Review 3x salade in een pot kookboeken

Zoals elke dinsdag geef ik vandaag weer nieuwe lunch inspiratie. Het salade seizoen komt eraan. Alleen wat voor soort salades neem je nu mee onderweg? Hoe zorg je ervoor dat de salade er lekker uit blijft zien? De oplossing is een salade in een glazen pot. Tijd om 3 salade in een pot kookboeken onder de loep te nemen.

Vorig jaar ben ik zelf ook gaan experimenteren met een salad in a jar. Het voordeel hiervan is dat de salade langer houdbaar is en lekker knapperig blijft. Een afsluitbare pot zorgt ervoor dat de salade niet lekt in de tas. Alleen is het wel van belang dat je onderstaande volgorde aanhoudt. Zo wordt elke salade een succes:

  1. Onderop de dressing
  2. Start met hardere (zwaardere) groente zoals courgette, bonen, wortelen etc
  3. Vervolgens (indien gewenst) een laagje complexe koolhydraten zoals zilvervliesrijst, volkoren couscous & pasta of aardappelen in de schil
  4. Een laagje eiwitten in de vorm van feta, geitenkaas, stukje gerookte kipfilet, eitje etc
  5. On top smaakmakers zoals noten, zaden en olijven
  6. Afsluiter van de salade zijn lichte ingrediënten zoals allerlei soorten sla of een andere bladgroente

Mijn salade in een pot op de foto is 24 uur van te voren gemaakt en zie hoe goed deze er uit ziet.

salade in een pot recept

Kan jij inspiratie gebruiken voor een salad in a jar? Hoe maak je dit nu klaar en wat zijn lekkere combinaties? Lees dan even mee met mijn uitgebreide review van 3 verschillende salade in een pot kookboeken:

1. Salades in a jar – Bérengère Abraham

salade in een pot kookboeken

Dit boek telt 45 recepten (hartig én zoet) om een laagjessalade te maken. Na een korte uitleg van het principe volgen eerst 5 recepten van hartige sausjes om de salade mee op smaak te brengen. De schrijver spreek niet over dressing maar over sausjes. Vervolgens 11 vegetarische salades, 11 keer salades met vlees en 11 salades met vis. Dit boek laat zien dat je ook toetjes in een jar kunt serveren. In de basis 5 verschillende zoete sausjes met daarna 10 zoete recepten. Bij een salad in a jar denk ik zelf altijd direct aan een lunch. De schrijver van dit boek inspireert om de salade in een pot als avondmaaltijd te serveren. Dit is ook af te lezen aan de bereidingstijd van 25 minuten tot langer. Dit boek is vertaald vanuit het Frans. Soms worden er ingrediënten gebruikt die minder bekend zijn. Het boek heeft een A4 formaat. De salades zijn aantrekkelijk gefotografeerd of geïllustreerd. Persoonlijk vind ik de foto’s mooier en duidelijker dan de tekeningen.

salade in een pot kookboeken

2. Salad in a jar – Anna Helm Baxter

salade in een pot kookboeken

In dit boek staan 68 recepten, waarbij op het einde 6 zoete recepten zijn meegenomen. De insteek van dit boek is lekker praktisch. Naast een uitgebreide uitleg over de opbouw van een salade in een pot, staan handige tips om granen klaar te maken en te bewaren. Het is natuurlijk niet de bedoeling om ‘s ochtends nog rijst te koken, dit heb je vaak op een eerder moment gedaan. Ook een handig lijstje van groente en fruit die je liever biologisch wilt kopen. De dressing is voor mij het belangrijkste onderdeel van de salade. Met maar liefst 11 varianten is er genoeg keuze. De recepten zijn verder ingedeeld in rauw (7 recepten), kleine porties (21 recepten) gericht op de lunch of als bijgerecht. De meeste salades zijn binnen 5 tot 10 minuten klaargemaakt. Het onderdeel grote porties (23 recepten) zijn complete maaltijden die meestal binnen 15 op tafel zijn. Als afsluiter een 6-tal zoete potjes voor het ontbijt of als snack. Net als het boek Groene sapjes staan de ingrediënten op de linkerzijde gefotografeerd en het resultaat in een pot op de rechterzijde. Met maximaal 6 ingrediënten (zonder de dressing) kun je de salades in elkaar draaien.

salade in een pot kookboeken

3. Salade to go – Alexander Hart

salade in een pot kookboeken

Dit salade in een pot boek bevat 52 recepten waarbij de focus ligt op vegetarisch met 25 recepten. Daarnaast 7 x vis & zeevruchten, 10 x gevogelte en 10 x vlees recepten. Ook hier een uitgebreide uitleg over de opbouw van salades in een pot. De dressings worden niet apart vermeld. Dit staat bij elk recept apart vermeld. Een ruwe schatting is dat er zo’n 45+ verschillende dressings in staan! De salades zijn allemaal voor 1 persoon. De bereidingstijd staat er niet bij vermeld, dus hier valt ook niks over te zeggen. Mijn vermoeden is wel dat deze salades soms wat meer bereidingstijd nodig hebben. De layout is speels en duidelijk. Op de linkerpagina staan de ingrediënten en de dressing waar vaak iets mee moet gebeuren. Daarbij is het uitgangspunt dat sommige groente reeds geblancheerd zijn of noedels al gekookt. Op de rechterpagina staat het eindresultaat.

salade in een pot kookboeken

Mijn mening?

Het eerste boek Salades in a jar valt af. In verhouding is dat boek duurder dan de andere 2. Daarbij vind ik het niet geschikt voor de lunch, want alle recepten zijn voor 4 personen. Daarbij houd ik persoonlijk niet zo van de (onduidelijke) illustraties. Ik ben erg fan van de andere twee boeken, waarbij het boek van Anna mijn voorkeur heeft. Ik houd van de simpele fotografie van de ingrediënten (dat in praktijk een hele toestand is) en de recepten zijn net iets toegankelijker. Daarbij heeft dit boek een mooie prijs met heel veel recepten. Het boek Salade to go van Alexander is voor de iets meer gevorderde salademaker, die op zoek is naar nieuwe(re) smaakcombinaties.

Houd de blog in de gaten. Binnenkort kom ik met een verzameling recepten van salade in een pot. Stay tuned!

Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.