Gek op muffins, maar op zoek naar een gezondere variant? Deze muffin bevat geen toegevoegde suiker, geen meel maar havermout, fruit en een portie goede vetten. Na het succes van de gezonde havermoutmuffins met vijgen, heb ik een nieuwe variant bedacht. Stiekem vind ik deze muffin veel lekkerder. Zou dit door de chocolade, walnoten en sinaasappel komen?
Gezonder eten valt of staat met een goed gevulde vriezer, koel- & voorraadkast. Het ideale aan muffins is dat ze ingevroren kunnen worden. Zo heb je altijd iets lekkers in huis voor onverwachte visite of als je zin hebt om te snaaien. Neem ze gerust mee naar kantoor voor een eigen traktatie bij de verjaardag van een collega. Zo hoef je niet met een appel tussen de slagroompunten te zitten. Geniet er lekker van.
Wat heb je nodig voor 10 stuks:
- 150 gram havermout
- 1 rijpe banaan
- 1 geraspte appel zonder schil
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 ml amandelmelk
- 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil
- 2 eieren
- 40 gram pure chocolade min 70% cacao
- flink handje ongezouten walnoten
- snufje zout
- 1 theelepel koekkruiden of kaneel
- extra nodig: siliconen muffinvorm of papieren vormpjes
Hoe maak je het klaar?
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Prak de banaan fijn met een vork. Doe de banaan in een kom samen met de havermout, appel, bakpoeder, amandelmelk, geraspte sinaasappelschil en eieren. Meng tot een homogene een massa.
- Hak de pure chocolade en walnoten in stukjes en meng deze door het beslag.
- Voeg een snufje zout toe en de koekkruiden of kaneel.
- Verdeel het beslag over de vormen. Bak in 30 minuten goudbruin in de oven.
Tip: het fijne aan havermout is dat het zogenaamde complexe koolhydraten bevat. Je lijf moet harder en langer werken om deze koolhydraten te verwerken. Het voordeel is dat er zo een continue aanvoer van energie aan je lijf wordt gegeven.
Wil je mijn tips en recepten om stap voor stap gezonder en vooral lekker eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg mij op Facebook | Twitter | Instagram | Bloglovin’ | Pinterest | Google+
Ik heb ze gemaakt met hazelnoten. Smaak was lekker, maar ze plakken zo aan het papiertje vast. Zonde. Is dat bij jou ook zo?
Ik gebruik vaak een siliconen vorm mat die ik bij de Xenos koop. Vervolgens doe ik de papieren vormpjes er voor de gezelligheid omheen. Ik heb er dus te weinig ervaring mee. Gr. Linda
Zou je dit beslag ook in een gewone cakevorm kunnen doen ?
Natuurlijk, alleen baktijd is wel langer en waarschijnlijk heb je meer beslag nodig. Aangezien ik dit nog gedaan heb, kan ik je hier ook niet in adviseren.
Wat zijn ze heerlijk!
Hoe kan ik ze het beste bewaren? In een blikken koektrommel, luchtdicht op kamertemperatuur of toch beter in de koelkast? En hoe lang kun je ze bewaren?
Sabine