Culinair genieten in Chianti

Hoe zit het met jullie vakantieplannen voor deze zomer? Heb je al bedacht wat de bestemming is? Voor iedereen die naar Italië vertrekt en met name Toscane heb ik een paar hele fijne tips omculinair te genieten in Chianti.

Tips voor culinair genieten in Chianti:

Bezoek de beste slager van Italië

Ken je nog die rondreis van Jamie Oliver door Italië in een blauw Volkswagen busje? Vanaf de eerste aflevering van de serie uit 2005 wilde ik dat ook. Het leek mij fantastisch om van plekje naar plekje te reizen, pasta te maken met nonna’s en in een houtoven pizza’s te bakken. Ook bezoekt hij Dario Cecchini, de beste slager van Italië. Al meer dan 40 jaar beoefend hij zijn vak uit volgens het principe van kop tot kont. Dit past perfect bij de Italiaanse eetcultuur waarbij niks verloren gaat. Inmiddels is het winkeltje van Dario uitgegroeid tot een toeristische trekpleister. Dit mag de pret niet drukken.

culinair genieten in Chianti beste slager van Italië

Mijn slagersdochter hart gaat sneller kloppen zodra ik binnen kom. Alleen is dit wel een heel ander soort winkel dan mijn vader ooit heeft gehad. Uit een speaker knalt rock muziek en een drankje met hapje staat klaar om te proeven. Daarbij is het mogelijk om te lunchen of dineren zowel in de slagerij, achter de slagerij en aan de overkant. Kijk even op de site welke van de mogelijkheden je aanspreekt. Op de grill wordt de bekende bistecca alle Fiorentiana bereid. Niet onbelangrijk: vegetariërs zijn ook welkom!

culinair genieten in Chianti beste slager van Italië

culinair genieten in Chianti beste slager van Italië

Adres gegevens: Antica Macelleria Cecchini, Via XX Luglio 11, 50022 Panzano in Chianti Italië Google maps

Truffels zoeken en eten bij een local thuis!

Bij elke foodie staat truffels zoeken hoog op de wish list, zo ook op mijne. Wij bezoeken Azienda Agricola Semboloni in Cavriglia (40 km vanaf Arezzo). De boerderij wordt geleid volgens biologische principes. Je kunt mij niet gelukkiger maken dan een kijkje achter de schermen te geven bij een boerderij dat al 3 generaties in dezelfde familie handen is. Er wordt voornamelijk wijn en olijfolie geproduceerd en sinds kort ook cosmetica.

culinair genieten in Chianti truffel zoeken

Sinds een jaar of 10 heeft de familie er een nieuwe hobby is: truffels zoeken. Naar mijn idee werden truffels gevonden door varkens en wilde zwijnen. Tegenwoordig worden honden getraind om truffels te zoeken. In fases wordt een hond geleerd om de truffels te herkennen. Met de hond wordt er een soort spelletje van gemaakt. Eerst wordt een hond geleerd om aan een truffel te ruiken, vervolgens krijgt het beest een bal met een truffel erin om te spelen, dan wordt de bal begraven en vervolgens alleen de truffel. En zo leert een hond na enige tijd een truffel op te graven. Zoals je kunt zien heb ik zelf ook een truffel mogen opgraven.

culinair genieten in Chianti truffel zoeken

culinair genieten in Chianti truffel zoeken

Vooraf hebben wij ook nog mogen lunchen bij de familie thuis. Dit soort dingen vind ik echt te gek. Natuurlijk kon ik het niet laten om even een kijkje te nemen in de keuken. Dit is de grootste ruimte van het hele huis en plek om te koken is eigenlijk zo klein dat je er niet achter elkaar langs kunt lopen. De lunch bestond uit crostini met eendelever, tomaat en zwarte truffel, heerlijke vleeswaren zoals mortadella. Daarnaast een pasta met wederom truffel en het hoofdgerecht was heerlijk gekruid lam met toscaanse aardappeltjes.

Voor het boeken van een truffel experience of wijn proeverij kun je hier contact met ze opnemen.

Adres gegevens Az. Agr. Semboloni Fabio, Via Chiantigiana, 158 Località Pancole, Cavriglia 52022, Italië Google maps

Vespa tour door de heuvels van Chianti

Om het Italiaanse gevoel nog meer kracht bij te zetten, kun je een Vespa huren om door de wijnvelden van de Chianti streek te rijden. Met de Vespa rijd je in een rustiger tempo langs de wijnranken, door pittoreske dorpjes en lanen met cipressen waardoor je het Italiaanse leven echt even beleeft. Neem onderweg de tijd om te genieten van het uitzicht en stop eens bij een lokaal koffietentje. Ik kijk altijd waar de locals zelf zitten en sluit mij daar bij aan.

culinair genieten in Chianti vespa tour

culinair genieten in Chianti vespa tour

culinair genieten in Chianti vespa tour

Adres gegevens GIPPO Bike loc. Pian dell’Olmino, 77 53034 – Colle di Val d’Elsa, Italië Google maps

Het blog culinair genieten in Chianti heb ik geschreven naar aanleiding van een glamping persreis met Vancanceselect. We verbleven op camping village Orlando in Chianti. Voor kampeerliefhebbers een perfecte uitvalsbasis om de regio te ontdekken. Het ligt midden in de natuur en het is er lekker rustig. De verrassing vond ik het restaurant met houtoven voor authentieke pizza’s en een menu kaart vol typische streek gerechten.

Adres gegevens: Localita’ Cafaggiolo 170, 52022 Cavriglia AR, Italië Google maps

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.