• Skip to secondary menu
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Lekker eten met Linda

Makkelijk, bewust en vooral lekker eten.

  • HOME
  • RECEPTEN
    • WEEKMENU
    • ONTBIJT
    • LUNCH
    • SNACK
    • DRANKJES EN SMOOTHIES
    • DINER
    • VEGETARISCH
    • DESSERT
  • E-BOOKS
    • BARBECUE RECEPTEN
    • KOKEN OP DE CAMPING
  • INSPIRATIE
    • ALGEMENE TIPS
    • OP BEZOEK BIJ
    • WINACTIE
    • REVIEW
    • SPORT
      • BIKINI BODY GUIDE
      • FOOD EN MOVING EXPERIENCE
  • CONTACT
    • OVER MIJ
    • PERSOONLIJK
    • ADVERTEREN
    • PRIVACYVERKLARING
  • ZOEKEN

Zandkoekjes

zandkoekjes

februari 7, 2015 door Linda 8 Reacties

Als het aan mijn dochter ligt, bakken wij elke week koekjes, muffins of een cake. Het is mij niet helemaal duidelijk of zij het snoepen van het deeg, het versieren of het opeten van de zelfgemaakte baksels het leukste. Volgens mij een combi van die 3!

In onze voorraadkast stond altijd een kant en klaar koekjespak, waar alleen water aan toegevoegd hoefde te worden. Puur uit gemak, alleen echt lekker zijn die koekjes niet. Bij Reny zag ik gezonde zandkoekjes met speltbloem voorbij komen. Een stuk gezonder en vooral veel lekkerder.

Muffins, cakes en koekjes worden door dochterlief versierd met fondant, marsepein of versiersels. De een bevat nog meer suikers of onnodige ingrediënten. Als moeder vind ik dit een lastig verhaal, want ik sta niet achter die producten. Maar ja, het zijn wel kinderen, die net als andere leeftijdgenootjes mooie bloemen op de cupcakes willen maken. Zo lang er niet wekelijks gebakken wordt, vind ik het gebruik dan ook niet zo erg.

gezonde zandkoekjes

Maar goed, nu ik een gezonder deeg heb gevonden, hoort er ook een gezondere versiering bij. Reny drukt gedroogd fruit in de koekjes voordat ze afgebakken worden. Ik ben gaan experimenten met noten, moerbeien, rozijnen en pretzels nadat de koekjes uit de oven komen. Het plakmiddel is gesmolten pure chocolade in plaats van poedersuiker met water. De zandkoekjes hebben natuurlijk geen versiering nodig, alleen was ik nieuwsgierig naar het effect van de chocolade en noten.

Voor kinderen is samen bakken, vaak de eerste stap om mee te helpen in de keuken. Zo leren zij smaken kennen, om te gaan met keukenapparatuur en de creativiteit wordt gestimuleerd. En bovenal samen genieten en plezier hebben. Duik eens vaker met elkaar de keuken in en zoek een lekker bakrecept op. Liefst geen kant en klaar pak. Koop alle ingrediënten los zodat je weet wat je bakt. Speltbloem kan je bijna in elke supermarkt krijgen, een alternatief is volkoren bloem. Voor de palmsuiker is een ritje naar de natuurwinkel nodig.

Nog een tip, deel je zelfgemaakte baksels uit. Wij wonen in een kinderrijke buurt en mijn kids heb ik aangeleerd om de muffins bij vriendjes en vriendinnetjes uit te delen. Vol trots worden de creaties aan iedereen getoond. Zo hebben wij ons gezellige bakmomentje gehad, lekker gesnoept van één muffin met zoete decoratie en that’s it. Mijn kinderen blij en ik ook!

gezonde zandkoekjes

Gezonde zandkoekjes

  • 160 gram speltbloem
  • 125 gram koude roomboter
  • 50 gram palmsuiker
  • 1 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel (plantaardige) melk
  • snufje zeezout
  • eventueel versieren: noten, moerbeien, gedroogd fruit, pretzels en gesmolten chocolade als plakmiddel
  • extra bloem om te bestuiven, deegroller, koekvormpjes en bakpapier

Hoe maak je de gezonde zandkoekjes klaar:

  1. Mix de suiker met de boter romig. Voeg melk en snufje zeezout toe.
  2. Zeef de bloem en bakpoeder boven de kom en kneed tot een stevig deeg. In het begin is het deeg kruimelig, blijf goed kneden. Bij mij bleef het kruimelig, een klein beetje melk deed wonderen.
  3. Laat het deeg een uurtje rusten in plastic folie in de koelkast.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  5. Bestuif je aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een lap van 5 mm. Steek de vormpjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  6. Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten bruin.
  7. De pretzels kan je er direct na het bakken voorzichtig insteken. Het deeg is dan nog zacht én heel heet en breekt snel. Uiteindelijk is het makkelijker om een klein beetje pure chocolade te smelten (au bain marie). Haal de versiering door de chocolade en “plak” op de koekjes.

Tip: van een bevriende (banket)bakker. Uitsteekdeeg zoals zanddeeg brokkelt snel. Rol het deeg plat tussen 2 stukken folie of bakpapier. Zo plakt het deeg niet aan het aanrecht of de deegroller en kan je makkelijker de vormpjes uitsteken.

Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).

Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+  

Categorie: SNACK Tags: bakrecepten, gezonde zandkoekjes, hoe maak je zandkoekjes, koekjes maken, koekjes recept, recept voor kinderen, zandkoekjes recept, zelf koekjes bakken, zelf maken

Lees Interacties

Reacties

  1. Arianne zegt

    oktober 7, 2015 om 1:00 pm

    Hoi Linda
    Laat ik nu hier net naar op zoek zijn…
    Makkelijke ingrediënten, alleen heb ik geen palmsuiker in huis. Waar kan ik dat kopen of is er een alternatief?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      oktober 26, 2015 om 10:29 am

      Je kunt altijd een ander soort suiker nemen zoals kokosbloemsemsuiker of gewone witte suiker. Gr. Linda

      Beantwoorden
  2. Mirthe zegt

    november 23, 2015 om 8:11 pm

    Hallo,

    Een vraagje, hopelijk kun je mij helpen. Ik heb alleen nog speltmeel in huis die ik eerst wil op maken. Maar bij alle spelt koekjes staat speltbloem. Kun je in plaats van speltbloem ook speltmeel gebruiken?
    Of wat is het verschil eigenlijk?

    Gr. Mirthe

    Beantwoorden
    • Karin zegt

      november 18, 2016 om 1:13 pm

      Het volgende heb ik van internet gehaald :
      Speltkorrels die zijn gemalen noem je: speltmeel.
      Speltbloem krijg je door speltmeel te zeven. De zemelen worden er dan uitgezeefd. Oké het allerbeste is natuurlijk speltmeel, maar soms is het gewoon wat handiger om speltbloem te gebruiken. Bijvoorbeeld bij gebak en koekjes.
      Maar voor brood en stevige koekjes kun je het beste speltmeel gebruiken.

      Beantwoorden
  3. Rosa zegt

    oktober 20, 2016 om 1:11 pm

    Hoi, hoeveel koekjes denk je dat hier ongeveer uit komen?

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      oktober 21, 2016 om 9:38 am

      Hi Rosa, het is inmiddels zo lang geleden. Het ligt er ook aan hoe dik je ze maakt. Ik denk dat er zeker 10 – 12 koekjes uitkomen. Het was in ieder geval een bakplaat vol. Gr. Linda

      Beantwoorden
  4. wigdis zegt

    september 25, 2017 om 3:55 pm

    ik ze room boter ik wil ze cholesterol vriendelijk maken hebje het ewens geprobeerd met olijf olie??

    (ik doe het nu met vloeibaar boter)

    Beantwoorden
    • Linda zegt

      september 28, 2017 om 4:15 pm

      HI Wigdis, nee dat heb ik nog nooit geprobeerd. Misschien margarine proberen. Weet alleen niet of dit net zo lekker zal zijn… Gr. Linda

      Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Zoeken

Volg lekker eten met Linda

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
Lekker eten met Linda – ava Welkom! Ik inspireer je graag om makkelijk, bewust en vooral lekker te eten. Mijn doel is om het plezier in de keuken terug te brengen en te laten zien dat gezond eten en lekker koken echt niet zo moeilijk is.

Weekmenu 192 makkelijke recepten

Lekker eten met Linda - weekmenu

Bekijk het profiel van Lekker eten met Linda op Pinterest.

Recepten index

Lekker eten met Linda - receptenindex

Meest gelezen

  • Spaghetti bolognese van Jamie Olvier Spaghetti bolognese van Jamie Oliver
  • Zelf burritos maken met kip Zelf burritos maken zonder pakje en zakje
  • Bananenpannenkoeken met slechts 3 ingrediënten Bananenpannenkoeken
  • Snelle kip marinade voor een Oosterse maaltijd Snelle kip marinade (oosters) maken
  • verse loempia recepten 3 x spring roll recepten (verse loempia’s)

Aanmelden nieuwsbrief

Gezonde en lekkere recepten

  • gezonde pannenkoeken recepten 10 gezonde pannenkoeken recepten
  • Chili con carne van Jamie Oliver Chili con carne van Jamie Oliver
  • Stoofpotje met gehakt en groente Stoofpotje met gehakt
  • Snelle pastasaus uit de blender. Binnen 5 minuten is deze basis pastasaus klaar, gemaakt met verse ingrediënten. Kijk snel op de blog voor het recept. Snelle pastasaus uit de blender
  • Kip cashew met broccoli is een Wereldgerecht dat je makkelijk zelf maakt en binnen 30 minuten op tafel staat. Het gerecht is smaakvol en boordevol groente. Kip cashew met broccoli (kip siam)
Follow on Bloglovin

mytastenld.com

Copyright © 2021 · Linda op Genesis Framework · WordPress · Log in

Deze website gebruikt cookies ter bevordering van jouw gebruikerservaring.OK Meer info
Privacy & Cookies beleid

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Noodzakelijk
Altijd ingeschakeld

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Niet-noodzakelijk

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.