Nog geen beoordelingen

Gestoomde hele vis met geblancheerde groente

Regelmatig staat er een Oosters recept bij ons op tafel. Vandaag heb ik een authentiek Chinees recept uitgekozen: een gestoomde hele vis met geblancheerde groente. Dit klinkt moeilijker dan je denkt. Binnen no-time staat dit gezonde recept met een minimaal aantal ingrediënten op tafel.

De gestoomde hele vis is een typisch recept dat Chinezen op tafel zetten voor het Chinees Nieuwjaar. Dit is het belangrijkste feest voor de Chinezen en viel dit jaar op 5 februari. Vervolgens duren deze feestelijkheden nog 15 dagen. Familie en vrienden komen bij elkaar om samen te genieten van een goede maaltijd. Achter veel gerechten rondom het Chinees Nieuwjaar schuilt een symbolische betekenis. Zo wist de eigenaar van onze plaatselijke Chinees te vertellen dat een hele vis staat voor een goed einde en een goed begin van het jaar. Het is een teken van geluk. De reden dat een hele vis wordt gebruikt en geen filets is dat een vis in zijn geheel staat voor ‘reünie’, oftewel samen zijn als geheel. Ik houd van dit soort tradities.

Voor dit heerlijke vis recept gebruik ik de producten van Lee Kum Kee. Dit is het grootste merk in authentieke Chinese sauzen. Het assortiment bestaat onder andere uit de Premium Oestersaus die ik gebruik voor de geblancheerde groente. Dit bijgerecht komt vaker bij ons op tafel. De groente blijft lekker knapperig en heeft een zalige smaak. De sauzen koop je gewoon bij de supermarkt zoals PLUS, Jumbo of Albert Heijn.

Het pronkstuk op tafel is de gestoomde hele vis. Door de hitte van het stomen blijft de natuurlijke smaak en voedingswaarden behouden. On top komt de groente en je blust de vis af met olie en de lichte sojasaus van Lee Kum Kee. De geur die eraf komt is goddelijk en het gerecht smaakt fantastisch. Ik kon niet wachten om dit Chinese recept met jullie te delen.

De zeebaars heb ik gestoomd in een stoommandje, maar je zou het ook in de stoomoven kunnen bereiden.

De gestoomde hele vis is een typisch Chinees recept voor het Chinees Nieuwjaar. Het is een lekker licht en makkelijk recept bomvol smaak.

Gestoomde hele vis met geblancheerde groente

Ingrediënten

4 personen
  • 1 zeebaars (schoongemaakt)
  • zeezout
  • 5 lente-uitjes
  • 3 cm gember
  • 1 klein sjalotje
  • 2 flinke eetlepels (sla of zonnebloem) olie
  • 2 eetlepels Lee Kum Kee Lichte Sojasaus

Optioneel

  • 1 rode peper en koriander

Voor erbij

  • gestoomde rijst

Geblancheerde groente

  • 2 baby romaine sla
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 eetlepel Lee Kum Kee Premium Oestersaus

Extra nodig

  • stoommandje van 24 cm

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Dep de vis droog en bestrooi met een snufje zout.
  • Snijd 3 lente-uitjes in grove stukken en 2 cm gember in dunne plakjes. Verdeel de stukken lente-ui en gember op de bodem van het stoommandje. Leg de vis op de groente. Dit zorgt ervoor dat de vis gelijkmatig gaart en zo blijft de huid niet aan het stoommandje plakken.
  • Vul een wok of koekenpan met een flinke bodem water. Breng aan de kook. Zet het stoommandje op de pan en stoom de vis in 12 minuten gaar. Vraag de visboer eventueel om advies over de stoomtijd.
  • Breng een ruimte pan water aan de kook voor de geblancheerde groente. Voeg het zout toe. Snijd de sla in stukken en verwijder de harde stukken. Kook de groente 1 minuut. Haal de groente uit de pan met een schuimspaan of giet af met koud water. Laat goed uitlekken. Voeg naar smaak de oestersaus toe. Je kunt in plaats van sla ook paksoi of Chinese kool gebruiken.
  • Snijd vervolgens de andere 2 lente-uitjes, 1 sjalotje en optioneel 1 rode peper julienne. Hak het stukje gember fijn. Leg de vis op een voorverwarmd bord. Leg de gesneden groente erop.
  • Verwarm in een pannetje de olie, totdat dit begint te roken. Zet de schaal vis op tafel met de gestoomde rijst en geblancheerde groente. Giet de olie over de vis. Dit geeft een knisperend geluid en giet vervolgens de lichte sojasaus erover.

Linda’s Tips

  • Tip: wil je weten welke gerechten je nog meer met het assortiment van Lee Kum Kee kunt maken? De producten zijn veelzijdig en makkelijk in gebruik. Je kunt er mee wokken, roerbakken, stomen, marineren, stoven of gebruiken als dipsaus. Weet je wat het geheim is van Chinees koken? Gebruik voor de marinade van 100 gram vlees 1 eetlepel Premium Oestersaus. Voor nog meer tips, inspiratie en recepten, raad ik je aan de Lee Kum Kee Facebook pagina te bezoeken.

Recepten bewaren op Pinterest!

Bewaar mijn recepten op Pinterest, zodat je deze makkelijk en snel terug kunt vinden. Pin onderstaande afbeelding en bewaar deze op één van je Pinterest borden.

Dit artikel betreft een samenwerking met Lee Kum Kee. Lees hier mijn disclaimer.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.