Bonensalade met verse tuinbonen en peterselie

De lunch wordt vandaag niet door mij verzorgd, maar door Simone van Simone’s Kitchen. Zij deelt een heerlijke bonensalade met verse tuinbonen en peterselie met jullie. Ik ben dol op de blog van Simone. Ze is absoluut één van de beste food fotografe van Nederland. Neem maar snel eens een kijkje op haar site. Ik hou van bonen. Vind ze echt een van de meeste veelzijdige ingrediënten in de keuken. Sterker nog, je hebt zóveel soorten bonen dat er voor ieder wel wat wils bij zit.

Neem nu deze lekkere zomerse salade. Ik heb hier verse tuinbonen gebruikt. Vroeg in het seizoen kun je die gebruiken zonder ze “dubbel te doppen”, maar wat later in het jaar worden de velletjes taai en minder lekker.

Bovendien vind ik die kleur echt waanzinnig. Jammer genoeg zijn verse tuinbonen waar ik woon niet zo goed te krijgen. De plaatselijke supermarkt heeft ze wel maar daar zijn ze nagenoeg altijd slap en onaantrekkelijk. Tuinbonen van Nederlandse bodem kun je in juni en juli kopen. Kort dus.

bonensalade

Als je verse tuinbonen koopt kijk dan goed of de peulen stevig zijn. Slap en verkleurd? Dan liggen ze al te lang en kun je ze beter overslaan. Uiteraard kun je deze salade in geval van nood ook maken met bonen uit blik of uit de diepvries. Ook in dat geval is dubbel doppen aan te raden. Het is een rotklusje (vind ik dan) maar je wordt beloond met lekker zoete boontjes, het taaie – wat bittere – velletje ben je kwijt en je hebt de mooiste kleur bonen.

Bonensalade met verse tuinbonen en peterselie

voor 1-2 personen:

  • 150 gr bulghur of couscous
  • 1 klein blikje Witte reuzenbonen
  • 100 gr gedopte verse tuinbonen
  • 100 gr (uitgelekte) borlottibonen
  • 50 gr granaatappel pitjes
  • klein handje peterselie

Dressing

  • 1 el Kokosazijn met nootmuskaat van Cocofina (of andere frisse azijn of cider azijn)
  • 3 el Olijfolie
  • peper
  • zout
  • 1 tl honing

Hoe maak je het klaar:

  1. Kook de bulghur volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat even afkoelen.
  2. Spoel de witte bonen en borlotti bonen af en doe door elkaar. Kook de tuinbonen even kort en haal het velletje eraf. Dit heet dubbel doppen. Het hoeft niet als de boontjes jong zijn maar zodra ze wat ouder worden wordt het taai en vind ik het lekkerder. Maar de keus is aan jou.
  3. Doe de tuinboontjes bij de andere bonen en meng met de gehakte peterselie en de granaatappelpitjes.
  4. Voor de dressing gebruikte ik kokosazijn met nootmuskaat van Cocofina. Heb je dat niet gebruik dan een andere frisse azijn. Heb je een zoetere azijn (onze appelcider zou erg lekker zijn hier) laat dan de honing weg.
  5. Proef even of het geheel niet te zuur is en voeg eventueel nog iets meer honing toe.

bonensalade

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.