Onze vakantie naar Griekenland heeft mij meer dan goed gedaan. De eerste 3 dagen liepen wij op en neer naar het dorp om 2x per dag uit eten te gaan. Ik kook zo veel, dat ik tijdens een vakantie nauwelijks achter het aanrecht sta. Het is zo genieten als een ander voor je kookt. Even niet nadenken over de hoeveelheden, ingrediënten of hoe een foto eruit moet zijn. Juist even afstand nemen en de batterij opladen. Mijn hoofd loopt nu over met allerlei ideetjes. Als eerste wilde ik eens zelf pitabroodjes maken om het vakantiegevoel nog even vast te houden.
Jeetje, wat smaakte de zelfgemaakte pita’s lekker zeg. Veel beter dan die harde schotels uit de supermarkt. In Griekenland zijn de broodjes zachter en die rol je op in plaats van opensnijden en vullen. Daarbij worden ze niet gebakken of verwarmd in de oven maar op houtskool. Tja, dat is een beetje lastig bij mij thuis. Ik besloot de pitabroodjes te bakken in de grill pan.
Wauw, het resultaat is te gek. De Griekse pitabroodjes lijken een beetje op flat brood. Heerlijk om te gebruiken als dip bij tzatziki of te beleggen met je favoriete topping.
Nooit geweten dat je met slechts 4 ingrediënten zelf pitabroodjes maakt. Het recept voor zelf pita’s maken is echt heel simpel. De volgende keer maak ik meer deeg en bewaar ik de balletjes in de vriezer.
Zelf pitabroodjes maken
voor 8 stuks
- 1 zakje droge gist
- 250 ml warm water (niet kokend)
- 400 gram bloem + extra
- 2 theelepels zout
Hoe kun je zelf pitabroodjes maken:
- Meng het gist met het water en laat even staan. Zodra er bubbels op het water verschijnt is de gist klaar voor gebruik. Meng de bloem met het zout en voeg het water met gist toe. Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te nat, voeg dan bloem toe en bij een droog deeg voeg je nog een beetje water toe.
- Leg de deegbal in een ingevette kom met olie. Zo blijft het deeg niet aan de kom plakken. Dek af met een vochtige theedoek. Zet minimaal een uurtje weg om te laten rijzen.
- Haal het deeg uit de kom. Bestuif je werkblad met bloem en kneed het deeg nog even door. Verdeel in 8 gelijke ballen. Rol uit tot een ronde plak van circa 15 cm. Het is geen pizza, dus maak de plak niet te dun.
- Zorg dat de koekenpan, grill pan of gietijzeren pan goed heet is. Leg een pita (zonder olie) in de pan en draai om zodra het deeg op bolt en bak bruin aan de andere zijde.
- Houd de pita warm in een theedoek en bak de rest.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Wil je dit recept opslaan zodat je het makkelijk en snel terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op één van je Pinterest borden.

Nieuwsbrief – Wil je mijn tips en recepten om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Wat geweldig leuk om ze eens zelf te kunnen maken!
Wat geweldig recept ga zeker maken
Hi Lin, klopt dat wel 2 theelepels zout? dat lijkt mij zoveel?
Hi Jiska, je kunt ook 1 theelepel doen en mocht je het dan te flauw vinden dan doe je er een volgende keer nog een theelepel bij. Gr. Linda
Heerlijke broodjes he ik maak ze ook altijd zelf! Leuke tip om een x te proberen; een eetlepel (of iets meer) honing erbij! Dan is die helemaal perfect! ??
Hi Jiska, ik probeer het nogmaals. Ik hoor het graag. Gr. Linda
En hoe smaakte ze uiteindelijk met minder zout? Gr. Linda
Dank je wel Linda! Ze waren nu al heerlijk, terwijl ik halverwege het rijzen dacht: oeps het zout vergeten. Toch nog 1 tl toegevoegd en dat vond ik voldoende. Maar ik ben minder zout gewend. Dit recept is een blijvertje, super lekker!
Hi Jiska, goed om te horen!
Ze waren lekker, alleen bij mij waren ze niet zoals op de foto. Meer hard zoals Pita Shoarma, vandaag ga ik nieuwe poging doen!
Misschien het vuur onder de pan te hoog?
Geweldig!
Zijn ze ook koolhydraatarm?
Hoi Linda,
Bij welke stap k7n je het deeg het beste invriezen?
Groetjes, Hanne
Hi Hanne, bij stap 3 nadat je er balletjes van hebt gemaakt.
Super recept. En de pita’s… niet te versmaden zo lekker. Ik heb 1 theelepel zout erin gedaan en dat was voor mij prima. Heb het recept in m’n boek gedaan, de volgende keer wordt een dubbele portie.
Oh kunnen ze trouwens in de vriezer (als ze dat halen…. hihi)
Bedankt voor dit recept. Groeten Monica
Hi Monica, de balletjes deeg kunnen inderdaad in de vriezer. DAarna bak je ze na het ontdooien af. Leuk om te horen dat het zo goed is bevallen. Gr. Linda
Vandaag deze pita’s gemaakt. Niet normaal zo lekker. Precies zoals je ze op vakantie krijgt. Lekker zacht!
Goed om te horen Iris!
Hoi Linda
Kunnen ze ook gemaakt worden met een volkoren meel?
Groetjes Joyce
Hi Joye, ik heb dit nog niet geprobeerd dus kan er helaas niet over oordelen.
Dan ga ik dit binnenkort gewoon proberen ?