Nog geen beoordelingen

Chocolade kruidnoten (glutenvrij)

Bij de Sinterklaas periode horen natuurlijk zelfgemaakte kruidnoten. Hier thuis noemen wij ze pepernoten, maar dat zijn officieel die zachtere taai taai achtige variant. Ach, maakt mij niet uit hoe jullie ze noemen. Deze chocolade kruidnoten zijn lekker en ook nog eens glutenvrij en zonder geraffineerde suiker.

Chocolade pepernoten

Na onze experimenten met pepernoten van speltmeel, gebruik ik dit keer boekweitmeel. Zo kunnen kinderen met een gluten allergie ook lekker snoepen. Voor het rijzen gebruik ik geen gewone bakpoeder maar wijnsteenbakpoeder. Dit is te verkrijgen bij de natuurwinkel. Het boekweitmeel staat in de supermarkt bij alle meelsoorten. Het merk Koopmans heeft dit tegenwoordig in het assortiment. Ik heb altijd een pak in de kast om er overheerlijke boekweitwraps met zalm van te maken.

Voor het eerst heb ik de kruidnootjes overgoten met chocolade. Hmm, zalig! De kruidnootjes zijn een beetje vreemd van vorm. Dat komt omdat mijn dochter met een vriendin het recept gemaakt hebben.

Chocolade pepernoten

Chocolade kruidnoten

Ingrediënten

Aantal personen1 bakplaat
  • 125 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel (wijnsteen) bakpoeder*
  • 1 eetlepel koekkruiden
  • 70 gram kokosbloesemsuiker
  • 3 eetlepels amandelmelk
  • 50 gram kokosolie
  • 1/4 theelepel zeezout
  • 50 gram pure chocolade > 70% cacao

Optioneel

  • klein theelepeltje vanille essence

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Bereiding

  • Verwarm de hetelucht oven op 160 graden.
  • Meng meel, bakpoeder, koekkruiden, suiker, amandelmelk en zout met elkaar in een kom.
  • Verwarm de kokosolie en voeg toe aan de kom. Maak er een soepel deeg van. Voeg eventueel meer amandelmelk toe als het te droog is of meer meel als het deeg te nat is.
  • Draai kleine balletjes van het deeg. Spreid uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de pepernoten in 20 minuten gaar en laat ze 30 minuten afkoelen zodat ze lekker krokant worden.
  • Smelt de chocolade au-bain marie en leg de pepernoten één voor één op een vork. Doop in de chocolade en leg op een stuk bakpapier tot de chocolade hard is geworden.

Linda’s Tips

  • Tip: je kan de kokosbloesemsuiker ook vervanger door palmsuiker of gewone suiker.
  • * Voor een niet-glutenvrije variant kan je ook normale bakpoeder gebruiken.

Heb je een vraag of opmerking over dit recept? Vul het contactformulier in of stuur mij een berichtje via Facebook of Instagram.