5 uit 1 beoordeling
bereiding 25 minuten

Hartige tompouce met zalm

Met deze hartige tompouce met zalm en zelfgemaakte kruidenroomkaas steel je de show tijdens een bijzondere gelegenheid of high tea. Het is een makkelijk en snel voorgerecht om samen met vrienden of familie van te genieten. Succes verzekerd.

De tijdloze en smaakvolle combinatie van zalm, dille en romige roomkaas is een culinair hapje dat nooit teleurstelt. De zilte smaak van de waanzinnig lekkere gerookte zalm past perfect bij de frisse romige kruidenkaas. Het knapperige bladerdeeg zorgt voor een lekkere crunchy smaak. De romige kruidenkaas maak je zelf, dat maakt dit voorgerecht nog lekkerder. Kortom: met de hartige tompouce met zalm gooi je hoge ogen. Daarbij is de presentatie ook nog eens prachtig!

Hartige tompouce

Hartige tompouce met zalm

Voor de hartige tompouce heb ik gerookte wilde zalm uit Alaska gebruikt. Deze zalm koop je o.a. van het merk Fish Tales bij Albert Heijn. De wilde zalm is te herkennen aan de dieprode kleur en valt zo direct op in het schap met verse vis. De zalm is subtiel gerookt en een echte lekkernij.

De maand januari staat in het teken van de Wild Alaska Seafood month. De zeeën en rivieren van Alaska zijn de schoonste van de wereld. Alles wat de zalm eet is dus puur en gezond. Tel daarbij de bewegingsvrijheid op; de zalm heeft alle ruimte (letterlijk) om zich te ontwikkelen. Dit proef je aan de fantastische smaak.

De zalm wordt op een duurzame manier gevangen, met zoveel mogelijk respect voor het milieu (o.a. geen overbevissing) en zorg voor het instant houden van de zalm populatie. Dit is bij wet vastgelegd in 1959. Alle visserijen handelen duurzaam, zodat nog vele generaties van vis kunnen genieten.

Hartige tompouce

Makkelijk voorgerecht

Alle onderdelen van de hartige tompouce kun je vooraf voorbereiden. Zo sta je niet te lang in de keuken en heb je alle tijd voor je gasten. De twee lagen bladerdeeg kun je van tevoren bakken. Maak de kruidenkaas, snijd de rode ui en zet de kappertjes klaar. Ter plekke maak je de hartige tompouce op.

Hartige tompouce

Hartige tompouce met zalm

Ingrediënten

Aantal personen6 personen
  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 ei
  • 100 gram zuivelspread naturel
  • 1/2 halve biologische citroen, geraspt
  • 3 gram vers gehakte dille + meer voor decoratie
  • snufje vers gemalen peper naar smaak
  • snuf vers gemalen zout naar smaak
  • 1/2 rode ui, dunne ringetjes
  • 2 theelepels kappertjes, afgedroogd
  • 1 eetlepel zwart sesamzaad

Extra nodig

  • 1 diepvrieszakje / spuitzak

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Hoe maak je een hartige tompouce met zalm?

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Snijd elk plakje doormidden, verwijder het plastic en leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ontdooien. Kluts een eitje en smeer alle stukjes in met het ei. Prik de helft van de bladerdeeg plakjes in met een vork. Dit wordt het dakje van de tompouce. Strooi het sesamzaad erover. Schuif de bakplaat in de oven en bak in 13 minuten goudbruin en laat iets afkoelen.
  • Meng de zuivelspread, citroenrasp en gehakte dille met een snufje peper en zout naar smaak. Neem een spuitzak met spuitmondje erin en doe deze in een maatbeker zodat de zak goed open blijft staan. Schep het mengsel erin, draai dicht en knip het puntje eraf. In de tips staat een alternatief voor de spuitzak methode met een diepvrieszakje.
  • Pak de bodems van de hartige tompouce (zonder het sesamzaad). Spuit het roomkaas mengsel erop. Verdeel de Wilde Zalm uit Alaska erover. Maak af met een paar ringetjes ui, een paar kappertjes en dille. Dek af met het dakje van de tompouce.
  • Decoreer elke bordje met een paar kappertjes, dille en een toefje roomkaas.

Linda’s Tips

  • Mocht je geen spuitzak hebben, gebruik dan een diepvrieszakje. Doe zuivelspread in een diepvrieszakje. Duw de inhoud van het zakje naar één van de punten toe en maak het met een draaiende beweging dicht. Zorg ervoor dat alle lucht uit het zakje geperst wordt, want achtergebleven luchtbellen gaan “sputteren” tijdens het spuiten. Knip een klein hoekje uit. 

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Hartige tompouce met zalm

Dit artikel is een samenwerking met Alaska Seafood. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.