4 uit 2 beoordelingen
35 minuten
oventijd 50 minuten

Ratatouille uit de oven

Deze ratatouille uit de oven is een goed begin van de week. De ratatouille groentestoof zit boordevol lekkere groente, afgedekt met een zalig kaaslaagje. Met dit recept krijg je een flinke portie groente binnen. Ideaal voor als je in januari voedzamer wilt eten. Daarbij is de bereiding makkelijk met een handje vol ingrediënten.

Klassieke ratatouille

Een ratatouille is een Franse groentestoof gemaakt met aubergine, courgette, tomaat, ui en knoflook. Daarnaast bestaan er allerlei variaties. Mijn ratatouille uit de oven is daar een voorbeeld van. Ik voeg zoete aardappel toe voor meer vulling en de tomaten maken plaats voor tomatensaus. De twist zit in de topping. Hiervoor gebruik je gruyère. Dat is een smaakvolle pittige Zwitserse kaas. Gruyère wordt veel gebruikt in een kaasfondue of in een hartige taart (quiche Lorraine), maar je kunt er nog zoveel meer mee doen. Deze kaas smelt goed en is heerlijk in een ovenschotel voor een gouden kaas laagje.

Ratatouille recept

De gruyère in deze ratatouille groentestoof heet officieel Le Gruyère AOP. Dit is niet zomaar een kaas. Deze kaas wordt in 155 dorpskaasmakerijen en 55 Alpenkaasmakerijen sinds 1115 gemaakt, volgens een traditioneel recept dat van generatie op generatie wordt overgedragen. De verscheidenheid aan bloemen en planten in de regio zorgen voor de specifieke smaak die de kaas zo bijzonder maakt. Ik gebruik de Gruyère van Emmi. Deze Zwitserse producent staat bekend om haar topklasse kazen. Denk hierbij aan Kaltbach (kaas gerijpt in een grot), Emmentaler, Appenzeller of de kant-en-klare zakken Emmi Fondu.

Klassieke ratatouille uit de oven

Voor bij de groentestoof kun je stokbrood serveren om lekker in de saus te dippen. Of serveer de ratatouille met vlees (worst of hamburger), kip of vis kan natuurlijk ook.

Ratatouille uit de oven

Ingrediënten

Aantal personen4 personen
  • 1 aubergine
  • 500 gram zoete aardappel
  • 1 courgette
  • olijfolie om in te vetten
  • 500 ml passata (tomatensaus)
  • peper en zout
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 100 gram Le Gruyère AOP, geraspt
  • 2 takjes tijm of rozemarijn (optioneel)

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je ratatouille uit de oven?

  • Snijd de aubergine in dunne plakjes. Bestrooi met zout en zet apart tot gebruik.
  • Snijd de zoete aardappel in dunne plakjes van 2 mm. Gebruik hiervoor een mandoline of een scherp mes. Kook de zoete aardappel 2 minuten in een pan met ruim water. Hierdoor wordt de zoete aardappel goed gaar in de oven.
  • Snijd de courgette in dunne plakken.
  • Smeer een ovenschaal in met olijfolie. Voeg de passata, peper, zout, knoflook en uienpoeder toe. Roer door elkaar.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Dep het vocht van de aubergine met een keukenpapiertje. Snijd de grote plakken doormidden. Leg de plakjes aubergine, courgette en zoete aardappel om en om op de passata. Smeer de bovenkant van de groente in met olijfolie. Voeg optioneel de verse kruiden toe. Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven.
  • Haal de ratatouille schaal uit de oven. Strooi de gruyère kaas erover en zet nog 5 minuten in de oven.

Linda’s Tips

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel is een samenwerking met Emmi Cheese. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.