Vaderdag tip: rookoven

Als je mij al langer volgt, dan weet je dat wij elkaar geen cadeaus geven met Moederdag of Vaderdag. Vorig jaar verbrak ik die traditie door manlief een rookoven te geven. Dit lijkt een enorm cadeau, maar kost slechts een paar tientjes. Het rookoventje is een schot in de roos. Bijna een keer per maand komt het rookoventje tevoorschijn. Dus zoek je nog een tof Vaderdag cadeau, bestel dan snel een rookoven.

Bij vrienden at ik voor de eerste keer zelf gerookte zalm. Ik was zo onder de indruk van de smaak, dat ik dit graag met meer mensen wilde delen. Manlief is nu eenmaal dol op vis en dit leek mij dan ook een geschikt cadeau. In een van de boeken van Yvette van Boven had ik wel eens iets gelezen over roken. Dit leek mij enorm ingewikkeld, totdat ik zag hoe een rookoven werkt. Ik vertel je er graag meer over.

Kijkje in mijn leven april 2018

Wat is een rookoventje?

Nu zijn er diverse soorten rookoventjes te koop. Wij maken gebruik van de meeste eenvoudige vorm. De rookoven lijkt meer op een soort rookpan. Het is een braadslede met handvatten. Op de bodem leg je 1 tot 2 eetlepels rookmot naar smaak. Vervolgens zet je de lekplaat erop met hierboven het rooster. Op het rooster leg je de vis, vlees of groente die je wilt roken.

Hoe werkt een rookoventje?

Het rookoventje zet je op de warmtebron met de deksel voor de helft dicht. Wij roken buiten op de skottelbraai. Schijnbaar kan de pan ook op inductie gezet worden, maar dat hebben wij nog niet uitgeprobeerd. Je kunt er ook voor kiezen om het gewoon op het gas te zetten met de afzuiger aan. Zet de warmtebron hoog en wacht totdat het rookmot begint te roken. Schuif dan de deksel er helemaal op en zet het vuur zachter. De bereiding is afhankelijk van het product. In het instructieboekje vindt je de rooktijden van veel producten. Het is wel van belang dat je tussentijds niet stiekem even de deksel verschuift, want dan gaat de werking van de rookoven verloren.

Het roken geeft een fantastische smaak aan het gerecht. Als je wilt kun je aan het rookmot nog kruiden toevoegen, maar wij vinden dit voor de smaak niet nodig. Mijn visboer gaf nog als tip om bijvoorbeeld zalm van te voren te pekelen. Dit gaan we nog uitproberen.

Waar gebruik je het rookoventje voor?

Meestal gebruiken wij de rookoven om er zalm in te roken. Er gaat niets boven zelf gerookte zalm. Daarnaast is het ook zalig om het rek vol te leggen met 15 tot 20 rauwe schoongemaakte mosselen. Wij serveren dit als hapje bij een dinertje. De smaak is zo bijzonder. Natuurlijk is het ook mogelijk om er hele vissen op te leggen zoals makreel.

Tot nu toe hebben wij alleen geëxperimenteerd met vis. Het rookoventje is ook geschikt voor vlees, groente en kip. De volgende keer wil ik eens gerookte kipfilet maken en ook lijkt het mij ook te gek om plakken aubergine te roken.

Kijkje in mijn leven augustus 2017

Rookoventje is multifunctioneel

Zoals ik aangaf, lijkt het rookoventje op een braadslede. Zodra je de handgrepen inklapt kun je de pan ook als braadpan gebruiken. Ook is de rookoven geschikt om als stomer te gebruiken. Verwijder hiervoor de lekplaat en giet een halve centimeter vloeistof in de pan.

Lijkt het je ook leuk om een rookoven te kopen voor Vaderdag? Dit rookoventje heb ik manlief cadeau gedaan. Dit is inclusief een startersset met rookmot.

Deze blogpost bevat een affiliate-link naar Bol.com. Mocht jij iets bestellen, dan ontvang ik daar een kleine commissie over.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.