Easy Peasy recept speltpizza

Het mag duidelijk zijn, ik ben fan van het kookboek Easy Peasy van Bluebelle! Vandaag mag ik een heerlijk recept uit het boek publiceren: speltpizza met groentensaus, makreel en geitenkaas! Lekker voor jong en oud. Ideaal voor de vrijdag als je lekker, snel en toch gezond wilt eten. Sla het diepvriesvak over, neem spelt of volkoren meel mee en maak de bodem zelf. Ga los met allerlei soorten groente. Probeer het recept van de Bluebelle dames eens en je wilt nooit meer anders.

“Gekocht in de supermarkt of besteld als take away is vaak niet het meest voedzame en gezonde idee. Waardoor pizza onterecht een ongezond imago heeft gekregen terwijl het gerecht juist zo geschikt is voor allerlei toepassingen en ingrediënten. Met deze recepten maak je ook de pizza voor je kids een stuk gezonder met groentensaus, makreel en geitenkaas.”

Wat heb je nodig voor 1 bodem:

  • 150 gram volkoren speltbloem of volkoren tarwemeel
  • 100 ml lauw water
  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 eetlepel olijfolie
  • heel klein snufje zeezout
  • rond bakblik

Wat heb je nodig voor de topping:

  • gestoomde, graatvrije makreel
  • biologische tomatensaus
  • groene groenten naar keuze, bijv. courgette, broccoli, spinazie
  • groene kruiden naar keuze, bijv. basilicum, rucola
  • 30 gram zachte geitenkaas
  • klein handje haricots verts (gedopt en in kleine stukjes gesnipperd)

Hoe maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het meel, het water, gist en olijfolie samen met het snufje zout en kneed het tot een deeg. Leg het ongeveer 1 cm dik in de bakvorm en bak het in 15 à 20 minuten tot een pizzabodem.
  2. Was de groenten en hak ze in stukken. Stoom of wok ze gaar. Voeg de tomatensaus toe en laat het nog even zachtjes koken. Breng het op smaak met verse kruiden en pureer het tot een tomaten-groentensaus. Stoom ondertussen ook de haricots verts kort.
  3. Verdeel de saus over de pizzabodem. Beleg het alvast met een beetje geitenkaas en zet het nog 5 à 8 minuten in de oven om af te bakken. Beleg de pizza hierna met makreel en garneer het met kruiden en haricots verts.

Goed, beter, best tip:“Geen tijd om je eigen bodem te maken? Geen nood, bij veel natuurvoedingswinkels en betere supermarkten verkopen ze speltpizzabodems. Niet te krijgen? Neem dan een gewone pizzabodem of kant en klaar-pizzadeeg. Vanwege de gezonde topping is dit nog altijd beter dan een kant-en-klaar-pizza uit de vriezer.”

Bron: Easy Peasy van Bluebelle Claire van den Heuvel & Vera van Haren

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.