Nog geen beoordelingen

Zelf pitabroodjes maken

Onze vakantie naar Griekenland heeft mij meer dan goed gedaan. De eerste 3 dagen liepen wij op en neer naar het dorp om 2x per dag uit eten te gaan. Ik kook zo veel, dat ik tijdens een vakantie nauwelijks achter het aanrecht sta. Het is zo genieten als een ander voor je kookt. Even niet nadenken over de hoeveelheden, ingrediënten of hoe een foto eruit moet zijn. Juist even afstand nemen en de batterij opladen. Mijn hoofd loopt nu over met allerlei ideetjes. Als eerste wilde ik eens zelf pitabroodjes maken om het vakantiegevoel nog even vast te houden.

Jeetje, wat smaakte de zelfgemaakte pita’s lekker zeg. Veel beter dan die harde schotels uit de supermarkt. In Griekenland zijn de broodjes zachter en die rol je op in plaats van opensnijden en vullen. Daarbij worden ze niet gebakken of verwarmd in de oven maar op houtskool. Tja, dat is een beetje lastig bij mij thuis. Ik besloot de pitabroodjes te bakken in de grill pan.

Wauw, het resultaat is te gek. De Griekse pitabroodjes lijken een beetje op flat brood. Heerlijk om te gebruiken als dip bij tzatziki of te beleggen met je favoriete topping.

Nooit geweten dat je met slechts 4 ingrediënten zelf pitabroodjes maakt. Het recept voor zelf pita’s maken is echt heel simpel. De volgende keer maak ik meer deeg en bewaar ik de balletjes in de vriezer.

Een waarschuwing vooraf je wilt nooit meer kant en klare pita broodjes als je deze zelfgemaakte pita's hebt gemaakt.

Zelf pitabroodjes maken

Ingrediënten

8 stuks
  • 1 zakje droge gist
  • 250 ml warm water niet kokend
  • 400 gram bloem + extra
  • 2 theelepels zout

Bereiding

  • Meng het gist met het water en laat even staan. Zodra er bubbels op het water verschijnt is de gist klaar voor gebruik. Meng de bloem met het zout en voeg het water met gist toe. Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te nat, voeg dan bloem toe en bij een droog deeg voeg je nog een beetje water toe.
  • Leg de deegbal in een ingevette kom met olie. Zo blijft het deeg niet aan de kom plakken. Dek af met een vochtige theedoek. Zet minimaal een uurtje weg om te laten rijzen.
  • Haal het deeg uit de kom. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg nog even door. Verdeel in 8 gelijke ballen. Rol uit tot een ronde plak van circa 15 cm. Het is geen pizza, dus maak de plak niet te dun.
  • Zorg dat de koekenpan, grill pan of gietijzeren pan goed heet is. Leg een pita (zonder olie) in de pan en draai om zodra het deeg op bolt en bak bruin aan de andere zijde.
  • Houd de pita warm in een theedoek en bak de rest.
Zelf pitabroodjes maken met slechts 4 ingrediënten. De lekkerste Griekse pita broodjes maak je vanaf nu zelf.

Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Zelf pitabroodjes maken met slechts 4 ingrediënten. De lekkerste Griekse pita broodjes maak je vanaf nu zelf.
Een waarschuwing vooraf je wilt noooit meer kant en klare pita broodjes als je deze zelfgemaakte pita's hebt gemaakt.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.