Met veel trots en enorm veel plezier kijk ik terug op Kids Culinair Zoetermeer 2014. Een aantal van jullie heb ik “live” ontmoet. Ben jij benieuwd hoe het geweest is? Kijk dan snel verder.
Van 4 tot en met 6 juli 2014 vond Zoetermeer Culinair plaats. Een evenement waarbij 14 restaurants uit de stad zich presenteren. Voor de nieuwe generatie lekkerbekken – de kinderen – was een speciaal programma ontwikkeld Kids Culinair: een eiland vol lekkers. Francesca Kookt organiseerde dit event in samenwerking met Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer.
Activiteiten
Het hele eiland stond vol met fantastische culinaire kinderactiviteiten. Een compleet programma overzicht vindt je hier. De kinderen kunnen op een speelse manier kennis maken met gezonde voeding. Ervaren met al hun zintuigen staat hierbij centraal. Dus proeven, kijken, ruiken, zien en doen…alles mag! Juist door kinderen op jonge leeftijd te betrekken bij koken en alles wat hierbij hoort, leren ze spelenderwijs bewuster om te gaan met voeding en een gezond en gevarieerd voedingspatroon te ontwikkelen.
Workshops
De workshops van Francesca en mij vonden tegelijkertijd plaats, op die manier een leuke activiteit voor het hele gezin. Francesca had fantastische gerechten bedacht waarbij de kids met allerlei verse ingrediënten aan de slag gingen. Zelf snijden (met speciale kinderenmessen), creaties bedenken en daarna lekker smikkelen. Vol trots showden zij hun ouders het zelfgemaakte eten met de opmerking: “kunnen wij dit thuis ook maken?”
Ondertussen ging ik met ouders aan de slag met de workshop Verborgen Suikers. Mijn doel was om ouders bewuster te maken van de onnodige suikers die kinderen binnenkrijgen. Het teveel aan suikers zorgt o.a. voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor krijgt je kind energiepieken en -dalen en dat beïnvloedt de prestaties op school! Oeps, zo kijken veel ouders er (nog) niet na. Natuurlijk gingen wij ook koken en maakten wij een aantal kindvriendelijke gerechten zonder toegevoegde suikers. Een snelle appelmoes, een rijstwafelmueslireep, een verwentoetje en een groen vitamine monster. De recepten post ik snel op mijn blog.
Ik heb genoten van minuut tot minuut. De glimlach van de kids en de feedback van de ouders geeft zoveel energie. Kijk maar snel verder naar het foto verslag Kids Culinair 2014, dan begrijp je wat ik bedoel.
Leuk Linda! Zag de foto van het boek Wereld Eters en dat maakte me nieuwsgierig.
Zag op hun site o.a. een recept voor meatlof staan. In het recept gebruiken ze suiker én ketchup. Persoonlijk vind ik dit niet verantwoord eten met het hele gezin. Hoe denk jij hierover?
Is dit een uitzondering of staan er meer van dit soort recepten in het boek?
He Cécile, persoonlijk ben ik geen favoriet van suiker en ketchup. En als ik ze al gebruik het liefst met alternatieve ingrediënten (palmsuiker), zelf maken of een kleinere hoeveelheid. Alleen draait dit boek om een ander principe. Het idee is dat kinderen op jonge leeftijd kennis maken met allerlei (nieuwe) smaken en wat is niet leuker om met elkaar een reis om de wereld te maken? Daarbij is het paspoort echt super, kinderen zijn er dol op om stickers te plakken bij landen waarvan ze iets gegeten hebben. Ik ken het boek niet goed genoeg om een oordeel te vellen over de complete inhoud, maar het concept spreekt mij erg aan. Gr. Linda
Ziet er leuk uit! Wellicht tot volgend jaar :-)