5 uit 1 beoordeling
30 minuten

Gehaktballetjes in tomatensaus

Op het menu vandaag Hollandse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit klinkt toch al muziek in de oren? Bij mij thuis worden ze erg blij van dit recept en ik zelf eigenlijk ook.

Laten we aan de slag gaan met dit makkelijke recept voor gehaktballetjes. Hiervoor heb ik mijn favoriete gehaktkruiden gebruikt. Dit is een kruidenmengsel van Jonnie Boer. Aan het gehakt voeg je nog ketjap en mosterd toe. Op deze manier zijn de gehaktballetjes direct op smaak.

Gehaktballetjes in tomatensaus met rijst

Voor de lekkerste gehaktballetjes geef ik je de tips van mijn vader (gepensioneerd slager). Laat het gehaktmengsel 30 minuten in de koelkast te laten rusten, zodat de smaken optimaal kunnen intrekken. Daarbij is het handig om je handen vochtig te maken (en houden) met water, zodat de balletjes makkelijker rollen. Zijn laatste tip is om half om half gehakt te gebruiken. Dit vlees iets is iets vetter, waardoor de balletjes lekker smeuïg zijn. Kijk wat bij je past. Ik heb gewoon rundergehakt gebruikt.

Gehaktballetjes in tomatensaus met rijst

Bij gehaktballetje in tomatensaus denk je vaak aan een Italiaans gerecht. Deze keer zijn het Hollandse gehaktballetjes. Combineer ze met rijst, brood of zelfs friet. Deze makkelijke maaltijd is een echte gezinsfavoriet. Zelfs voordat ik foto’s had gemaakt, heeft mijn dochter meerdere keren een balletje uit de pan gesnoept. “Mam, kunnen we dit vanavond direct eten?” De pan ging schoon op en er is al gevraagd wanneer dit weer op het weekmenu komt.

Hollandse gehaktballetjes in tomatensaus

Gehaktballetjes in tomatensaus

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 400 gram rijst

Gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels gehaktkruiden (Chef's gehaktbal Euroma)
  • 1 theelepel mosterd (Dyon)
  • 2 eetlepels ketjap
  • olijfolie om in te bakken

Tomatensaus

  • 2 uien, gesnipperd
  • 250 gram (kastanje) champignons, in plakjes
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 250 ml kokend water
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 theelepel maïzena

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je gehaktballetjes in tomatensaus?

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Meng het gehakt met de kruiden, mosterd en ketjap. Draai er kleine gehaktballetjes van. Verwarm een braadpan met dikke bodem met de olijfolie. Bak de gehaktballetjes gaar. Haal uit de pan.
  • Gebruik de braadpan met het vocht van de gehaktballetjes en bak hierin de ui en champignons gaar.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 minuten. Los ondertussen de bouillon op in het gekookte water. Roer de bouillon erdoor en voeg de gehaktballetjes weer toe.
  • Los de maïzena op met een eetlepel water en roer door de saus om deze dikker te maken. Serveer met rijst.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.