Hoe viert Lekker eten met Linda kerst?

Na al die recepten, geef ik je graag een kijkje in mijn leven. Zo leer jij mij, Linda, de persoon achter de blog een beetje beter kennen. Mijn voorkeuren voor eten kennen jullie inmiddels wel. Havermout en veel groenten, maar ik houd ook van een wijntje met een bitterbal hoor! Nu vertel ik je graag hoe ik kerst vier.

Voor mij staat de familie centraal met kerst. Gezellig samen zijn en nieuwe herinneringen maken. Mijn beide (schoon)ouders zijn nog gezond en ik geniet juist op dit soort momenten dat het goed met ze gaat. Verder staat mijn gezin (vent en mijn 2 kinderen) natuurlijk in het middelpunt. Zij hebben mij de afgelopen maand een beetje moeten missen. Ik heb samen met Reny heel veel gewerkt om jullie te inspireren voor een Happy Healthy Christmas. Onwijs tof om te doen, helemaal nu een aantal van jullie dit weekend al gerechten uitgeprobeerd hebben.

Alleen ik was niet altijd even gezellig. Zeker nadat een aantal gerechten mislukte, het schrijven niet altijd snel genoeg ging en ik soms ook wat inspiratie miste. Ik heb mijzelf rust beloofd tot aan het einde van het jaar en enorm te genieten van mijn gezin. Afgelopen zondag zijn wij daarmee gestart en samen een kijkje te nemen bij #SR14 in Haarlem. Voor onze kinderen helemaal niet verkeerd om te beseffen hoe goed wij het hier eigenlijk wel niet hebben. Dochterlief heeft van haar eigen zakgeld gedoneerd, zoonlief wilde echt niet: want dat had hij geen geld meer om een speeltje te kopen. Ach ze zijn nog klein (8 & 5) maar nooit jong genoeg om te starten met de kerstgedachte.

Rudolph hangt elk jaar in mijn keuken met kerst.
Rudolph hangt elk jaar in mijn keuken met kerst.

Kerstavond
Maar even terug naar onze kerst. Normaal zitten manlief en ik op kerstavond op de bank All You Need Is Love te kijken. Dit jaar doen wij het anders en vieren wij kerst met vrienden. Het thema is: Joggingbroek kerstavond. Gewoon gezelligheid en met makkelijk eten. Wij hebben dan ook een hamburger buffet. Tot de eerste what’s appjes voorbij komen. ” Stokbrood “vooraf” en toastjes met smeersels (mag uit potje op joggingbroek kerstavond). Als hoofdgerecht kalkoen en Agnus beef burgers en broodjes”. De volgende zegt: “Ik maak stoofpeertjes, tarte tartin, chocomousse. De Eton Mess is vervallen dat wordt crème brûlée”. Ook zie ik aardappels uit de oven, iets voor bij de koffie, geroosterde groenten, gebakken ui en dozen wijn voorbij komen. Dat alles met een leuke kerstfilm op de achtergrond. Mijn gevoel zegt dat het een heel gezellig ongedwongen avondje wordt met heel veel eten. De kids lekker spelen met elkaar en slapen op 1 kamer, wat een feest. En die joggingbroek is toch echt verplicht. Ik maak mijn outfit compleet met mijn sloffen.

1e kerstdag
Deze dag vieren ik samen met mijn schoonfamilie met een brunch. Ik vind dat eigenlijk ideaal. Bij het ontbijt eet ik iets heel kleins of als ik in een hele sterke bui ben, neem ik een groene smoothie. Mijn sloffen stop ik weer in mijn tas en wij vertrekken naar de schoonfamilie. Daar staat er een heerlijk gedekte tafel met zalig brood van een bevriende bakker, lekker beleg en zelfgemaakte sapjes voor ons klaar. De kinderen hebben genoeg ruimte om te spelen, dus dat is fijn. Hopelijk halen wij nog even een frisse neus en anders doen wij dit zelf als wij einde middag weer thuis zijn. In de avond weet ik nog niet wat wij eten. Nee, echt niet. Vaak hebben wij dan nauwelijks honger en komt het neer op Hollandse tapas, zoals manlief dat altijd zegt. Wij zetten allemaal kleine lekkere dingetjes op tafel zoals gerookte zalm & ham, kaas, rauwkost en wat brood.

2e Kerstdag
Met mijn ouders en mijn zusjes gezin doen wij het dit jaar een beetje anders. Vorig jaar hadden mijn ouders fantastisch gekookt en de hele 1e kerstdag in de keuken gestaan. Er was zoveel eten, dat wij niet eens alles geproefd hebben. Nu zijn mijn ouders niet van het overdadige eten, maar ze zijn altijd bang dat er te weinig eten is….. Dit jaar staan de (klein) kinderen centraal en lunchen wij uitgebreid. Wij spreken einde van de ochtend af om na een bak koffie, richting het bos te gaan. Onze regenlaarzen gaan mee en wij maken een lekkere tocht. Ook heeft mijn zusje ouderwetse spelletjes voorbereid zodat wij met een rode neus van de kou, na een paar uur weer naar binnen gaan en ook echt zin hebben om te eten. Ook hier een tafel vol met mijn vaders zelfgemaakte brood, beleg, soep en wat al niet meer. Mijn moeder was helemaal weg van mijn pavlova, dus die maak ik als toetje. Ach, het is kerst dat moet kunnen. Mijn sloffen gaan weer mee en na het eten gaan wij sjoelen. Ook heerlijk ontspannen dus. En ook hier geldt dat wij s’avonds nauwelijks nog eten. Dit jaar heb ik een prachtig pakket van LaVialla van mijn vent gehad en daar zit zeker nog iets lekkers voor ons bij.

La Vialla

Jullie kunnen zien, dat ik eigenlijk eenvoudig kerst vier. Ik heb een hekel aan chique diner’s en helemaal opgedirkt aan tafel te zitten. It’s not so much what’s on the table that matters, as what’s on the chairs.” Daar draait het bij mij om. Of ik gezond eet en drink met de feestdagen? Daar kijk ik helemaal niet naar. Ik geniet van al het lekkers. De enige afspraak die ik met mezelf maak is om niet teveel te eten. Ik heb geen zin om als een soort rollade op de bank te storten na het eten. Mijn systeem raakt daar helemaal van van slag en daar heb ik geen trek in.

Dan rest mij nog om jullie hele hele fijne dagen, maak het jezelf niet te moeilijk. Kom in beweging en geniet van het gezelschap aan tafel. Have a Happy Healthy Christmas, liefs Linda

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.