen, vond ik dat op een of andere manier minder aantrekkelijk. Het liefst schuif ik elke dag bij een Griekse moeder aan tafel en zit ik niet opgedirkt op een stoel mijn kinderen in bedwang te houden. Misschien herkenbaar voor jullie?

Nu ik dit zo allemaal opgeschreven heb, stap ik het liefst vandaag nog in het vliegtuig om terug te gaan. Hebben jullie nog leuke Griekse plekjes voor ons om te ontdekken? Zo zijn wij dol op Peloponnesos (3x) en trekt Corfu & Kreta mij minder. Maar ik houd mij aanbevolen voor jullie tips.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.