Nog geen beoordelingen

Hele dorade uit de oven met verse kruiden

Het hoofdgerecht voor mijn kerstmenu ontstond spontaan, na een bezoek aan de markt. Bij de visboer was ik er snel uit. Deze hele dorade uit de oven ziet er spectaculair uit, terwijl het heel makkelijk is om klaar te maken. Mocht je meer van visfilets houden, dan ben je hier ook aan het goede adres. Ik geef je namelijk 2 bereidingen, zodat je zelf kunt kiezen.

Koop de vis altijd bij de viswinkel of op de markt. Vraag ook om advies over de bereidingswijze in de oven. Ik had namelijk een flinke joekel van 1 kilo. Stel dat jij 2 vissen van elk 500 gram hebt, zal de oventijd korter zijn. De verse kruiden, citroen en knoflook geven subtiel hun smaakjes af aan de vis, zonder te overheersend te zijn. Kortom, een lekker licht en smakelijk hoofdgerecht bij het kerstdiner.

Wil je meer inspiratie? Deze zalm met kruidenkorst is een makkelijk kerstrecept met vis.

Hele dorade uit de oven

Geen visliefhebber? Kijk dan even bij Reny, haar hoofdgerecht voor het kerstdiner is kip in parmaham met dadels en noten. Om je vingers bij af te likken. Haar kippetje past ook prima bij de bijgerechten die ik de komende dagen nog zal posten.

Hele dorade uit de oven

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 flinke dorade voor 4 personen (of een (zalm)forel), 2 kleine visjes of 4 visfilets, schoongemaakt door de visboer)
  • 1 citroen in plakjes
  • flinke hand verse platte peterselie
  • flinke hand verse koriander
  • 3 geplette tenen knoflook
  • olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

Stappen om een hele dorade uit de oven te maken

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Spoel de vis schoon en dep droog.
  • Pak een ovenschaal en vet in met een beetje olijfolie. Leg de vis erin.
  • Bestrooi de binnenkant met een beetje zout en peper. Leg de plakjes citroen in de buik. Vervolgens de kruiden en knoflook erop.
  • Besprenkel de vis met een beetje olijfolie en zet zo’n 25 minuten in de oven. Ik had een enorme vis van 1 kilo. Vraag je visboer om advies hoe lang jouw vis in de oven mag.
  • Serveer op een mooie grote schaal.

Stappen om visfilets te maken:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Dep de filets droog.
  • Pak een ovenschaal en leg hierin een vel bakpapier.
  • Hak de kruiden grof en snijd de knoflook fijn. Maak een marinade van de kruiden, knoflook en olijfolie. Strooi zout en peper over de filets en smeer de gefileerde kant in met de marinade. Leg elke filet op 2 plakjes citroen met de gemarineerde kant naar boven en zet zo’n 20 minuten in de oven. Vraag je visboer altijd om advies hoe lang jouw vis in de oven mag.
  • Serveer op een mooie grote schaal.

Linda’s Tips

  • Tip: Aan de vis valt niet veel voor te bereiden. Dep de vis alvast droog en kruid met zout en peper. Bereid de citroen en knoflook alvast voor en leg koel. De rest doe je ter plekke terwijl de oven opwarmt. Dit kost je slechts 5 minuten of minder zelfs.
  • Tip: Je kunt de gevulde dorade ook grillen op de barbecue. Klem de dorade vast in een visklem. Grill de vis in 10-15 minuten bruin en gaar, keer regelmatig.
  • Tip: Ook dit kerstrecept is makkelijk voor te bereiden. Maak de marinade van te voren en zet klaar in de koelkast. Zodra de oven opwarmt, start je bij stap 2 & 3. Vervolgens smeer je de visfilets in met de marinade en zet in de verwarmde oven.

De lekkere kerstrecepten van Linda vind je hier.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.