Hoe ziet een kookdag eruit?

Dit blog over hoe een kookdag eruit ziet, wilde ik al maanden schrijven. Het leek mij leuk om letterlijk een kijkje in de keuken de geven en jullie mee te nemen naar een kookdag. Tijdens zo’n dag zetten Lucie en ik zo’n 10 recepten op de foto. We werken nu 1,5 jaar samen en dat is één van mijn beste zakelijke beslissingen ooit. Steeds meer collega’s werken met kookdagen en iedereen doet dat op zijn eigen manier.

Hoe ziet een kookdag eruit?

Ik neem je even mee in mijn kookdag. Voordat ik met kookdagen werkte, had ik meer een soort hap snap beleid. Vaak maakte ik snel een paar foto’s voordat we gingen eten. Met wisselend succes trouwens. Niet altijd had de rest van het gezin tijd om te wachten op het bordje eten. Of ik dacht op maandag: wat ga ik van de week online zetten, want ik heb geen recepten klaarstaan. Dit zorgde nogal eens voor late minute frustratie.

Nu werkt het allemaal anders in huize Linda en is echt te gek. Al blijf ik zelf ook nog fotograferen en sowieso maak ik alle foto’s voor samenwerkingen zelf. Maar goed, aan een kookdag gaat ook enige voorbereiding aan vooraf en ik vertel je eens hoe dit bij mij werkt.

Hoe ziet een kookdag eruit

Inspiratie

Een week voor de kookdag ga ik aan de slag met mijn recept ideeën. Om eerlijk te zijn heb ik hier nog geen goed beleid voor. Ik weet dat collega’s lijstjes in Excel hebben of op de telefoon. Mijn concepten staan half klaar in WordPress (dit is het systeem waar ik de blogs in maak), in een schriftje, op mijn telefoon en op een geheim bord op Pinterest en op allerlei losse papiertjes met mijn to-do’s. Ja, echt georganiseerd ben ik niet hierin.

Mijn inspiratie haal ik overal vandaan. Juist op vakantie word ik getriggerd, maar ook als ik uiteten ben of bij vrienden of familie aanschuif aan tafel. Daarbij kan ik ook blij worden van Instagram en krijg ik enorme keuze stress van Pinterest. Kookboeken gebruik ik vaak niet om uit te koken, maar wel voor smaakcombinaties.

Hoe ziet een kookdag eruit

Recepten bedenken

Aan de hand van de periode van het jaar bepaal ik vooraf eerst welk soort recepten mij leuk lijken. Een voorbeeld: voor oktober & november wil ik graag ovenschotels, stoofschotels, vegan en Sinterklaas recepten online zetten.

Vervolgens kijk ik dus even bij mijn ideetjes en bedenk wat goede combinaties zijn. Als ik het niet meer weet, pak ik het kookboek “Smaakvrienden” erbij. Van elke soort groente staat hierin beschreven welke smaken en kooktechnieken er goed bij passen. Zo kom ik vaak weer op nieuwe twist.

Ingrediëntenlijst

Vervolgens heb ik dus een lijst met 10 recepten en de ingrediënten die hiervoor nodig zijn. De bereiding heb ik vaak nog niet uitgeschreven. Ik vind het makkelijker om dit achteraf te doen. Alle gerechten maak ik voor 2 personen omdat wij anders echt te veel eten in huis hebben. Na een kookdag zijn er 10 recepten op de foto gezet, waarvan vaak 8 hoofdgerechten op de foto.

Props van Lucie

Voor Lucie maak ik 3 dagen van te voren een lijstje met de recepten en de manier waarop ik dit wil fotograferen. Inmiddels werken we al zo lang samen, dat Lucie dan precies weet wat ik zoek. Zij heeft thuis een heerlijke studio vol met props. Kijk eens hoe mooi dit eruit ziet! Wist je trouwens dat ze ook allerlei workshops geeft en 1 op 1 foodstyling en fotografie?

Hoe ziet een kookdag eruit?

Hoe ziet een kookdag eruit?

Boodschappen

Met mijn lijstje (en ingrediënten op volgorde van de paden in de winkel) vul ik mijn kar met alle benodigdheden voor de shoot. Ik kies er bewust niet voor om alles online te laten bezorgen. In de winkel word ik namelijk regelmatig geïnspireerd om andere keuzes te maken. Tegenwoordig koop ik altijd wel gesneden ui, champignon of andere groente. Dit scheelt mij uiteindelijk zoveel tijd.

Bloemkool ovenschotel met zoete aardappel Linda scaled

Vooraf koken

De middag voor de kookdag sta ik vaak een halve dag in de keuken. Per recept kijk ik welke voorbereidingen al gedaan kunnen worden. Hoe meer en beter ik de recepten voorbereid, des te makkelijker verloopt de shoot. Alle bakrecepten maak ik van te voren. Bij de avondmaaltijden kijk ik welke voorbereidingen al gedaan kunnen worden. Zo kook ik de pasta en de rijst en maak ik ook al aardappelpuree voor een stamppot. Verder snijd ik bijna alle groente en zet ik dit met droge kruiden erbij klaar in de koelkast.

De weegschaal is mijn grote vriend tijdens een kookdag. Ik ben continue aan het “meten” en dit noteer ik direct bij mijn ingrediënten lijstje.

Hoe ziet een kookdag eruit

Kookdag zelf

Op de kookdag start ik zodra de kids het huis uit zijn. Het fotografie hoekje in de huiskamer wordt leeggemaakt en alle spulletjes liggen klaar op de bank. Lucie ontwerpt ook allerei backdrops (0ndergronden voor de foto’s). Ze neemt altijd een lading mee en dan bekijken we welke geschikt zijn.

Hoe ziet een kookdag eruit?

Hoe ziet een kookdag eruit?

Vervolgens duik ik snel de keuken in om met name de eerste ovengerechten te maken. Zodra Lucie om 9:30 uur mijn huis inkomt is de keuken vaak al ontploft. Voor we echt starten met de kookdag nemen we een kop koffie en kletsen even bij. Dan mag ik de keuken weer in en start Lucie met het opbouwen van de eerste stylingsset. Inmiddels weet ze precies hoe ik de foto’s wil hebben. We lachen er altijd om want zelfs met kerst is het zomer op mijn foto’s. Maar goed over smaak valt niet te twisten. Het fijne is dat Lucie helemaal haar eigen ding doet en met de camera steeds even komt laten zien hoe de setting eruit ziet. We lunchen met één van de gerechten of eten een Italiaanse bol (die manlief voor ons haalt).

Hoe ziet een kookdag eruit?

Na de lunch knallen we nog even door en rond de klok van 4 staan alle gerechten erop en pakt Lucie in. Voor mij begint dan de grote opruiming. Mijn keuken is één grote bende. Af en toe vraag ik mij wel eens af, hoe ik een kookdag in het oude huis kon volhouden. Toen stonden vuile pannen op de grond en gerechten op de openhaard… Nu heb ik eindelijk de ruimte en staat alles op het aanrecht.

Kijkje in mijn leven mei 16a

Hoe ziet een kookdag eruit?

Alle gekookte gerechten gaan met labels en al de koelkast of vriezer in.

Hoe ziet een kookdag eruit?

Als laatste schrijf ik alle recepten uit. Hier moet ik mezelf vaak echt even toe zetten. Uit ervaring is gebleken dat het direct uitschrijven wel het handigst is. Soms weet ik de volgende dag al niet meer of ik nu 1 of een halve theelepel paprika heb gebruikt en dat vind ik irritant. De avond zelf warm ik één van de gerechten op die gemaakt zijn en doe ik de rest van de avond helemaal niks meer.

Foto credits: My Lucie

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.