Nog geen beoordelingen

Turkse pide met gehakt

Wil je zelf Turkse pide maken? Gebruik dan dit authentieke recept van Neslihan en haar moeder om Turkse pide met gehakt te maken. We raakten met elkaar in “gesprek” tijdens de Ramadan vorig jaar. Mijn zoon en ik hebben samen 1 dag gevast en dat zorgden voor vele mooie verhalen. Een ervaring om nooit te vergeten.

“Mam, kun je ook zelf Turkse pide maken? ” Hoe tof is het om aan mijn volgers een origineel recept te vragen. Via mijn Instagram stories kwam ik in contact met Neslihan. Haar moeder maakt de pides eigenlijk zonder alle ingrediënten te meten en te weten. Speciaal voor mij hebben ze samen het recept uitgeschreven. Dit is dan ook een echt familie recept. Te gek toch?

Turkse pide maken

Een paar weken geleden werd Mika ongeduldig. Wanneer ga jij die lekkere Turkse bootjes (zo noemen wij ze thuis) nou eens maken? Echt, helemaal vergeten. Het weekend ben ik de keuken ingedoken.

Bij de benodigdheden staan twee ingrediënten die toelichting nodig hebben. In het recept staat een lange Turkse paprika. Je kunt dit vervangen door een groene paprika. Daarbij heb je Turkse peperpasta nodig. Dit ingrediënt is essentieel. Een van de bekendste merken is Öncü. Bij de grotere supermarkten kun je dit product vinden bij het Surinaamse / Turkse / Marokkaanse schap. De peperpasta heb je in twee smaken: Aci (pittig) of Tatli (mild). Ik heb de milde variant gebruikt en een link naar de Turkse site toegevoegd voor een afbeelding van het potje.

De lijst met ingrediënten is iets langer dan je van mij gewend bent. Laat dit je alsjeblieft niet weerhouden om deze heerlijke luchtige broodjes te maken. Het hele huis ruikt zalig en de smaak is te gek. Het deeg is knapperig en lekker zacht tegelijk. Daarbij is de vulling echt zoals bij de Turkse bakker. Ik ben dan ook trots op het resultaat.

Pide met gehakt

Pide met gehakt recept

Ingrediënten

Aantal personen8 stuks
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 175 – 250 ml melk
  • 1 zakje gist
  • 2 theelepels suiker
  • 75 ml yoghurt
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 500 gram bloem

Gehaktvulling

  • 1 groene lange Turkse paprika (alternatief groene paprika) – in grove stukken
  • 3 tomaten – in grove stukken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 handje vol peterselie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel witte peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 ui
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels Öncü peperpasta (Tatli – biber salcasi*)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • snufje zout
  • 1 eigeel

Optioneel

  • sesamzaad

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm 175 ml melk en alle zonnebloemolie in een steelpannetje tot het lauwwarm is. Zet het vuur uit, voeg gist toe en roer door elkaar.
  • Voeg het melk mengsel in een grote kom. Voeg eerst de suiker toe, zodat deze smelt. Vervolgens mag de yoghurt, ei, zout en als laatste de bloem erdoor. Kneed tot een soepel deeg. Is het deeg te droog, voeg dan meer melk toe. Of meer bloem mocht het deeg te nat zijn.
  • Dek het deeg af met vers houdfolie en laat op warme plek rijzen een uur of tot het deeg in volume is verdubbeld.
  • Terwijl het deeg rust, maken we de gehaktvulling. Voeg Turkse paprika, tomaten, knoflook, peterselie, komijn, witte peper toe aan de hakmolen van de staafmixer of keukenmachine en maal fijn. Snijd de ui heel fijn (dit doe je niet in de keukenmachine, want dit wordt anders snot).
  • Doe het gehakt in een kom, voeg de gesneden groente, ui, tomatenpuree, peperpaste, olijfolie en zout eraan toe en kneed door elkaar. Zet het gehakt tot gebruik in de koelkast. Dit is een tip van mijn vader, zo kunnen de smaken goed intrekken.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken en vorm er bollen van, rol deze iets langwerpig en zet 15 minuten opzij.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Strooi een klein beetje bloem op het aanrecht en rol het stukje deeg uit tot een langwerpige plak.
  • Leg deze plak op de bakplaat en verdeel er 1/8 van de vulling over.
  • Vouw de zijkanten omhoog en knijp de punten tegen elkaar. Draai de punten een kwartslag en knijp ze stevig vast. Klop een eigeel los en besmeer de zijkanten met eigeel. Strooi het sesamzaad erover. Herhaal dit met de andere stukken deeg. Op een bakplaat passen 3 pides. Bak de Turkse pides in 15-17 minuten goudbruin en gaar.

Linda’s Tips

  • *de peperpasta is ook heerlijk door een stoofgerecht, soep, omelet of roerbak gerecht.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Recept: Neslihan (& moeder) Foto credits: Het Spijsdecor

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.