Honing abrikozen brood

Het kerstontbijt vind ik eigenlijk één van de leukste momenten van de feestdagen. Even ontspannen met mijn gezin aan tafel. Foute kerstmuziek op de achtergrond, kaarsjes aan en een feestelijk gedekte tafel. Rustig de tijd nemen om te ontbijten en daar hoort zelfgemaakt brood bij.

Na mijn havermoutbrood met hazelnoot en rozijnen ben ik aan het experimenteren gegaan met een honing abrikozen brood met een abrikozen crème erbij. Hmmm. Een brood dat niet hoeft te rijzen of te kneden. Het deeg kan direct de oven in. Ideaal als je het mij vraagt.

honing abrikozen brood

Het honing abrikozen brood smaakt het lekkerst vers uit de oven. Meng gerust de avond van te voren de droge ingrediënten door elkaar en week de abrikozen. Vervolgens kun je de volgende morgen, terwijl de oven voor verwarmt, de ingrediënten met elkaar mengen en in het cakeblik storten. Bij dit recept is het van belang dat het mixen van de natte met de droge ingrediënten snel en kort verloopt.

Terwijl het brood in de oven staat, maak je de abrikozen crème. Echt, vergeet niet om die spread erbij te maken, dat maakt het zelfgemaakte brood helemaal af.

abrikozen crème

Vervolgens heb je je handen vrij om de tafel feestelijk te dekken, een eitje te koken en lekker even een kopje thee te drinken. Ondertussen ruikt het hele huis naar zelfgebakken brood. Een beter begin van de feestdagen kun je niet hebben. Enjoy X-mas!

zelfgemaakt brood

Wat heb je nodig:

  • 160 gram gedroogde abrikozen
  • 380 gram speltbloem
  • 1 eetlepel (wijnsteen) bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 280 ml melk naar keuze (ik heb amandelmelk gebruikt)
  • 240 gram honing
  • 1 ei
  • 2 eetlepels kokosolie (of neutrale olijfolie)
  • extra nodig: bakblik en bakpapier
  • optioneel: poedersuiker

Abrikozen crème:

  • 100 gram roomkaas (Mon Chou licht en luchtig)
  • 3 flinke eetlepels abrikozen jam (Zonnatura)
  • 1/2 eetlepel honing

Hoe maak je het klaar:

  1. Snijd de abrikozen in blokjes en week 30 minuten in heet water.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  3. Bekleed een bakblik met bakpapier of vet in.
  4. Zeef de bloem en voeg de bakpoeder, zout, kaneel en nootmuskaat toe. Roer goed door elkaar en zet apart.
  5. Voeg in een andere kom de melk, honing, ei en kokosolie toe. Zorg dat de kokosolie gesmolten is. Je kunt dit even in een hitte bestendig kommetje in de oven zetten. Mix goed door elkaar.
  6. Giet de abrikozen af.
  7. Voeg alle natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en roer door elkaar totdat alle natte ingrediënten opgenomen zijn. Roer de abrikozen erdoor heen. Bij mij duurde dit minder dan 1 minuut.
  8. Stort het deeg onmiddellijk in het bakblik en bak 60 minuten in de oven.
  9. Laat volledig afkoelen, voordat je het brood uit het bakblik haalt. Bestrooi optioneel met poedersuiker vlak voor het serveren.

Hoe maak je de abrikozen spread klaar:

  1. Voeg de roomkaas, jam en honing toe aan de hakmolen van de staafmixer of een keukenmachine.
  2. Mix tot een luchtige spread.
  3. Zet weg in de koelkast tot gebruik.

Tip: heb je minder tijd deze feestdagen? Maak dan deze snelle rozijnen broodjes. Binnen 10 minuten bereid en vervolgens 15 minuten de oven in.

honing abrikozen brood

enjoy X-mas met Linda

Snuffel gerust nog even verder rond voor meer kerstinspiratie.

Instagram

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.